Recenzia: Gigablue HD 800 SE Plus a 800 UE Plus

Napísal Ivan P. 1 dňa 24 apríl 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Verzia 2

Gigablue-Logo.pngV dnešnej recenzii Vám predstavím dva produkty od nemeckej firmy Gigablue s názvom Gigablue HD 800 SE plus a Gigablue HD 800 SE plus. Jedná sa o FULL HD,digitálne, dvojtunerové satelitné/combo prijímače osadené jedným napevno zabudovaným satelitným tunerom a jednou šachtou pre doplnenie ďalšieho tuneru v prevedení DVB-S2 satelitný, DVB-T/C hybridný (terestriálny a káblový v jednom), alebo DVB-T2/C hybridný (terestriálny a káblový v jednom s podporou nového vysielania T2). Tieto dva typy prijímačov sú hardvérovo aj vzhľadovo takmer totožné,  líšia sa iba typom displeja. Model UE má 2" farebný LCD displej a SE má 4-miestný 7- segmentový numerický displej modrej farby. Ostatné hardvérové aj softvérové funkcie majú rovnaké. O chod prijímačov sa stará jednojadrový procesor BCM7358 o frekvencii 751Mhz (použitý aj v osvedčených prijímačoch Xtrend ET4000, alebo XpeedLX1/2 a pod.), doplnený o operačnú pamäť o veľkosti 512MB a 256 MB flash pamäte. Prijímače pracujú na linuxovom operačnom systéme Enigma2, ktorý má momentálne najviac možností. Mimo sledovania HD a SD satelitného, terestriálneho alebo káblového vysielania (záleží od osadenia tunerov), môžete sledovať internetové  streamy (IPTV), prevádzať inštaláciu pluginov pre rozšírenie funkcii prijímača, alebo skinov pre zmenu vzhľadu menu prijímača. Samozrejmosťou v Enigme 2 je aj možnosť nahrávania a prehrávania zo sieťového disku a stream TV vysielania do PC, tabletu, alebo smartfónu.

Gigablue HD 800 UE Plus

Technické parametre

Systém 

Open source Enigma 2

CPU

BCM7358

ROM

NOR: 4MB

 

NAND: SLC 256MB

RAM

DDR-3, 512MB

Rozmery

 280mm x 230mm x 55mm

   

IR Receiver

1 x IR

Tlačidlá

8 x tlačidiel

Indikátor LED

2 x LED

Display

2.0″TFT Display

USB 2.0

1 x USB Host

CI-Modul

1 x CI Slot

SmardCard

2 x S/C Slot

   

DVB -S2 IN

1 x Input

DVB -S2 OUT

1 x loopthrough

PnP Tuner 1

DVB-C/T/S2

PnP Tuner 2

nemá

Scart

nemá

3×2 RCA

Composite,Component,Audio L/R

HDMI

1 x HDMI Output

E-SATA

nemá

USB 2.0

1 x USB Host

S/PDIF

1 x Optical

RS-232

1 x RS-232

Ethernet

1 x RJ45:100Mbps

Power Switch

1 x I/O Switch

DC Input Jack

1 x Jack

   

Napájanie

12V/3A

 

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20150318 175637 1 IMG 20150318 175808 1

Balenie obsahuje:

 1x prijímač Gigablue HD 800 UE plus

1x diaľkové ovládanie

1x externý napájací adaptér 12V/3A

1x návod na obsluhu

2x AAA batérie do diaľkového ovládania

 

Predný panel:

IMG 20150318 180129 1 IMG 20150318 180216 1

Na prednom paneli sa nachádza:

Na pravej časti predného panela sa nachádza tlačidlo power, ostatné ovládacie tlačidla sú umiestnené pod odklopnou časťou predného panela.

Na obrázku nižšie napravo je obrázok pre vizuálne porovnanie modelov Gigablue 800 UE plus (hore) a Gigablue HD Quad Plus (dole).

 

IMG 20150318 181448 IMG 20150318 181453IMG 20150318 181525 1

 

Pre zobrazovanie údajov je na prednom paneli zabudovaný efektný farebný 2" TFT LCD displej, ktorého zobrazovanie sa dá prispôsobiť pomocou LCD skinov ,alebo pomocou pluginu LCD4linux.

Displej môžete použiť aj vrežime zobrazovania mini TV teda môžete na ňom sledovať živé vysielanie , OSD menu , ale aj popis programu pikony, čas a pod.

Napravo od displeja je po celej výške predného panela umiestnená viacfarebná LED dióda, ktorá svieti v pracovnom režime namodro v standby režime na červeno a počas nahrávania flashovania na fialovo.

 

IMG 20150318 180234 IMG 20150318 180249 1

Pravá strana predného panela je odklopná  a pod ňou sa nachádza:

7x ovládacie tlačidla prijímača (4x smerové šípky, OK, menu a exit).

1x USB port 2.0 pre pripojenie USB komponentov(USB HDD, USB kľúč, wifi USB adaptér a pod).

1x CI šachta pre vloženie CI modulu (možnosť použitia: CI modul Skylink ready + Karta Skylink Irdeto standart M7 alebo CI modul+ karty Plustelka).

2x Uni čítačka dekódovacích kariet(karty sa vkladá čipom dopredu a nadol) spolupracujú s kartami Skylink ICE a Irdeto (okrem kariet Skylink Irdeto standart M7 s ktorými čítačky nespolupracujú), CSlink Irdeto, UPC Freesat ICE a CRW.

 

Zadný panel:

IMG 20150318 180414 1

Na zadnom paneli sa nachádza:

1x voľný slot pre vloženie druhého voliteľného výmeniteľného tuneru B.

1x vstup satelitného tuneru A pre pripojenie satelitného signálu.

6x cinch - componentné audio/video.

1x HDMI výstup – pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x Ethernet 10/100Mbps - pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

1x USB 2.0 – pre pripojenie USB komponentov.

 

1x S/PDIF – digitálny optický výstup audio signálu.
1x Jack 12V/5A – pre pripojenie externého napájacieho zdroja 12V.
1x kolískový vypínač.

1x RS232 – servisný konektor.

 

IMG 20150318 180427 1 IMG 20150318 180437 1

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie má dobrú smerovosť, tlačidlá sú dobre rozmiestnené a majú veľmi tichý chod. Ovládanie nie je programovateľné aj pre ovládanie TV, skúži iba pre ovládanie prijímača Gigablue.

IMG 20150318 175921 1 IMG 20150318 175932 1

Hardvér prijímača:

Prijímač nemá v sebe zabudovaný zdroj, používa napájanie pomocou externého 12V/3A zdroja, čím sa eliminuje vznik nadbytočného tepla v prijímači.

 

IMG 20150318 180730 1 IMG 20150318 180740

 Prijímač má iba pasívne chladenie pomocou malého hlinníkového, rebrovaného chladiča, ktoré je úplne postačujúce. Prijímač sa nehreje vnútorná teplota prijímača sa pohybuje do cca 42 stupňov. Na obrázku nižšie je zobrazený voľný aj osadený druhý port ďalším tunerom. Do prijímača nie je možné zabudovať interný HDD.

IMG 20150318 180749 1 IMG 20150318 180842IMG 20150318 180852 1

Gigablue HD 800 SE Plus

Technické parametre

System

Open source Enigma 2

CPU

BCM7358

ROM

NOR: 4MB

 

NAND: SLC 256MB

RAM

DDR-3, 512MB

Rozmery

 280mm x 230mm x 55mm

   

IR Receiver

1 x IR

Tlačidlá

8 xTlačidlá

Indikátor LED

2 x LED

Display

4 digit / 7 segment

USB 2.0

1 x USB Host

CI-Modul

1 x CI Slot

SmardCard

2 x S/C Slot

   

DVB -S2 IN

1 x Input

DVB -S2 OUT

1 x loopthrough

PnP Tuner 1

DVB-C/T/S2

PnP Tuner 2

nemá

Scart

nemá

3×2 RCA

Composite,Component,Audio L/R

HDMI

1 x HDMI Output

E-SATA

nemá

USB 2.0

1 x USB Host

S/PDIF

1 x Optical

RS-232

1 x RS-232

Ethernet

1 x RJ45:100Mbps

Power Switch

1 x I/O Switch

DC Input Jack

1 x Jack

   

Napájanie

12V/3A

 

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20150322 115452 IMG 20150318 175848 1

 

Balenie obsahuje:

 1x prijímač Gigablue HD 800 UE plus

1x diaľkové ovládanie

1x externý napájací adaptér 12V/3A

1x návod na obsluhu

2x AAA batérie do diaľkového ovládania

Predný panel:

IMG 20150322 095451 1 IMG 20150322 095518 1

 

Na prednom paneli sa nachádza:

Na pravej časti predného panela sa nachádza tlačidlo power, ostatné ovládacie tlačidla sú umiestnené pod odklopnou časťou predného panela.

Vedľa tlačidla power sa nachádza 4-miestný, 7-segmentový displej modrej farby zobrazujúci čas, číslo kanálu a krátke popisy.

IMG 20150322 114724 IMG 20150322 114733 IMG 20150322 100306

Napravo od displeja je po celej výške predného panela umiestnená viacfarebná LED dióda, ktorá svieti v pracovnom režime namodro v standby režime na červeno a počas nahrávania flashovania na fialovo.

 

IMG 20150322 095503 1 IMG 20150322 095529 1

Pravá strana predného panela je odklopná  a pod ňou sa nachádza:

7x ovládacie tlačidla prijímača (4x smerové šípky, OK, menu a exit).

1x USB port 2.0 pre pripojenie USB komponentov(USB HDD, USB kľúč, wifi USB adaptér a pod).

1x CI šachta pre vloženie CI modulu (možnosť použitia: CI modul Skylink ready + Karta Skylink Irdeto standart M7 alebo CI modul+ karty Plustelka).

2x Uni čítačka dekódovacích kariet(karty sa vkladá čipom dopredu a nadol) spolupracujú s kartami Skylink ICE a Irdeto (okrem kariet Skylink Irdeto standart M7 s ktorými čítačky nespolupracujú), CSlink Irdeto, UPC Freesat ICE a CRW.

Zadný panel:

IMG 20150322 095551 1

Na zadnom paneli sa nachádza:

1x voľný slot pre vloženie druhého voliteľného výmeniteľného tuneru B.

1x vstup satelitného tuneru A pre pripojenie satelitného signálu.

6x cinch - componentné audio/video.

1x HDMI výstup – pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x Ethernet 10/100Mbps - pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

1x USB 2.0 – pre pripojenie USB komponentov.

1x S/PDIF – digitálny optický výstup audio signálu.
1x Jack 12V/5A – pre pripojenie externého napájacieho zdroja 12V.
1x kolískový vypínač.

1x RS232 – servisný konektor.

 

IMG 20150322 095600 1 IMG 20150322 095615 1

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie prijímača Gigablue HD 800SE plus je rovnaké ako u modelu UE.

IMG 20150318 175921 1 IMG 20150318 175932 1

Hardvér prijímača:

Hardvér prijímača Gigablue HD 800SE plus je rovnaký ako u modelu UE až na displej na prednom paneli.

IMG 20150322 095816 1 IMG 20150322 095824 1 IMG 20150322 095841 1

 

Postup nahratia softvéru:

1.Na naformátovaný USB kľúč formátom FAT32, nakopírujte zložku gigablue v ktorej sa nachádza priečinok ueplus , alebo seplus (záleži od typu prijímača) a v ňom inštalačné súbory enigmy.

2.Vypnite prijímač Gigablue zadným vypínačom.

3.Zasuňte USB kľúč s enigmou do USB portu prijímača (ostatné USB porty musia byť voľné!).

4.Zapnite prijímač Zadným vypínačom.

5.Po spustení prijímač prehľadá USB porty prijímača a detekuje USB kľúč s enigmou zobrazí sa na displeji hláška " IMAGE FOUND CONFIRM WITH OK ON FRONTPANEL TO FLASH!" to platí pre prijímač 800UEplus pri prijímači 800SEplus sa zobrazí na displeji nápis" Conf " .Tieto hlášky trvajú krátko iba cca2-3 sekundy v tomto okamihu musíte pre spustenie fleshovania enigmy stlačiť tlačidlo OK pod odklopnou časťou predného panela prijímača . Počas fleshovania svieti LED na fialovo a  zobrazuje na displeji prijímača 800UEplus obrázok nižšie. Na prijímači 800SEplus sa zobrazujú na displeji krátke popisy.

IMG 20150318 183212

Inštalácia trvá 3-5minút. Inštaláciu neprerušujte!

Po nainštalovaní sa prijímač automaticky reštartuje a nabootuje s novou enigmou.

Spustenie prijímača a verzie enigmy:

Po spustení prijímača sa spustí predinštalovaná enigma OpenMips, ktorá Vás prevedie úvodnými nastaveniami prijímača.

Softvérova podpora tohto prijímača nezostáva iba pri jednej enigme sú dostupné preň aj tieto enigmy:

OpenMips

OpenATV

OpenVIX4

OpenVIX Apollo

HDMU

OpenHDF

OpenRSI

ItalySAT

Zebradem (na báze OpenPLI)

OpenDroid

OpenLD

OpenSpa

Myslím, že softvérová podpora prijímača je viac ako  dobrá.  Informácie o ostatných produktoch a podpore nájdete aj na stránke www.gigablue.sk
Pre úplnú funkčnosť prijímača je nutné nainštalovať zoznam programov a nakonfigurovať čítačku kariet, prípadne použiť pre dekódovanie príslušný CI modul s kartou. Nemusíte však zúfať, pretože firma ELLANO.SK ponúka tieto prijímače plne nakonfigurované (v cene prijímača), čím vychádza v ústrety aj menej skúseným prívržencom linuxovej satelitnej techniky. Prijímač som testoval s touto nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK.

E2 ELLANO.SK

Ako základ je použitá enigma OpenATV 4.2 (ktorá je veľmi slušne vyladená) a do nej sú nainštalované pluginy, picony, skin a pod. Čítačka je nakonfigurovaná pre čítanie všetkých typov kariet Skylink (okrem Standard HD M7) , Skylink ICE a Freesat UPC CRW a ICE.
V enigme je defaultný skin MY METRIX , ktorý je veľmi pekne spracovaný. Enigma je postavená na novom kerneli 3.14.2.

infoe2

Infobar:

V infobare skinu my metrix sa mimo iných informácii zobrazuje aj aktuálne počasie, ktorého zobrazovanie si môžete nastaviť aj pre Vaše mesto.

infobar infobar2

Zoznam programov:

V prijímači sú nainštalované zoznamy programov Skylink aj Freesat UPC, prehľane zoradené do niekoľkých favoritných skupín.  V zozname programov sa zobrazujú aj picony jednotlivých programov. Zoznam programov ako aj na iných linuxových prijímačov je možné naskenovať a usporiadať priamo prijímačom, alebo preniesť do prijímača už usporiadaný zoznam programov z PC za pomoci programov Dreamset, alebo DreamboxEdit. Taktiež môžete využiť rýchle vyhľadávanie programov providera Skylink pomocou funkcie FASTCAN. Stačí z feedu Enigmy 2 nainštalovať so skupiny systémových pluginov plugin FASTSCAN.

zp1 zp2

EPG (elektronický programový sprievodca):

Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu, pomocou ktorého si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu. Pomocou EPG si môžete nastaviť aj nahrávanie obľúbenej relácie.

epg1 epg2

Menu:

Menu prijímača je jednoduché a prehľadné. Pod modrým tlačidlom na diaľkovom ovládači nájdete Rýchle menu nastavenia, v ktorom nájdete v podstate všetky nastavenia prijímača. Prijímač má možnosť nastavenia rozlíšenia obrazu až na 1080p/60Hz. Kvalita obrazu je o niečo slabšia ako u modelu Gigablue Quad Plus, ale je zrovnateľná s prijímačmi Xpeed LX1/2, Xtrend ET4000 a pod.

menu tun1 tun2

DVB-S2:

Prijímač podporuje aj príjem satelitného vysielania z viacerých drúžic pomocou protokolov DiSEqC 1.0/1.1 a protokoly pre motor DiSEqC 1.2 a USALS.

Prijímače som testoval protokolmi DiSEqC 1.0 a USALS s ktorými pracujú bezproblémovo. Prijímač má aj podporu satelitného príjmu viacerých prijímačov po jednom kábli s použitím  UNICABLE LNB. Satelitný príjem HD aj SD programov je bezproblémový.

tuner3

DVB-T:

Prijímač som testoval so smerovou DVB-T anténouzosilňovačom IVO  a taktiež som použil oba dostupné tunery DVB-T/C aj DVB-T2/C. Oba tunery pracujú bezproblémovo a podporujú vysielanie v mpeg2 aj v mpeg4 (môžete nimi sledovať SD aj HD terestriálne vysielanie). Automatickym vyhľadávaním mi vyhľadalo všetky dostupné DVB-T programy. Vyhľadané programy v nájdete zozname pozemná televízia. Pre napájanie zosilňovača je možné použiť napájanie 5V z prijímača.

dvbt1 dvbt2

dvbt3 dvbt4

Tunery majú veľmi dobrú citlivosť. V prijímači som otestoval aj sledovanie platenej televízie Plustelka za pomoci CI modulu Eurocam Irdeto  +karty Plustelka. Príjem televízie Plustelka je taktiež bezproblémový.

plustelka plustelka2

DVB-C:

Digitálnu káblovú televíziu som taktiež otestoval. Automatickym vyhľadávaním mi vyhľadalo všetky aktívne frekvencie v káblovej sieti a následne vyhľadalo na nich všetky uložené programy. Tunery podporujú aj u nás často využívanú moduláciu QAM256.  Príjem DVB-C káblovej televízie je bezproblémový.

dvbc1 dvbc2

Pripojenie ku prijímača ku internetu:

Prijímač môžete pripojiť ku internetu pomocou LAN kábla a ethernetu, alebo pomocou wifi USB adaptéra ku wifi sieti. Wifi pripojenie som testoval s wifi USB adaptérom Golden Media s ktorým bol príjem internetu bezproblémový, rovnako ako cez ethernet. Taktiež existuje aj možnosť pripojenia prijímača ku internetu pomocou kompatibilného 3G USB modemu, túto variantu pripojenia som nemal možnosť otestovať.

wifi1

Nahrávanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB HDD, USB kľúč,  alebo sieťový HDD. Nahrávky sú vo formáte TS, nekódované, nahrávku je možné prehrávať v PC. Nahrávanie som testoval so sieťovým NAS HDD formátu ext4 a podarilo sa mi za použitia oboch tunerov súbežne nahrať bezproblémovo cca 2 programy na jeden tuner. Pri použití dvoch satelitných tunerov sa dajú nahrávať dva programy a ďalší ľubovoľný program môžete druhým tunerom pozerať . Pri väčšom počte nahrávaní už prijímač čiastočne spomalil. Všetky nahrávky boli plne funkčné. Nahrávanie je signalizované červenou ikonou REC v infobare, nahrávané programy sú v zozname programov zobrazené načerveno. 

rec6rec5

Počas nahrávania bliká LED dióda na prednom paneli červeno-fialovo. Pri nahrávaní v standby režime bliká na displeji nápis nahrávanie (model UE). Načasované nahrávanie pomocou EPG zo standby režimu je taktiež bezproblémové.

rec2 rec1

 

Thimeshift:

Nahrávanie s časovým posunom (thimeshift) pracuje správne. Stlačením tlačidla pauza sa aktivuje thimeshift, tým sa pozastaví aktuálna relácia a začne sa nahrávať. Stlačením tlačidla play sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V časom posune sa môžete pohybovať dopredu i dozadu. Thimeshift deaktivujete tlačidlom stop.

thimesh1 thimesh2thimesh3

Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímača môžete prehrávať rôzne multimediálne súbory. Mimo nahrávok formátu TS, prijímačom prehráte aj DIVX,XVID,VOB,MOV,MP4,3GP aj MKV . Vzhľadom na pomalší procesor však neprehráte videa s vysokým rozlíšením a vysokým dátovým tokom. Prehráte aj HD videa v rozlíšení 1080p ale s nižšším bitovým tokom cca do 10-12 Mbit. Prijímač neprehrá videoformát FLV. Zvukové stopy videosúborov prehral tieto: MP3,AAC,AC3 aj DTS.

rec3 rec4

Prehrávať môžete z pripojeného USB HDD,USB kľúča, alebo sieťového HDD pomocou protokolov DLNA, alebo SAMBA. Cez mediaplayer2 bezproblémovo prehráte aj filmy s titulkami formátu SRT. Diakritiku tituliek zobrazuje prijímač správne.

divcx mp3 titulky

Prehrávať môžete aj hudbu, alebo si môžete prezerať obrázky, alebo fotografie.

Spolupráca so sieťovým diskom :

Prijímač sa bezproblémovo pripojí ku sieťovému disku a nahráva naň. Pri prehrávaní po sieti sa budete musieť uspokojiť s videami do rozlíšenia 720p .Videá s vyšším rozlíšením pri prehrávaní po sieti sekali.

nas

Spolupráca s CI modulom:

V prijímači som testoval CI modul Neotion Dual crypt so Skylink Irdeto kartou a aj modul Eurocam s kartou PlustelkaDekódovanie je bezproblémové, počas nahrávania jedného programu môžete sledovať iný kódovaný program v rámci toho istého transpondéru. Nahrávky aj s použitím CI modulu sú nekódované (je ich možné prehrávať aj v PC) .

PIP:

Prijímače nedisponujú funkciou PIP (obraz v obraze).

Pluginy:

Pomocou inštalácie z veľkého množstva dostupných pluginov aj pre tento prijímač si môžete zvýšiť multimediálnosť prijímača, meniť vzhľady menu pomocou skinov a pod. V našej enigme sú od nás už predinštalované tie najviac žiadané a najviac používané pluginy.

plg1 plg2

 

Archívy CZ/SK: tento plugin je veľmi populárny medzi užívateľmi prijímačov s OS enigma2. Slúži na prehrávanie televíznych archívov vybraných televízii a internetových portálov. Môžete si pozrieť zmeškanú reláciu, seriál, alebo film.

CSFD: prostredníctvom tohto pluginu získate podrobný popis aj s hodnotením vysielaného filmu, priamo z česko-slovenskej filmovej databázy. K dispozícii sú aj komentáre ku jednotlivým filmom.

ClearMem - sa stará o pravidelné uvoľňovanie operačnej pamäte prijímača.

EPG refresh: je plugin na obnovu EPG dát. Načítavanie EPG je nastavené na nočné hodiny v čase od 04:00hod do 06:00hod.

Picture player:Pomocou tohto pluginu si môžete prezerať napr. Vaše fotky, alebo obrázky na obrazovke TV.

Infobar tunerState:je to informačná lišta, ktorá sa zobrazuje pri spustení nahrávania. Obsahuje informácie ako dĺžku nahrávania, názov a číslo nahrávaného programu, názov nahrávanej relácie, označenie tuneru z ktorého je nahrávaný program a grafický ukazovateľ priebehu programu.

My tube: plugin slúži na prehrávanie videí z potálu Youtube. Videa sú zaradené podľa kategórii, ale môžete použiť aj vyhľadávanie daného videa.

EMC (Enhanced movie center): je plugin, ktorý je použitý na prehrávanie a organizovanie nahrávok.

Mediaplayer2: je vylepšený mediaplayer pre prehrávanie filmov s titulkami.

Webové rozhranie prijímača (Openwebif):

Pluginom webového rozhrania prijímača sa pýšia iba linuxové satelitné prijímače. Pomocou neho môžete meniť nastavenia enigmy, nastaviť časovač nahrávania a ovládať prijímač (prepínať programy,poslať textovú správu na obrazovku TV apod.), prostredníctvom internetovej siete a PC/tabletu/mobilu.

webrozhr2 werozhr1

Najväčšia výhoda však spočíva v možnosti streamovania satelitného vysielania do PC, alebo mobilu/tabletu s OS Android a nainštalovanými potrebnými aplikáciami. Streamovať môžete napr. cez webové rozhranie v spojení s VLC playerom, alebo pomocou rôznych aplikácii ako DreamStream, DreamDroid a pod.

HbbTV:

Hybridná televízia HbbTV je plne funkčná. HbbTV využíva informácie zo satelitného vysielania a internetu. Prostredníctvom tejto funkcie si môžete zobraziť TV program a prehrávať streamy z archívov televízii poskytujúcich túto funkciu.

hbbtv1 hbbtv2 hbbtv3

 Plne funkčné je aj prehrávanie streamov z archívov ČT.

hbbtv4 hbbtv5

Webbrowser Opera:

Prijímač disponuje aj webbrowserom pomocou ktorého si môžete prezerať webové stránky , ale pri tomto prijímači je prioritne určený pre HbbTV ako pre prehliadanie stránok, nakoľko jeho načítanie stránok je dosť pomalé.

Do webbrowseru si môžete uložiť záložky obľúbených stránok, alebo zadať URL stránky pomocou diaľkového ovládania a virtuálnej klávesnice.

Webbrovser neobsahuje flash player. Prehliadanie stránok je možné, ale je dosť pomalé.

webbrows1 webbr2webbrows3

Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom ,ktorý sa zobrazuje správne.

txt

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

radio1 radio2

Rýchlosti prijímača

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 2 min 12 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 4,5 sek.

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca 2-2,5 sek.

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca 2,5-3 sek.

reštart E2: 1 min 15sek .

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1-1,5 sek.

Plusy:

+ možnosť zabudovania ďalšieho tuneru (veľa možností TV príjmu: satelitné, terestriálne aj káblové)

+ výhody linuxového prijímača (stream, ovládanie prijímača po sieti, inštalácia pluginov skinov a pod.)

+ slot pre CI modul

+ 2" farebný LCD displej (iba model UE)

+ dobrá softvérová podpora

+ podpora prehrávania množstva multimediálnych súborov

+ vzhľad prijímača

+ cena

 

Mínusy:

- pomalší, iba jednojadrový procesor

- neprehral FLV formát

- neprehrá FULL HD videa s vysokým dátovým tokom

Záver:

Aj napriek tomu, že prijímače Gigablue HD 800 SE plus a Gigablue HD 800 UE plus majú pomalší jednojadrový procesor, musím povedať, že pohyb v menu je celkom svižný a kvalita obrazu je veľmi slušná. Prijímače majú viac ako dobrú a veľmi širokú softvérovú podporu a vyladenú enigmu. Najväčšou devízou týchto prijímačov je mimo CI slotu aj voľný slot pre vloženie druhého tuneru v prevedení DVB-S2, DVB-T/C, alebo DVB-T2/C čím získate dvojtunerový satelitný, alebo combo prijímač. Na modeli Gigablue HD 800 UE plus je veľmi efektný aj zabudovaný LCD displej.

Pokiaľ hľadáte viactunerový prijímač za slušnú cenu, prípadne podobné parametre s efektným displejom a oželiete menší výkon u multimédií s vysokým bitrate, tak si myslím, že je to aktuálne najlepšia volba z pomedzi viactunerových prijímačov s MIPS procesorom v cene cca 150-200€.

Prijímače Gigablue HD 800 SE plus a Gigablue HD 800 UE plus si môžete zakúpiť za výbornú cenu v eshope ELLANO.SK.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (3 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget