Recenzia: ALMA S-2130

Napísal Ivan P. 1 dňa 29 jún 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Lacný hd satelitný prijímač

V dnešnej recenzii Vám predstavím ďalší produkt maďarskej firmy produkujúcej prijímače značky ALMA s názvom ALMA S-2130. Jedná sa o jednotunerový, digitálny, FULL HD satelitný prijímač, pracujúci na ALI čipsete s jednoduchým užívateľským rozhraním a základnými funkciami, doplnený o nahrávanie, alebo prehrávanie z pripojeného USB pamäťového média. 

Prijímač je vhodný najmä pre nenáročného užívateľa, ktorý hľadá prijímač s jednoduchým ovládaním s možnosťou sledovania satelitného vysielania v HD aj SD rozlíšení. Sledovať môžete FTA voľné satelitné programy, ale aj kódované satelitné vysielanie za použitia dekódovacej karty Skylink, alebo Freesat od UPC. Popritom môžete využiť prijímač na nahrávanie, nahrávanie s časovým posunom (thimeshift), alebo prehrávanie multimediálnych súborov hudba/film/obrázky/nahrávky.

Prijímač nemá možnosť  pripojenia k internetu (ani prostredníctvom wifi USB), takže nie možné prijímačom využívať ziadne internetové aplikácie a špeciálne funkcie prijímačov.

Alma S- 2130 podporuje aj príjem z viacerých družíc pomocou protokolov DiSEqC 1.0, 1.1 a za pomoci motora protokolom DiSEqC 1.2 a USALS.

 špecifikácia:
- Full HD digitálny satelitný prijímač
alma-s-2130.jpg
- Vstavaná čítačka UNI (po nahratí alternatívneho software podporuje aj systém Cryptoworks, Irdeto, ICE karty)
- Kanálové nahrávanie na externé pamäťové zariadenia
- Podpora TimeShift
- MKV, AVI, MPG, MOV, MP3 Podpora prehrávania
- Automatická inštalácia funkcii

- 4 (7 segmentov) miestny LED displej
- Výkonné nástroje Channel Management
(Zámok, Upraviť, Presunúť, vynechávať, Mazať)
- Obľúbené

- Užívateľsky príjemné zobrazenie údajov na obrazovke (OSD)
- Podpora viacerých jazykov
- Podpora titulkov (DVB / TXT)
- DiSEqC 1.0, 1.2 a USALS kompatibilný

- Dolby Digital BitStream out cez S / PDIF a HDMI
- Aktualizácia softvéru cez USB Podpora & RS232
- <1 W Spotreba energie v pohotovostnom režime

Balenie a príslušenstvo:

img 20141221 120452 img 20141221 120508 1img 20141221 120641 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Alma S-2130

1x diaľkové ovládanie

2x AAA batérie

2x návod ku obsluhe (aj v slovenčine)

Predný panel:

 img 20141221 120804 1 img 20141221 120834 1

Na prednom paneli sa nachádzajú tri ovládacie tlačidla prijímača a to:

img 20141221 120818 1

StandBy - slúži zapnutie a vynutie prijímača.

CH+ a CH- - slúžia na prepínanie programov smerom nahor a nadol.

IR - čidlo pre komunikáciu prijímača s diaľkovým ovládačom je skryté za predným panelom prijímača.

Pre zobrazovanie informácií ako čas, alebo číslo programu je na prednom paneli zabudovaný štvormiestný, sedem segmentový numerický displej zelenej farby.

IMG 20141221 150021 IMG 20141221 150032

2x LED dióda (zelená a červená) - signalizujú stav prijímača zap./vyp.

Na pravej strane predného panelu sa nachádzajú odklopné dvierka, pod ktorými sa nachádza :

img 20141221 120845

1x UNI čítačka dekódovacích kariet, ktorá spolupracuje s kartymi Skylink Irdeto, Skylink ICE, Freesat UPC CRW a ICE.

Prijímač nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Stamdart M7!

Zadný panel:

IMG 20141221 120912 1

Zadný panel obsahuje:

IMG 20141221 120922 1 IMG 20141221 120948 1

1x LNB IN - vstup pre pripojenie satelitnej antény.

1x RS 232 - servisný port.

1x HDMI - pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej televízii.

1x USB port 2.0 - slúži pre pripojenie USB HDD, alebo USB kľúča.

1x COAX S/PDIF - digitálny coaxiálny zvukový výstup pre pripojenie prijímača so zosilňovačom.

1x SCART - slúži pre pripojenie prijímača ku starším typom TV.

1x kolískový vypínač.

Napájací kábel prijímača je pripojený napevno.

 

Diaľkové ovládanie:

img 20141221 120658 1 img 20141221 120708 1

Dialkové ovádanie je dobre tvarované, tlačidla sú malé, pogumované a pri stláčaní vydávajú pukavý zvuk. Smerovosť ovládača je dobrá, i keď jeho reakcie sú o niečo pomalšie, ale to je dané aj prijímačom.

Prijímač som testoval s najnovším dostupným firmvérom a to V1.25B4. FW však nemá podporu slovenského jazyka, nájdete tu však jazyk český.

IMG 20141223 120624

Infobar:

Infobar zobrazuje všetky potrebné informácie . U providera Skylink a freeSAT zobrazuje informácie o programe diakriticky správne.

IMG 20141223 120714  

EPG:

Prijímač disponuje elektronickým programovým sprievodcom, pomocou ktorého si zobrazíte program na sedem dní dopredu. Pomocou EPG si môžete načasovať nahrávanie požadovanej relácie.

IMG 20141223 120448 IMG 20141223 120515

 

MENU:

Menu prijímača je jednoduché, tvorí ho týchto šesť hlavných položiek:

Kanály

Instalace

Systémové nastavení

Nástroje

X-tras

Mediaplayer

 

Kanály

IMG 20141221 140150

V tejto položke menu si môžete upravovať naladené televízne aj rádiové satelitné programy. Môžete k tomu použiť voľby:

FAV - slúži na priradenie programov do vytvorenej favoritnej skupiny programov.

Zablokovať - nastaví rodičovskú zámku pre daný kanál.

Preskočiť - vynechá daný program pri prepínaní.

Presunúť - slúži na presunutie daného kanálu.

Editovať - pod touto položkou sa ukrývajú ďalšie tri voľby : Triediť - triedi programy podľa názvu , Editovať - premenuje daný program, Vymazať - vymaže vybraný program.

Zoznam programov si môžete navoliť v nastaveniach prijímača úplný, alebo skrátený.

IMG 20141223 120247 IMG 20141223 120410

V prijímači je prednastavených až 32 favoritných skupín, ktoré si môžete ľubovoľne pomenovať a priradiť do nich Vaše obľúbené programy. 

 IMG 20141221 124924

Instalace

IMG 20141221 140215

V tejto položke prevediete nastavenie antény a vyhľadanie programov. Pre pevnú anténu sú podporované protokoly DiSEqC 1.0 a 1.1 a pre anténu s mtorom je to protokol DiSEqC 1.2 a USALS. Prijímač som testoval z DiSEqC 1.0 aj USALS a pracoval s nimi bezproblémovo. Prijímač podporuje sieťové vyhľadávanie a blind scan. Žiaľ, nemá podporu rýchleho vyhľadávania funkciou FASTSCAN.

Systémové nastavení

IMG 20141221 140235 

Prijímač má možnosť nastavenia rozlíšenia obrazu  až do 1080p, odporúčam použiť rozlíšenie najviac 1080i. Vybrané programy si môžete v prípade potreby ochrániť rodičovskou zámkou a jej PIN kódom. Prijímač nie je možné pripojiť ku internetu žiadnym spôsobom, takže nie je možné využívať nič čo sa týka internetu. Nedisponuje ani funkciou PIP (obraz v obraze).

Nástroje

IMG 20141221 140308 

Firmvér prijímača je možné aktualizovať pomocou USB. Taktiež je možné na USB si vytvoriť zálohu nastaveného softvéru aj s naladenými programami.

Nepochopím prečo programátori v tomto softvéri umiestnili Mediaplayer do položky menu Nástroje a nie do položky menu Mediaplayer.

Čítačka kariet bezproblémovo spolupracuje s kartami Skylink ICE, Skylink Irdeto aj Freesat UPC ICE, s týmito kartami som ho aj testoval. Je to samozrejme bez záruky.

Určite ale nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7!

X-tras

IMG 20141221 140343

 

V položke X-tras nájdete iba dve logické hry Othello a Sudoku, ktoré si môžete zahrať pomocou diaľkového ovládača.

IMG 20141223 120558 IMG 20141223 120606

Mediaplayer

 IMG 20141221 140455

Prijímač prehrá pomerne veké množstvo multimediálnych  formátov. Za pomoci zabudovaného mediaplayeru si môžete prehrávať z pripojeného USB:

Hudbu - MP3 a pod.

IMG 20141221 152327

Obrázky/fotografie - fotografie a obrázky si môžete zobraziť na obrazovke TV ako multiview (viac obrázkov naraz), alebo prostredníctvom prezentácie s prechodmi medzi obrázkami. Časový interval výmeny obrázkov sa dá nastaviť v menu mediaplayeru.

IMG 20141221 153914 IMG 20141221 153931 IMG 20141221 154013

Filmy - prijímač mi prehral dosť videoformátov ,no MKV FULL HD s 40Mbps mi spustilo až po 11 sekundách a aj tak ho neprehralo. Bežné MKV aj 1080p/cca 10Mbps/ však prehrá bezproblemovo, čo je myslím super u prijímača za také peniaze.

IMG 20141221 152513 IMG 20141221 152744 IMG 20141221 153225

Xvid, TS, MP4, 3GP, MOV prehrá taktiež bezproblémovo, no formát DIVX prehrá iba niektoré.

IMG 20141221 153408 IMG 20141221 153832

Prehrá aj film so SRT titulkami avšak sem tam nejaké to písmeno s mäkčeňom vynechá. Zvukové stopy videosúborov prehrá AC3, AAC aj MP3, neprehrá zvukový formát DTS.

IMG 20141221 152424

Nahrávky - prostredníctvom mediaplayeru prijímača si môžete prehrať aj nahrávky uložené na USB. Nahrávky aj ostatné videosúbory môžete pretáčať rýchlosťou 2-24x .

IMG 20141221 151337 IMG 20141221 151350 IMG 20141221 151403

Prepínanie medzi položkami mediaplayeru Hudba/Film/Obrázky/Nahrávky prevediete stláčaním tlačidla 0 na diaľkovom ovládači.

Nahravanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB kľúč, alebo USB HDD formátu NTFS, alebo FAT 32. Môžete nahrávať iba jeden program a ten musíte aj počas nahrávania pozerať, tzn. že počas nahrávania nie možné prepnúť na iný program. Nahrávky sú kódované, prehráte ich iba za tohto pomoci satelitného prijímača. Nahrávať môžete okamžite stlačením tlačidla REC na diaľkovom ovládači, alebo načasovaným nahrávaním pomocou EPG. Načasované nahrávanie zo standby režimu funguje bezproblémovo.

 IMG 20141221 151207 IMG 20141221 151032 IMG 20141221 151148

Thimeshift:

Prijímač disponuje funkciou pernamentného thimeshiftu (nahrávania s časovým posunom). Funkcia spočíva v tom, že prijímač nahráva na pripojené USB pamäťové médium ten program, ktorý práve sledujete. Následne môžete využívať funkciu pozastavenia, alebo pretáčania vysielanej relácie. (stlačením tlačidla pauza sa pozastaví živé vysielanie relácie a opätovným stlačením tlačidla pauza sa spustí od miesta pozastavenia).

IMG 20141221 151845  IMG 20141221 151902 IMG 20141221 151935

 Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom, ktorý pracuje bezproblémovo.

IMG 20141223 121240

 Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

IMG 20141223 121339

 Plusy prijímača:

+ cena.

+ jednoduchá obsluha.

+ prehrávanie multimediálnych súborov.

+ stabilita

 

Mínusy prijímača:

- nemá CI slot.

- nedá sa pripojiť ku internetu (nie je možné využívať žiadne internetové funkcie prijímača).

- počas nahrávania nie je možné pozerať iný program ako nahrávaný.

- neprehrá DTS zvuk.

- prijímač zo soft standby aj z deep standby štartuje rovnako dlho (akurát pri deep standby ma vypnutý displej).

 

Záver:

Prijímač išiel počas testovania stabilne, nemrzol a ani sa nereštartoval.

Satelitný prijímač ALMA S-2130 patrí do najnižšej cenovej kategórie digitálnych,satelitných FULL HD prijímačov. Tejto cene zodpovedajú aj funkcie a kvalita obrazu tohto prijímača. Obraz je zrovnateľný s inými prijímačmi pracujúcich na čipdete ALI (Ariva, Amiko, AB Cryptobox a pod.). Na malé uhlopriečky TV do cca 80cm ešte ujde, ale na väčších uhlopriečkach TV zázraky nečakajte. Pokiaľ sa Vám prijímač zapáčil a  stačí Vám sledovať satelitnú televíziu, využívať nahrávanie a prehrávanie multimédii, môžete si ho zakúpiť v eshope ELLANO.SK s najnovším firmvérom a naladenými stanicami pre Skylink a Freesat UPC.

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (2 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget