Recenzia: Golden Interstar HD CA Class

Napísal Ivan P. 1 dňa 02 október 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Mini satelitný prijímač

V dnešnej recenzii Vám predstavím miniatúrny satelitný prijímač od nemeckej firmy Golden Interstar s názvom Golden Interstar HD CA Class.

Jedná sa o FULL HD, digitálny, jednotunerový, satelitný prijímač miniatúrnych rozmerov, s možnosťou nahrávania a prehrávania multimediálnych súborov z pripojeného USB pamäťového média. Prostredníctvom prijímača môžete sledovať satelitné vysielanie v HD aj SD rozlíšení. Prijímač je možné zabudovať na zadnú stranu televízie a do prijímača napojiť externé IR čidlo (pre komunikáciu diaľkového ovládania a satelitného prijímača), ktoré sa upevní obojstrannou lepiacou páskou na prednú časť rámu televízie. Tým dosiahnete,  že prijímač bude plne ovládateľný cez externé IR čidlo, ale prijímač a kabeláž nebude vidno.

 

HDCA_class_webseite.jpg 

Špecifikácie:

- Full HD ,digitálny, satelitný prijímač DVB CA-S2 v miniatúre
- 1x Conax7 kariet
- Najnovšia čipová technológia Novatek

- Sat - IP funkcie. Stream na Android a iOS zariadenia (mobilný telefón, tablet)
- Unicable podporované (manuálnym zadaním frekvencie)
- Funkcia Blind Scan
icon-wlan.jpg
- WI-FI podporovaný (s wifi USB adaptérom)
- Full HD
- Youtube a YP a IPTV, počasie a mnoho ďalšieho.
- 1x USB 2.0 pre nahrávanie, thimeshift, prehrávanie nahrávok, videa, hudby, obrázkov, fotografii,
SW aktualizácie a WIFI

- Podpora USB HUB (pripojenie 4 USB zariadenia)
- HDMI 1.3 výstup
- AV výstup (Video, Audio L a R)
- Digitálny audio výstup (koaxiálny)icon-hd.jpg
- RS 232 pre softvér a zoznamu kanálov aktualizácia
- Spotreba v pohotovostnom režime <0,5 W
- Video rozlíšenie 1080p, 1080i, 720p, 576p, 480p, 576i, 480i
- Užívateľsky prívetivé a viacjazyčné OSD menu
- Funkcia zoom
- Automatické vyhľadávanie staníc

- rozmery 100mm x 65mm x 10mm

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20141226 104811 IMG 20141226 104820 IMG 20141226 115425

Balenie obsahuje:

1x prijímač Golden Interstar HD CA Class

1x diaľkové ovládanie

1x externý napájací adaptér 12V/1,5A

1x externé IR čidlo

1x obojstranná lepiaca páska pre upevnenie IR čidla

1x obojstranná lepiaca páska pre upevnenie prijímača

2x AAA batérie do diaľkového ovládania

1x návod ku obsluhe

Prijímač:

Horná časť prijímača tvorí plast s množstvom otvorov pre odvádzanie tepla z prijímača a jednu indikačnú LED diódu červenej farby. Prijímač nedisponuje žiadným displejom.

IMG 20141226 104904

Pravá bočná časť prijímača obsahuje:

1x JACK/RS232 - servisný port .

1x USB port 2.0 - slúži na pripojenie USB pamäťového média, alebo wifi USB adaptéra.

1x JACK DC12V/1,5A - slúži pre pripojenie externého napájacieho adaptéra 12V.

IMG 20141226 115535 1 IMG 20141226 115605 1

Ľavá bočná časť prijímača obsahuje:

1x RF IN - vstup pre pripojenie satelitnej antény.

1x AV/OUT - analógový audio a video výstup. Pomocou kábla JACK/CINCH (nie je súčasťou balenia) môžete prijímač pripojiť ku starším typom TV.

1x HDMI OUT - digitálny výstup pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

 

IMG 20141226 115632 1

Zadná bočná časť prijímača obsahuje konektor JACK, pre pripojenie externého IR čidla prijímača. Prijímač nemá interné IR čidlo, takže externé IR čidlo musí byť pripojené kvôli komunikácií diaľkového ovládania s prijímačom. Externé čidlo má zabudovanú červeno-zelenú LED diódu, ktorá signalizuje stav prijímača . V pracovnom stave a v standby režime svieti na zeleno, v režime hlbokého spánku svieti na červeno.

IMG 20141226 115620 1 IMG 20141226 104852

Spodná strana prijímača obsahuje UNI čítačku dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom smerom dopredu a nahor). Prijímač spolupracuje s kartami Skylink Irdeto, Skylink ICE, Freesat CRW a ICE. Prijímač nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7!

Stredná spodná časť prijímača je určená pre prilepenie obojstrannej lepiacej pásky. Ale je možné prijímač upevniť aj na drevoskrutky, osadením hlavičiek skrutiek do otvorov v spodnej časti prijímača.

IMG 20141226 115739 1 IMG 20141226 115725 1

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie je dobre tvarované, má dobrú smerovosť. Tlačidlá ako aj samotný ovládač je menších rozmerov. Tlačidla majú pri stláčaní tichý chod.

 

IMG 20141226 115501 IMG 20141226 115508

Spustenie a verzia FW:

Pre testovanie prijímača som použil najnovší softvér GI HD CACLASS FULL VERSION JAN.7.2015-GZ1406025_10.2.r35242_se , ktorý som upgradoval cez USB port.

Vo firmware nechýba podpora slovenského a aj českého jazyka.

Infobar:

IMG 20150103 114257 IMG 20141227 111557

Infobar zobrazuje tieto informácie:

-názov a číslo programu

-grafický ukazovateľ priebehu práve vysielanej relácie

-časové rozmedzie a názov práve vysielanej a nasledujúcej relácie

-silu a kvalitu signálu

-aktuálny dátum a čas

-ikony zobrazujúce dostupnosť funkcií na danom programe (kódovaný/favoritná skupina/rodičovská zámka a pod.)

-rozlíšenie

-kryptovanie

EPG:

Prijímač disponuje aj s EPG (elektronicky programový sprievodca) pomocou ktorého si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu. Pomocou EPG si môžete načasovať iba prepnutie požadovanej relácie. EPG sa zobrazuje správne pre providera Skylink i pre Freesat UPC. Pri zobrazení EPG si môžete modrým tlačidlom navoliť jazyk EPG.

IMG 20150103 113315 IMG 20150103 113339

Menu:

Prijímač má prehľadné a ľahko ovládateľné, jednoduché menu.

Hlavné menu prijímača sa zobrazuje vo forme ikon aj textového popisu. Tvorí ho týchto siedem položiek:

Inštalácia

Kanál

USB

Systém setting

WebTV

NetApp

Others

 

Inštalácia

IMG 20150103 113956 IMG 20141226 163435

Prijímač nemá podporu funkcie rýchleho vyhľadávania programov FASTSCAN, takže nezostáva nič iné ako družice preskenovať a vyhľadané programy si zoradiť a zatriediť do favoritnej skupiny programov, alebo nastavený setting nahrať do prijímača cez USB.

Prijímač má podporu príjmu z viacerých družíc a to cez protokoly DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1 a pre motor má k dispozícii protokoly DiSEqC 1.2 a USALS. Taktiež podporuje aj UNICABLE LNB pre pripojenie viacerých prijímačov cez jeden kábel od tohto LNB.

Kanál

IMG 20150103 114101

V prijímači je vytvorených osem favoritných skupín do ktorých si môžete priradiť obľúbené programy. Každú favoritnú skupinu si môžete ľubovoľne premenovať.

IMG 20141227 111652 IMG 20141227 111231

Jednotlivé programy v zozname programov môžete editovať: premenovať, presunúť, priradiť ku rodičovskej zámke, presunúť aj pridať do FAV skupiny. V zozname programov si požadovaný program môžete aj vyhľadať podľa mena programu

IMG 20141227 111630 IMG 20141227 111100

USB

V položke USB nájdete multimediálny prehrávač. Prehrávač je rozdelený na položky Film, Skladba a Fotka.

Pre rýchly prístup do mediaplayeru a nahrávok je možné použiť tlačidlo USB na diaľkovom ovládači.

 

IMG 20150110 121925 IMG 20150110 121940

Film:

Prijímačom môžete prehrávať aj videosúbory z USB kľúča, alebo USB HDD.

MKV formát prehrá aj vo vysokom rozlíšení 1080p a aj s vyšším bitrate. MOV,XVID,3GP, TS aj MP4 prehrá taktiež bezproblémov.

IMG 20141227 113509 IMG 20141227 113912

Filmy môžete pretáčať dopredu i dozadu rýchlosťou 2x - 32x.

IMG 20141227 114135 IMG 20141227 114145

Nepodporuje však formát DIVX. Zvukovú stopu týchto súborov prehrá vo formáte AAC, AC3 aj MP3. Formát DTS neprehrá.

Prehrá aj titulky srt. a zobrazí ich diakriticky správne. Pre správne zobrazovanie tituliek treba zadať pri prehravaní v položke  možnosť voľbu stredná európa/CP1250. Môžete si nastaviť veľkosť a farbu tituliek a aj farbu podkladu tituliek.

IMG 20141227 113753 IMG 20141227 113816

 

Skladba:

V tejto položke si môžete prehrať Vaše obľúbené audio súbory. Prehrávanie súborov MP3 je bezproblémové.

IMG 20141227 114306 IMG 20141227 114332

Fotka:

Touto položkou si zobrazíte obrázky, alebo fotky uložené na USB pamäťovom médiu. Fotky môžete prehliadať jednotlivo, ale aj formou prezentácie doplnené o efektné prechody medzi jednotlivými obrázkami.

IMG 20141227 114456 IMG 20141227 114510

Nahrávanie:

Prijmačom môžete nahrávať na pripojené pamäťové médium  (USB kľúč/USB HDD) do USB portu prijímača. Pamäťové média môžu byť formátu FAT32, alebo NTFS. Prijímač nahráva vo formáte TS nekódovane, tzn. že nahrávku môžete prehrávať aj v PC.

IMG 20150110 122003 IMG 20150110 122021

Nahrávať môžete jeden program  (kódovaný, alebo nekódovaný) a druhý program  nekódovaný v rámci toho istého transpondéru môžete pozerať.

Nahrávanie je signalizované červenou ikonou v zozname programov, vedľa programu ktorý sa nahráva a časom nahrávania v ľavom hornom rohu obrazovky TV. Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom USB na diaľkovom ovládači. Tam si zvolenú nahrávku môžete prehrať. Nahrávku môžete pretáčať rýchlosťami 2-32x dozadu i dopredu a možete si ju spustiť aj spomalene. Bezproblémové je aj načasované nahrávanie zo stanby režimu prijímača.

Thimeshift:

Prijímač disponuje aj nahrávaním s časovým posunom. Pokiaľ stlačíte tlačidlo pauza na diaľkovom ovládači, tak sa práve vysielaná relácia pozastaví a prijímač ju začne nahrávať na pripojené pamäťové médium. Po ďalšom stlačení tlačidla pauza sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V úseku časového posunu sa môžete pohybovať pomocou pretáčania dopredu i dozadu. Thimeshift ukončite tlačidlom stop. V nastaveniach nahravania si môžete navoliť aj automatický thimeshift, ktorý Vám bude nahrávať s časovým posunom ten program, na ktorý prepnete.

IMG 20150110 122125 IMG 20150110 122136IMG 20150110 122145

System setting

IMG 20150103 114119

Rozlíšenie - kvalita obrazu:

Rozlíšenie obrazu je možné nastaviť na :1080p, 1080i, 720p, 576p, 480p, 576i, 480i

Kvalita obrazu je vcelkú slušná, obraz má sýtejšie farby v porovnaní s Arivami a podobnými prijímačmi. Na prijímač najnižšej cenovej kategórie má obraz pekný hlavne v HD.

Pripojenie prijímača ku internetu:

Prijímač nemá ethernetové pripojenie, tak jedinou možnosťou ako pripojiť prijímač ku internetu je pomocou wifi USB adaptéru, alebo 3G USB modemu pripojeného do USB portu prijímača. Testoval som ho s USB wifi adaptérom Golden Media, s ktorým pracoval bezproblémovo.

Backup a update FW:

V prijímači si môžete vytvoriť na USB zálohu: zoznamu programov, celého nastaveného FW, keys a newcamd/cccam nastavení.

Aktualizovať FW prijímača sa dá cez USB. Do nového FW môžete preniesť zálohovaný setting cez USB.

 

WebTV

IMG 20150103 114132

V tejto položke nájdete webové portály pre sledovani videí Redtube (erotické videa), Youporn (erotické videa)a známy Youtube (celosvetové videá rôznych žánrov).  Prehrávať môžete videa podľa kategórií, ale môžete použiť aj vyhľadávanie požadovaného videa. Videa  Youtube idú aj pretáčať. Pri ostatných portáloch pretačanie videi nie je. Pri videách Youtube môžete meniť aj rozlíšenie videí. Všetky internetové aplikácie sú poskytované tretími stranami, preto ich funkcionalita nie je výrobcom garantovaná.

IMG 20150103 144806 IMG 20150103 145018

Taktiež je tu položka IPTV pre sledovanie internetových streamov. Jednotlivé streamy si po editácii uložíte a môžete ich sledovať medzi nimi prepínať .

Ja som testoval http streamy ktoré išli bez problémov.

 

IMG 20141227 111823 IMG 20141226 132545

 

Net App

IMG 20150103 114141

RSS:

Je čítačka RSS internetových stránok. Jedná sa iba o textové informácie z týchto portálov. Nadefinované RSS stránky sa dajú editovať a môžete si nastaviť svoje vlastné feedy pre RSS. Pre funkčnosť tejto aplikácie musí byť prijímač pripojený ku internetu.

IMG 20141227 111950 IMG 20141227 112004

Picasa:

Picasa je internetová aplikácia na prehliadanie fotiek a obrázkov z tohto portálu. Pre funkčnosť tejto aplikácie musí byť prijímač pripojený ku internetu.

IMG 20141227 112037

Google Map:

Je aplikácia pre zobrazenie máp na obrazovke TV. Po zadaní mesta sa Vám zobrazí mapa pre požadované mesto. Túto mapu môžete zoomovať (približovať aj odďalovať). Vybrať si môžete zobrazenie mapy: cestovnú, sateltnú, terén a hybridnú. Pre funkčnosť tejto aplikácie musí byť prijímač pripojený ku internetu.

IMG 20141227 112329 IMG 20141227 112442

 

Weather:

Pomocou aplikácie Weather si môžete zobraziť predpoveď počasia pre Vaše mesto na 5 dní dopredu. Môžete si zadať aj viac miest pre zobrazenie počasia. Pre funkčnosť tejto aplikácie musí byť prijímač pripojený ku internetu.

IMG 20141227 112528 IMG 20141227 112557

 

Others

IMG 20150103 114149

CAS:

V tejto položke najdete detailné informácie o vloženej dekódovacej karte do čítačky prijímača.

Hra:

V prijímači si môžete pomocou diaľkového ovládača zahrať niektorú z troch logických hier a to: TETRIS, BOXMAN a GOBANG.

IMG 20141227 112735 IMG 20141227 112746 IMG 20141227 112806

Kalkulačka:

Nájdete tu aj aplikáciu kalkulačky.

IMG 20141227 112847

 

Kalendár:

Zobrazí kalendár na obrazovke TV.

 IMG 20141227 112903

Teletext:

Teletext pracuje aj sa zobrazuje  správne.

IMG 20150103 144520

Radio:

V prijímači môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

IMG 20150103 144559 1

Stream satelitného vysielania do smartfónu:

Prijímač môžete ovládať aj cez smartfón s operačným systémom Android a nainštalovanou aplikáciou URC. Túto aplikáciu si môžete nainštalovať do smartfónu z Google Play. Podmienkou pre komunikáciu  prijímača a smartfónu je pripojenie do tej istej internetovej siete a zapnutá funkcia Sat to IP Setting, ktorá sa nachádza v prijímači v menu/Systém setting.

Aplikácia URC si po jej spustení automaticky prehľadá internetovú sieť a vyhľadá dostupné prijímače podporujúce túto aplikáciu. IP adresa prijímača sa dá zadať aj ručne.  Po spustení máte na displeji smartfónu v aplikácii URC k dispozícii virtuálne diaľkové ovládanie pomocou ktorého môžete plnohodnotne ovládať satelitný prijímač. Do hlavného menu aplikácie sa dostanete potvrdením ikony menu v ľavom hornom rohu aplikácie. Do hlavného menu aplikácie sa dostanete potvrdením ikony menu v ľavom hornom rohu aplikácie.

Screenshot 2014-12-26-14-43-10 Screenshot 2014-12-26-14-46-21

Po vstupe do menu/Channel list sa Vám načíta zoznam programov uložený v satelitnom prijímači. V spodnej lište tohto menu si môžete vybrať aký zoznam programov chcete zobraziť: TV (televízne programy všetky), Radio (radiové satelitné stanice), SD (iba programy v SD rozlíšení), Group (zobrazia sa favoritné skupiny programov). Po výbere niektorého kanálu zo zonamu programov sa Vám zobrazia dve ikony zap pre prepnutie na daný kanál a stream pre spustenie prenosu satelitnéhovysielania do smartfónu. Streamovať išli iba SD satelitné televízne programy a rádiové programy. HD programy streamovať nejdú.

Screenshot 2014-12-26-14-47-17 Screenshot 2014-12-26-14-47-47 Screenshot 2014-12-26-14-49-27

Screenshot 2014-12-26-14-48-26

 

Po navolení položky menu/EPG sa Vám zobrazí elektronocký programový sprievodca s televíznym programom predaný kanál. Pomocou EPG si môžete načasovať prepnutie, alebo nahratie vybranej relácie.

Screenshot 2014-12-26-14-46-28 Screenshot 2014-12-26-15-01-47

V položke menu/Chanell manager si môžete upravovať zoznam programov. Pre úpravu programov sú dostupné nasledovné funkcie: premenovať/zamknúť/skryť/favoritná skupina/vymazať.

Aplikáciu môžete použiť aj ako virtuálne diaľkové ovládanie prijímača cez internetovú sieť.

Screenshot 2014-12-26-14-45-03 Screenshot 2014-12-26-14-45-13 Screenshot 2014-12-26-14-46-00

Špeciálne funkcie:

Prijímač má aj funkciu klienta v protokole cccamd aj newcamd/mgcamd. Konfigurácia týchto nastavení je pomocou diaľkového ovládača ale aj cez USB .

 

Plusy:

+malé rozmery prijímača, možné schovanie prijímača

+prehrávanie multimédií (video,hudba,obrázky)

+streamovanie SD programov do smartfónu s OS Android a aplikáciou URC

+ovládanie prijímača po sieti pomocou smartfónu a aplikácie URC

+internetové aplikácie (youtube, youporn a pod.)

+pripojenie ku internetu cez wifi USB adaptér

+nahrávanie+thimeshift

Mínusy:

- nemá šachtu pre CI modul (vzhľadom na rozmery prijímača sa niet čo čudovať)

- nemá LAN konektor, nutné dokúpenie Wifi USB

- balenie neobsahuje HDMI kábel

- neprehrá DTS zvuk a videá DIVX

- problém s rozkladom obrazu u niektorých programov providera Freesat UPC (Dajto,TvBarandov, Joj,ctsport,ct2,HBO, u Skylinku je všetko OK)

IMG 20141227 111344 IMG 20141227 111354

 

Záver:

Golden Interstar HD CA Class je jeden z najmenších satelitný prijímačov a preto jeho najväčšou devízou je ľahká prenositeľnosť, alebo zabudovanie za televízor. Prijímač má solidný obraz, môžete ním sledovať satelitné programy v SD aj HD kvalite a počúvať satelitné rádia. Z pripojeného USB pamäťového média si môžete prehrávať filmy, hudbu a obrázky.  Prijímačom si môžete nahrávať obľúbené programy a taktiež môžete využívať funkciu nahrávania s časovým posunom thimeshift. Pokiaľ si dokúpite USB wifi adaptér Golden Media, tak budete môcť prijímač pripojiť ku wifi internetovej sieti a využívať tak ďalšie funkcie a internetové aplikácie tohto prijímača. Počas testovania išiel prijímač stabilne bez mrznutia, alebo reštartovania, je však dosť teplý vzhľadom na malé prevedenie .

Prijímač Golden Interstar HD CA Class a aj wifi USB adaptér si môžete zakúpiť v eshope ELLANO.SK.

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (1 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget