Recenzia: Coolstream ZEE 2 Twin

Napísal Ivan P. 1 dňa 15 december 2014 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

dvojtuner s veľmi pekným obrazom

V dnešnej recenzii Vám predstavím už tretí prijímač z rodiny Coolstream HD2 prijímačov. Po Coolstreame TANK a Trinity prichádza vylepšená verzia Coolstreamu ZEE  s názvom Coolstream ZEE 2 Twin. Jedná sa o dvojtunerový, linuxový, satelitný prijímač pracujúci na linuxovom operačnom systéme Neutrino. Neutrino síce nie je graficky až tak prepracované ako  linuxový operačný systém enigma 2 a nie je naň ani toľko rôznych doplnkových programov (pluginov), možno vďaka tomu tomu prijímače s týmto systémom vynikajú najmä rýchlosťou, stabilitou a užívateľsky jednoduchým ovládaním. O kvalite obrazu Coolstreamov nie je čo polemizovať, SD aj HD programy sú dokonale čisté a ostré, to isté platí aj o citlivosti tunerov.

cst_zee2_2.jpg

Srdce prijímača tvorí CPU ARM Cortex-A9 1700DMIPS / 500MHz doplnený o operačnú pamäť o veľkosti 512MB (DDR3) a flash pamäť 1GB (NAND) / 4MB (Serial NOR) čo je maximálne postačujúci hardware pre OS Neutrino.

Technicke parametre:

  • CPU:ARM Cortex-A9 1700DMIPS Processor / 500MHz
  • 128X64 dot matrix OLED Display
  • 1 x Scart(R,G,B and CVBS@audio output)
  • HDMI1.3a, Up to 2.25 GHz link speed, support 8,10 and 12 bits deep color
  • 1x Sata for Esata
  • 2x USB for PVR and software update
  • 10/100Mbit Ethernet Interface
  • 1 Serial Port
  • 1 x Smartcard-Reader
  • 1x CI slot
  • S/PDIF Interface for digital audio out
  • Supports DiSEqC 1.0/1.1/1.2 and USALS (Rotor Control)
  • Extern DC12V@3A power supply

 

Video-Decoder

  • Decodes HD programs in the following formats:
  • MPEG-2 MP@HL, MP@ML. MP@LL, SP@ML
  • MPEG4-AVC HP@ L4.2, HP@L4.1, HP@L4.2
  • VC-1 AP@L3 and MP@HL
  • MPEG4 ASP Part2/DivX/Xvid up to 1920x1080/60i resolution
  • H.263
  • H.264 HP@L4.2
  • MVC decode (2x 1080p 30)
  • RealMedia RV8 & RV9
  • On2 VP6, VP7 & VP8
  • Decodes a single video program up to 1080P60
  • Supports hardware decoding of JPEG still pictures
  • Supports 14:9, 16:9 and 20:9 image aspect ratios through pan/scan or letterboxing
  • POWERVR 3D GPU

Audio-Decoder

  • Supports decoding of MPEG-1, MPEG-2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, MPEG-2 AAC, MPEG-4 AAC, MP3, aacPlus, WMA and WMA Pro encoded bitstreams
  • Supports sample rates of 16, 22.05, 24, 32, 44.1, 48, 96 and up to 192KHz
  • Stereo 24-bit audio DAC for analog audio output
  • External PSU

Rozmery: (š x v xh) 300 × 65 × 235 mm

Balenie a príslušenstvo:


IMG 20141019 091030 IMG 20141019 091052 IMG 20141019 091253 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Coolstream ZEE 2

1x diaľkové ovládanie

1x LOOP kábel na prepojenie tunerov

1x napájací adaptér 12V

1x návod ku obsluhe prijímača

2x AAA batérie do diaľkového ovládača

Predný panel:

Predný panel je chránený pred poškriabaním ochrannou fóliou. Na vrchnej strane prijímača sa nachádza logo Coolstreamu a vetracie otvory pre odvod prebytočného tepla.

IMG 20141019 091636 1 IMG 20141019 091823

Na prednom paneli sa nachádza:

1x tlačidlo POWER : slúži na zapnutie a vypnutie prijímača.

1x IR prijímač: prijíma infračervené signály z diaľkového ovládača.

1x USB pripojenie USB 2.0 port (max. 1000 mA)

1x monochromatický OLED displej 128 x 64 pixelov. Tento nie moc veľký (3,2x1,5 cm) displej zobrazuje v standby režime čas a v pracovnom režime zobrazuje názov programu, popis položiek pri pohybe v menu prijímača, grafický ukazovateľ priebehu programu danej stanice a iné informácie . V hornej časti displeja sa nachádzajú technické informácie o danom programe  rozlíšenie zobrazenia, formát zvuku a pod.

1x UNI čítačka dekódovacich kariet: i keď sa zdá že v prijímači sú dve čítačky, opak je pravdou. Vrchná šachta pre kartu je zaslepená, k dispozícii je iba spodná šachta v ktorej je umiestnená čítačka kariet. Karta sa vkladá čipom dopredu a dole. Čítačka kariet je softvérovo upraviteľná príslušným softcamom, bezproblémovo spolupracuje s kartami Skylink ICE aj Irdeto a Freesat UPC ICE a CRW. Nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7!

 

IMG 20141019 091652 1 IMG 20141019 091728 1 IMG 20141019 091802 1

Tlačidlo power je rovnaké ako u prijímača Coolstream TANK, v pracovnom režime je osvetlené na bielo a v standby režime svieti na červeno.

IMG 20141019 092647 IMG 20141019 123642 1

 

Zadný panel:

IMG 20141019 091852 1

Zadný panel obsahuje:

S/PDIF optický digitálny výstup: slúži na pripojenie zvuku ku digitálnemu zosilňovaču, alebo domáceho kinu pomocou optického kábla.

IR: pre pripojenie externého IR prijímača (nie je súčasťou balenia).

LNB IN / OUT 1 konektory pre Tuner1 DVB-S2 (13 / 18V max.500mA) : vstup a výstup napevno zabudovaného satelitného tuneru 1.
LNB IN / OUT 2 konektory pre Tuner2 DVB-S2 (13 / 18V max.500mA) : vstup a výstup napevno zabudovaného satelitného tuneru 2.

TV Scart : slúži pre pripojenie prijímača ku starším typom TV.

RJ11 : konektor modemu RJ11

HDMI 1.3 pripojenie: slúži pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

Out RS232: sériový port (pre servisné účely).

E-Sata : port pre pripojenie externých eSATA HDD.

Ethernet port:slúži ku pripojenie prijímača ku internetovej sieti cez RJ45 konektor s rýchlosťou 10/100Mbit.

USB port 2.0 : USB port pre pripojenie externého HDD, alebo USB kľúča (max. 1000 mA).

12V 4A: pripojenie napájania cez externý napájací zdroj.

CI slot : pre vloženie CI modulu. Pri použití Skylink ready CI modulu možno pre príjem použiť aj dekódovaciu kartu Skylink Irdeto standart M7.

Kolískový vypínača : slúži pre zapnutie a vypnutie prijímača.

 

IMG 20141019 091909 1 IMG 20141019 091929 1 IMG 20141019 091955 1
 

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie má dobrú smerovosť a dobre rozmiestnené tlačidlá. Tlačidla majú tichý chod.

IMG 20141019 091359 1 IMG 20141019 091410 1

Spustenie prijímača:

V prijímači je predinštalovaná originálna verzia Neutino HD 2.14.

Pri prvom spustení Vás prijímač prevedie úvodnými nastaveniami prijímača ako nastavenia jazyka, siete, tunerov, zobrazovania a pod.

IMG 20141019 092622 IMG 20141019 092434IMG 20141019 092532

IMG 20141019 092501 IMG 20141019 092512 IMG 20141019 092546

Programy môžete naladiť ručne, alebo odoslať setting z PC do prijímača pomocou programu DREAMSET.

Pre dekódovanie programov pomocou čítačky kariet je nutné doinštalovať príslušný softcam a spúšťací script.

Až potom je možné sledovať satelitné vysielanie.

infb menu

K dispozícii sú pre tento prijímač aj upravené alternatívne neutrina , ktoré sa odvíjajú od originálneho softvéru.

Nakoľko je konfigurácia prijímača dosť zložitá, nemusíte mať obavy pretože jedine firma ELLANO.SK Vám dodá prijímač po kúpe v eshope ELLANO.SK plne nakonfigurovaný. Bez príplatku, je to v cene.

Neutrino ELLANO.SK:

Ako základ je použitý alternatívny softvér Neutrino NG 2.7 Kronos, ktoré má niektoré vylepšenia a doplnky oproti originálnemu softvéru.

inftechinfo ng27

Infobar:

Infobar OS neutrino je jednoduchý, ale prehľadný, nájdete v ňom všetky potrebné informácie.Na obrázku  je zobrazený infobar z neutrina NG 2.7 Kronos.

 infobng

Epg:

Pomocou elektronického programového sprievodcu (EPG) si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu. Opakovaným stláčaním tlačidla EPG si zobrazíte rôzne varianty EPG. 

epgng2 epgng3 epgng

Pomocou EPG si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie.

epgrec

Zoznam programov:

Zoznam programov je prehľadný. V zozname programov môžete využívať ľúbovolné množstvo favoritných skupín programov. Ikona kľúčika v zozname programov znázorňuje kódovaný program a programy bez neho sú FTA. V prijímači sú naladené programy Skylink, Freesat UPC a iné.

zozng  zozng3

Menu:

Menu je tiež jednoduché a prehľadné, doplnené o slovenský jazyk. Pohyb v menu prijímača je rýchly. 

menung

Nastavenia:

nastavenia

V tejto položke prevediete rôzne nastavenia prijímača ako:

Nastavenie obrazu: rozlíšenie je možné nastaviť od 480p až po 1080p/50Hz.

Zvuku: DD/HDMI/SPDIF

Rodičovska zámka: pomocou ktorej si môžete zablokovať PIN kodom vybraté programy. Predvolený PIN je 0000, ktorý si môžete samozrejme zmeniť.

Nastavenia siete:

Prijímač je možné pripojiť ku internetovej sieti pomocou ethernetu a LAN kábla. Pripojený wifi USB adaptér, ktorý som mal k dispozícii prijímač nedetekoval, podľa výrobcu však prijímač vie pracovať s niektorými chipsetmi Wifi USB dongle.

V  položke nastavenia siete prevediete aj nastavenie pripojenia prijímača ku sieťovému disku. Použiť môžete protokoly NFS/CIFS/FTPFS.

sietdisk3 sietdisk4 sietdisk6

Ja som testoval pripojenie prijímača ku sieťovému disku pomocou protokolu CIFS. Pripojenie je bezproblémové a bezproblémovo som zo sieťového disku prehral video (filmy aj vo full HD rozlíšení s prijateľným dátovým tokom 10- 15 mbps, nahrávky teda po sieti fungujú takisto bezproblémov),hudbu a obrázky.

sietdisk1  sietdisk2

Na sieťový disk je samozrejme možné aj nahrávať.

V ďalších nastaveniach prijímača si môžete prispôsobiť vzhľad neutrina ako nastavenie OSD, farieb menu, skinu a pod.

V menu prijímača si môžete aj naformátovať pripojený USB kľúč , alebo externý HDD na linuxový formát ext4 s ktorým si prijímač pri nahrávaní rozumie.

Dá sa však aj nahrávať aj na formáty ntfs a fat32 s rovnakými obmedzeniami ako pri nahrávaní v enigme2. FAT32 (obmedzenie velkosti súboru na 4GB a u NTFS môžu HD nahrávky sekať).

hdd1 hdd2 hdd3

hdd4 hdd5

Služby:

V tejto položke prevediete nastavenie tunerov,vyhľadanie programov, aktualizáciu softvéru a iné.

Prijímač podporuje príjem z viacerých družíc pomocou protokolov DiSEqC 1.0 a 1.1 a pre motor sú to protokoly DiSEqC 1.2 a USALS. Prijímač podporuje aj UNICABLE LNB pre príjem viacerých prijímačov po jednom kábli.

 

nastatuneru

Neutrino NG 2.7 Kronos už má aj funkciu rýchleho vyhľadávania programov aj pre providera Skylink (M7 CZ a M7 SK), tzv. Fastscan. Týmto ladením sa v priebehu pár sekúnd naladia a systematicky zoradia všetky programy tohto providera. V nastaveniach fastcanu sa dá navoliť aj automatická aktualizácia settingu. tzn. že pri každom štarte, alebo reštarte prijímač  aktualizuje setting.

fs1 fs2 fs3

Naladené programy fastscanom sú v automaticky vytvorenej favoritnej skupine s názvom Skylink Slovak/Czech republic.

 

zozng  zozng3

Aktualizácia:

Aktulizáciu a flashovanie prijímača je možné vykonať lokálnou aktulizáciou s USB, alebo online prostredníctvom internetovej siete.

aktualizacia aktualizacia2

Media:

mediang

Coolstream ZEE2 podporuje aj prehrávanie množstva multimediálnych súborov filmy, hudbu, fotky z pripojeného USB pamäťového média, alebo sieťového disku.

Prijímač má možnosť pripojenia a prehrávania zo sieťového disku a to pomocou protokolov NFS, CIFS,FTPFS a DLNA(UPnP).

Z prijmača môžete taktiež pomocou protokolu SAMBA vytvoriť server na zdielanie súborov napr. z pripojeného externého HDD (nahrávky, hudba, filmy, fotky).

ZEE2 prehral filmové súbory formátu MKV (aj FULL HD formátu), MOV, AVI (xvid , divx iba niektoré), TS, MP4.

mkv mkv2

mp4 xvid

Zvukovú stopu filmových súborov prehrá vo formáte AC3, AAC, MP3, neprehrá DTS.

Prehra aj MKV s titulkami (diakriticky správne) no srt. titulky s AVI súborom mi nezobrazil.

mkvtit mkvtit2

Z hudobných súborov som testoval MP3, ktoré mu nerobia problém.

mp3 mp32

Fotky a obrázky sa dajú zobrazovať jednotlivo , alebo formou prezentácie.

obrazky1 obrazky2

UPnP(DLNA):

Samozrejme, že je dostupný aj protokol UPnP (DLNA),  ten je v položke media/UPnP prehliadač. Pomocou tohto protokolu môžete po sieti prehrávať z dlna serveru (môže ním byť pokojne aj smartfón s OS Android) fotky , hudbu aj videa.

dlna1 dlna0 dlna2

Pomocou UPnP prehliadača a aktivovanom xupnpd v menu/NG-image nastavenia/prispôsobenie doplnkov a služieb/xupnpd/áno je možné sledovať aj internetové streamy. Po aktivovani xupnpd a naslednom vstupe do menu/media/UPnP prehliadač sa Vám zobrazí v zozname serverov aj server xupnpd. Po potvrdení tohto serveru sa Vám zobrazia skupiny internetových streamov.

dlna3 dlna4 dlna5

PIP:

Prijímač disponuje aj funkciou PIP (obraz v obraze) a to v rámci toho istého transpondéru, alebo aj z rozdielných transpondérov, alebo družíc, nakoľko je to dvojtunerový prijímač, podmienkou je samozrejme pripojenie oboch tunerov samostatnými káblami od LNB konvertoru. Coolstream ZEE2 bezproblémovo zvládne aj PIP dvoch HD programov. PIP sa zobrazí tlačidlom HELP na diaľkovom ovládači. Poloha malého okna sa dá taktiež nastaviť.

pip 

Nahrávanie:

Nahrávanie som testoval s 250GB externým HDD, ktorý som naformátoval v prijímači na ext4. Prijímač nahráva do priečinka movies nekódovane vo formáte TS, nahrávky je možné prehrávať aj v PC. Na prijímači Coolstream ZEE 2 som dokázal nahrávať súčasne 6 kódovaných programov (3x SD tuner A a 3x HD tuner B) za použitia oboch satelitných tunerov. Prijímač pritom nejavil žiadne známky spomalenia. Bezproblémové je aj načasované nahrávanie zo standby režimu.

Nahrávanie je signalizované:

- blikaním tlačidla power na prednom paneli prijímača

- blikaním ikony rec na displeji prijímača.

- signalizovaním ikony REC v zozname pogramov vedľa programu, ktorý sa nahráva.

- signalizovaním ikony REC v infobare a počet nahrávaných programov .

rec1 rec2 rec3

Do zoznamu nahrávok sa dostanete stlačením tlačidla PLAY na diaľkovom ovládači.

Pre prehrávanie nahrávok je v prijímači TS Player. Pomocou neho si prehráte nahrávky. Počas prehrávania môžete nahrávky skokovito posúvať číslami na diaľkovom ovládači č. 3,6,9 dopredu a číslami 1,4,7 dozadu alebo plynulo pretáčať 2-4x dvojitými šípkami

rec4 rec5

Thimeshift:

Nahrávane s časovým posunom pracuje správne. Pokiaľ máte pripojené pamäťové médium a stlačíte tlačidlo PAUZA na diaľkovom ovládači, tak sa Vám pozastaví obraz aktuálneho programu, pričom sa spustí nahrávanie. Opätovným stlačením tlačidla pauza sa spustí program od miesta pozastavenia.  V danom časovom úseku sa môžete posúvať dopredu , dozadu, alebo ho pozastaviť.Thimeshift sa ukončí tlačidlom stop.

thimeshift1 thimeshift2 thimeshift3

Spolupráca s CI modulom:

Pre test som použil CI+ Irdeto modul Neotion Dualcrypt Skylink ready s ktorým prijímač dekódoval bezproblémovo. Problém nastal akurát pri reštarte prijímača zo zasunutým modulom (nenabehol obraz). Pokial ale pri štarte prijímača modul vytiahnem a zasuniem ho aj s kartou po nabootovaní tak je všetko OK. 

Pri nahrávaní kódovaného programu je možné sledovať aj iný kódovaný v rámci toho istého transpondéru, alebo ľubovoľný nekódovaný za predpokladu použitia aj druhého tuneru. Dva kódované programy z dvoch tunerov nie je možno s jedným modulom dekódovať, kedže každý modul vie pracovať vždy len s jedným tunerom.

Pluginy:

V neutríne je aj zopár doplnkových programov tzv. pluginov.

Youtube:

Prehrávač videí s portálu Youtube nájdete v menu/Media/Prehrávač filmov/Prehrávanie Youtube. Videá su zoradené do kategórii, ale môžete použiť aj vyhľadávanie požadovaného videa podľa mena.

you1 you2 you3

Videa sa dajú posúvať číselnými tlačidlami, alebo pretáčať 2-4x rýchlostne.

you4 you5 you6

Weblinks:

Nájdete tu aj jednoduchý prehliadač webových stránok. Jedná sa viac o prehliadač textových stránok ako obrázkov, alebo videí.

weblinks

Kalendár:

Pomocou pluginu kalendár si môžete na obrazovke TV zobraziť kalendár.

kalendar

Internetové rádia:

Prijímač má aj internetové rádio. Po vstupe do neho si stiahnete online databázu internetových rádii. Po stiahnutí všetkých rádii som mal v prijímači skoro 10000 rádiových internetových staníc. Navyše je k dispozícii aj známe internetové rádio Shoucast kde su jednotlive rádia zoradené podľa hudobného žánru.

 intrad1 intrad2 intrad3

Webové rozhranie:

Operačný systém Neutrino HD disponuje ako aj Enigma 2 webovým rozhraním, pomocou ktorého môžete ovládať satelitný prijímač cez internetovú sieť.

Samozrejmosťou je aj stream satelitného vysielania do PC. Streamovať môžete priamo v okne webového rozhrania, alebo aj cez VLC player. Streamovať môžete do PC, pri zapojení oboch tunerov, iný program ako sa práve pozerá na TV.

web1 web2 stream

Tuxboxcomander:

Je plugin na správu súborov v prijímači, niečo ako total comander.

tuxboxcomander

Teletext:

Pri zobrazovaní teletextu sa občas stalo že sa objavili aj znaky miesto niektorých písmenok , ale nie je to nič hrozné.

txt1 txt2

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

 

Rýchlosti prijímača:

Prepínanie SD kódovaných programov: cca 1,5- 2 sekundy

Prepínanie HD kódovaných programov: cca 3-4 sekundy

Prepínanie nekódovaných programov: do 1,5  sekundy

Nábeh prijímača zo standby režimu: cca 3 sekundy

Nábeh vypnutého prijímača až pozačatie dekódovania kartou: cca 1 min 5sekúnd

plusy prijímača:

+kvalita obrazu

+dva tunery

+ PIP aj HD

+streamovanie satelitného vysielania do PC

+ovládanie prijímača po sieti

+rýchlosť prepínania a pohybu v menu prijímača

+možnosť súbežného  nahrávania viacerých programov

+eSATA

+CI šachta

+externé napájací zdroj, prijímač sa vôbec nehreje

+trojročná záruka

+prehrávanie multimédií

mínusy prjímača:

- malý displej

- nie celkom vyladená spolupráca s CI slotom

- malý displej

Záver:

Satelitný prijímač Coolstream ZEE 2 twin určite patrí medzi špičku v kvalite obrazu. Pokiaľ Vám nechýbajú pluginy OS enigmy 2 a máte veľkú uhlopriečku LCD, alebo plazmovej TV tak jednoznačne Coolstream je to pravé pre kvalitný obraz satelitnej televízie. Výhoda dvoch tunerov spočíva , že jedným tunerom môžete pozerať na TV a druhým môžete nahrávať, alebo streamovať vysielanie do PC. Škoda len že nie je možné do ZEE 2 zabudovať interný disk. Avšak môžete nahrávať a prehrávať z pripojeného externého HDD, USB kľúča, alebo sieťového disku. Trojročná záruka je tiež veľkou výhodou.

Prijímač Coolsteam ZEE 2 twin si môžete zakúpiť nakonfigurovaný jedine v eshope ELLANO.SK.

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (9 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget