Recenzia: Gigablue HD Quad Plus

Napísal Ivan P. 1 dňa 20 marec 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

4 - tunerové delo s výkonným 1,3Ghz MIPS procesorom

Gigablue-Logo_2014_4.pngV dnešnej recenzii Vám predstavím vlajkovú loď nemeckej firmy GigaBlue s názvom GigaBlue HD Quad Plus. Jedná sa o štvortunerový, FULL HD, digitálny linuxový satelitný/combo prijímač, pracujúci na overenom operačnom systéme Enigma2. Prijímač je dodávaný v dvoch farbách bielej a čiernej má zabudované napevno dva satelitné tunery a dva voľné sloty pre doplnenie ďalších tunerov, ktoré sú pre tento prijímač dostupné vo verzii DVB-S2 (satelitný), DVB-T/C (hybridný), DVB-T2/C (hybridný podporujúci aj  novú normu vysielania). O rýchlosť prijímača sa stará dvojjadrový mipsel procesor BCM7356 o frekvencii jadra 1,3Ghz, doplnený o 1GB DDR3 operačnej pamäte a 512MB flash pamäte. Nezanedbateľným komponentom pre rýchlosť, hlavne internetových aplikácii a prenosu dát, je aj rýchly gigabitový ethernet, ktorý je súčasťou prijímača.  Do prijímača je možné zabudovať 2,5" SATA interný HDD, na ktorý je možné nahrávať, nahrávať je možné však aj na USB HDD, eSATA HDD, alebo sieťový disk. Prijímač má širokú multimediálnosť, ktorá sa dá rozširovať inštaláciou množstva rôzných pluginov a internetových aplikácii.

quad-plus-960x640.jpg

Moderný vzhľad prijímača dopĺňa na prednom paneli veľký 3,2" farebný TFT displej ktorý Vám môže zobrazovať aj živé vysielanie prijímača, aj ostatné aplikácie a pluginy. Efektne vynikne na prednom paneli aj veľká signalizačná LED, modro-červenej farby. Pre dekódovanie programov sú v prijímači dve čítačky kariet a dva sloty pre vloženie CI modulov.

 

qp-white-front-930.jpg

Špecifikácia GigaBlue HD Quad Plus:

Linuxový operačný Systém Enigma2
CPU : BCM7356 Dualcore 1,3Ghz
Flash pamäť NAND: 512MB

ROM NOR: 4 MB
Operačná pamäť: 1GB RAM DDR-3
Predný farebný TFT displej  3,2" 
2 x CI slot pre CI-Modul
2 x Uni čítačky SmardCard
2x pevné DVB -S2 tunery
2x slot pre PnP Tunery DVB-C / T2 / S2
RCA kompozitný, komponentný, Audio L / R
HDMI
E-SATA

DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
Možnosť zabudovania interného 2,5“ SATA HDD

Nahrávanie na interný HDD, USB, e-SATA, alebo sieťový disk

Thimeshift
Ethernet 1 x RJ45: 1000 Mb (1 x Gbit)

Možnosť pripojenia ku internetu wifi USB adaptérom

EPG

Podpora DLNA, Samba

Inštalácia pluginov, skinov a pod.

Prehrávanie multimédií (filmy, hudba, obrázky)

Internetové rádia, IPTV, Youtube, internetové aplikácie, webbrowser, HbbTV a iné

Teletext

PIP HD programov

Ovládanie prijímača cez internetovú sieť

Streamovanie vysielania do PC, tabletu, alebo smartfónu

Transcoding
Napájanie: 12V / 5A

Rozmery: 300 mm x 240 mm x 63 mm

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20150227 165515 IMG 20150227 165600 1IMG 20150227 165358 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač GigaBlue HD Quad Plus

1x napájací zdroj 12V/5A

1x kábel ku napájaciemu zdroju

1x diaľkové ovládanie (programovateľné aj na ovládanie TV/DVD)

2x AAA batérie do ovládania

1x SATA kábel pre pripojenie interného HDD

4x skrutky pre upevnenie HDD

4x gumenné podložky

1x návod ku obsluhe

Predný panel:

IMG 20150227 165815 IMG 20150227 165830 1

Na prednom paneli sa nachádza:

Ľavá časť predného panelu obsahuje:

1x tlačidlo Power

1x veľký 3,2" TFT LCD farebný displej, ktorého zobrazovanie je možné nakonfigurovať pomocou rôzných LCD skinov, alebo aj pomocou pluginov.

1x modrá LED dióda

1x veľká 2-farebná (červená a modrá) LED, ktorá je na celú výšku predného panela. Na modro svieti v pracovnej polohe prijímača a na červeno v standby.

 

IMG 20150228 145447 IMG 20150228 145615

V standby režime sa displeji zobrazujú analógove hodiny, no pomocou pluginu, alebo skinu sa dajú meniť rôzne typy zobrazenia hodín. V pracovnom režime zobrazuje displej logá programov a informácie o programe a dostupných funkcií daného kanálu.

 

IMG 20150224 140245 IMG 20150224 140300IMG 20150224 140405

Taktiež sa dá nastaviť zobrazenie LCD displeja v nastaveniach prijímača ako Mini TV, čím sa Vám na displeji zobrazuje všetko čo na obrazovke TV, vrátane živého vysielania, menu, EPG, pluginov apod.

lcd1

IMG 20150228 145831 IMG 20150228 145751IMG 20150228 145711 IMG 20150228 145453

Pravá časť predného panelu je odklopná a nachádza sa pod ňou:

7x ovládacie tlačidlá : menu, exit, smerové šípky a OK.

1x USB port 2.0 pre pripojenie USB komponentov.

2x CI slot pre vloženie dekódovacieho modulu.

2x UNI čítačka dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dopredu a nadol). Prijímač spolupracuje s kartami Skylink Irdeto, ICE a UPC Freesat CRW a ICE.

Čítačka nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7! 

Pre dekódovanie karty Skylink Irdeto Standart M7, musíte do prijímača zasunúť CI modul Irdeto Skylink Ready.

 

IMG 20150227 165840 IMG 20150227 165914 1

Zadný panel:

IMG 20150227 170038 1

Na zadnom paneli sa nachádza:

2x voľné sloty pre zabudovanie ďalších tunerov v prevedení DVB-S2, DVB.T/C, alebo DVB-T2/C.

2x napevno zabudované satelitné tunery DVB-S2.

3x Cinch Komponentný video výstup.
1x Cinch Kompozitný video výstup.
2x Cinch analógový audio výstup.

1x S/PDIF – digitálny optický výstup audio signálu.

1x HDMI výstup – pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x eSATA - slúži pre pripojenie eSATA HDD.

1x Ethernet 10/100/1000Mbps - pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

3x USB 2.0 – pre pripojenie USB komponentov.

1x RS232 – servisný konektor.
1x Jack 12V/5A – pre pripojenie externého napájacieho zdroja 12V.
1x kolískový vypínač.

IMG 20150227 170049 1 IMG 20150227 170102 1

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie je univerzálne (programovateľné aj pre ovládanie TV). Má dobrú smerovosť. Tlačidlá sú dobre rozmiestnené, vydavajú pri stláčaní mierne pukavý zvuk. Spodná časť je mierne tvarovaná pre lepší úchop.

IMG 20150227 165632 1 IMG 20150227 165642 1

Hardvér prijímača:

Prijímač má napájanie externým zdrojom, čím sa eliminuje nežiadúce zvyšovanie teploty prijímača. Chladenie prijímača je iba pasívne, nie je v ňom zabudovaný žiadny chladiaci ventilátor. Procesor má veľký rebrovaný chladič, ktorý plne postačuje pre chladenie prijímača.

IMG 20150227 170254 IMG 20150227 170303IMG 20150227 170317

Do prijímača je možné zabudovať 2,5" SATA interný HDD, čím získate z prijímača PVR rekordér. Nahrávky môžete zo zabudovaného interného HDD prehrávať aj iným prijímačom po internetovej sieti.

IMG 20150227 170338 1 IMG 20150227 171748 IMG 20150227 171723 1

Prijímač je dodávaný v základnej verzii s dvomi napevno zabudovanými tunermi a dvomi voľnými slotmi pre vloženie ďalších tunerov. K dispozícii pre tento prijímač sú tri typy tunerov a to satelitný DVB-S2, hybridný DVB-T/C a druhý hybridný podporujúci aj novšiu vysielaciu normu DVB-T2/C. Montáž tunerov je úplne jednoduchá stačí zdemontovať vrchný kryt prijímača, demontovať záslepky a zasunúť tuner do voľného slotu a upevniť ho skrutkou.

IMG 20150227 170525 1IMG 20150227 170544 1IMG 20150227 171732 1

 

 

Postup nahratia softvéru:

1.Na naformátovaný USB kľúč formátom FAT32, nakopírujte zložku gigablue v ktorej sa nachádza priečinok quadplus a v ňom inštalačné súbory enigmy.

2.Vypnite prijímač Gigablue zadným vypínačom.

3.Zasuňte USB kľúč s enigmou do USB portu prijímača (ostatné USB porty musia byť voľné!).

4.Zapnite prijímač Zadným vypínačom.

5.Po spustení prijímač prehľadá USB porty prijímača a detekuje USB kľúč s enigmou zobrazí sa na displeji hláška " IMAGE FOUND CONFIRM WITH OK ON FRONTPANEL TO FLASH!" .Táto hláška trvá krátko iba cca2-3 sekundy v tomto okamihu musíte stlačiť tlačidlo OK na prednom paneli prijímača pre spustenie fleshovania enigmy. Počas fleshovania svieti LED na fialovo a  zobrazuje na displeji prijímača obrázok nižšie.

IMG 20150224 131029

Inštalácia trvá 3-5minút. Inštaláciu neprerušujte!

Po nainštalovaní sa prijímač automaticky reštartuje a nabootuje s novou enigmou.

Spustenie prijímača a verzie enigmy:

Po spustení prijímača sa spustí predinštalovaná enigma OpenMips, ktorá Vás prevedie úvodnými nastaveniami prijímača.

1 13 15

Softvérova podpora tohto prijímača nezostáva iba pri jednej enigme sú dostupné preň aj tieto enigmy:

OpenMips

OpenATV

OpenVIX4

OpenVIX Apollo

HDMU

OpenHDF

OpenRSI

ItalySAT

Zebradem (na báze OpenPLI)

OpenDroid

OpenLD

OpenSpa

Myslím, že softvérová podpora prijímača je viac ako  dobrá. Informácie o ostatných produktoch a podpore nájdete na stránke www.gigablue.sk  . Pre úplnú funkčnosť prijímača je nutné nainštalovať zoznam programov a nakonfigurovať čítačku kariet, prípadne použiť pre dekódovanie príslušný CI modul s kartou. Nemusíte však zúfať, pretože firma ELLANO.SK ponúka tieto prijímače plne nakonfigurované (v cene prijímača), čím vychádza v ústrety aj menej skúseným prívržencom linuxovej satelitnej techniky. Prijímač som testoval s touto nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK.

E2 ELLANO.SK

Ako základ je použitá enigma OpenATV 4.2 (ktorá je veľmi slušne vyladená) a do nej sú nainštalované pluginy, picony, skin a pod. Čítačka je nakonfigurovaná pre čítanie kariet Skylink Irdeto (okrem Standard HD M7) , Skylink ICE a Freesat UPC CRW a ICE.
V enigme je defaultný skin MY METRIX , ktorý je veľmi pekne spracovaný, ale taktiež sme do enigmy nainštalovali a nakonfigurovali aj skin HDGlass 16 aj s piconami. Enigma je postavená na novom kerneli 3.14.2.

infoe2

Infobar:

Na obrázku napravo je infobar v skine HDGlass16 a napravo v skine Mymetrix. Oba skiny majú veľa nastavení a taktiež možnosť zobrazenia počasia pre Vami zadané mesto. 

INFOBAR metr

Zoznam programov:

V prijímači sú nainštalované zoznamy programov Skylink aj Freesat UPC, prehľane zoradené do niekoľkých favoritných skupín.  V zozname programov sa zobrazujú aj picony jednotlivých programov. V skine HDGlass 16 je nastavený zoznam programov pre náhľad kanálov z dvoch tunerov naraz. Čiže prvý sa zobrazuje ten ktorý máte navolený a druhý sa zobrazuje pohybom v zozname programov bez nutnosti prepnutia na daný kanál. Tento typ zoznamu programov je efektný a využiteľný práve pri viactunerových prijímačoch.

IMG 20150227 184127zp2metr2

EPG (elektronický programový sprievodca):

Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu, pomocou ktorého si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu. Pomocou EPG si môžete nastaviť aj nahrávanie obľúbenej relácie.

epg1 epg2

Menu:

Menu prijímača je jednoduché a prehľadné. Pod modrým tlačidlom na diaľkovom ovládači nájdete Rýchle menu nastavenia, v ktorom nájdete v podstate všetky nastavenia prijímača. Prijímač má možnosť nastavenia rozlíšenia obrazu až na 1080p/60Hz. S týmto nastavením je kvalitu obrazu výborná, aj na SD a aj na HD programoch, podľa mňa plne zrovnateľná s prijímačmi Xtrend, alebo Dreambox. Hardvér prijímača je dostatočne silný, prepínanie programov, ako aj pohyb v menu prijímača je svižný.

menu metr3

DVB-S2:

Pre príjem satelitného vysielania z viacerých družíc prijímač podporuje protokoly DiSEqC 1.0, 1.1,1.2 a USALS. Prijímač má aj podporu satelitného príjmu viacerých prijímačov po jednom kábli s použitím  UNICABLE LNB. Prijímač som testoval s DiSEqC prepínačmi 1.0 a motorom USALS, príjem je aj s použitím troch satelitných tunerov bezproblémový. Setting prijímača sa dá odoslať do prijímača cez internetovú sieť z PC pomocou programu DreamboxEdit alebo Dreamset. Taktiež je možné aj ručné vyhľadávanie, sieťové a aj pomocou funkcie blindscan.

tunery scan

Po doinštalovaní pluginu FASTSCAN z feedu enigmy je možnosť použiť aj rýchle vyhľadávanie programov Skylinku pomocou FASTSCANU.

bindscan fs1 fs2

DVB-T:

Prijímač vyhľadal automatickým ladením, všetky dostupné programy terestriálneho vysielania dostupné v našom regióne. Príjem televíznych aj rádiových programov je bezproblémový. Nakoľko som v pásme slabého DVB-T signálu, tak ku príjmu som použil smerovú DVB-T anténu v spojení so zosilňovačom IVO.

Zosilňovač sa dá napájať priamo z prijímača, kde v nastavení DVB-T tuneru musíte povoliť napájanie antény 5V. Príjem DVB-T je bezproblémový.

dvbt1 dvbt2


S použitím modulu Eurocam Irdeto  a karty Plustelka je možný prijímačom aj príjem platenej terestriálnej televízie Plustelka s prémiovými kanálmi.

dvbtinf plustelka

DVB-C:

Prijímač vyhľadal automatickým ladením všetky dosptupné aktívne transpondéry v káblovej sieti a následne vyhľadal všetky programy káblovej digitálnej televízie.

dvbc6 dvbc1 dvbc2

Vyhľadávanie bolo pomerne rýchle, cca 5min. Vyhľadávanie a príjem DVB-C je bezproblémové a to s použitím dostupného DVB-T/C a aj DVB-T2/C tuneru.

Tunery podporujú aj moduláciu QAM256.

dvbc3 dvbc4 dvbc5

PIP:
Prijímač disponuje funkciou PIP (obraz v obraze). Bezproblémovo zvláda aj PIP HD programov. Veľkosť PIP okna sa dá meniť. Programy PIPu sa dajú prehadzovať medzi sebou (swapovať). Chýba mi však na diaľkovom ovládači tlačidlo PIP pre priamu aktiváciu obrazu v obraze. Tak to sa musí aktivovať PIP dlhým stlačením modrého tlačidla a následným krátkym stlačením modrého tlačidla sa obraz v obraze aktivuje. Nakoľko je to viactunerový prijímač je možné mať okná obrazu v obraze zobrazené z rozdielných tunerov.

IMG 20150227 185523 pip1

Nahrávanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB HDD, USB kľúč, sieťový, alebo interný HDD. Nahráva vo formáte TS, nekódovane, nahrávku je možné prehrávať v PC. Nahrávanie som testoval s interným HDD formátu ext4 a podarilo sa mi za použitia všetkých štyroch tunerov súbežne nahrať bezproblémovo až 12HD/SD programov. Všatky nahrávky boli plne funkčné. Nahrávanie je signalizované červenou ikonou REC v infobare, nahrávané programy sú v zozname programov zobrazené načerveno. Počas nahrávania bliká LED dióda na prednom paneli červeno-fialovo. Pri nahrávaní v standby režime bliká ciferník analógových hodín na displeji červeno-modro. Načasované nahrávanie pomocou EPG zo standby režimu je taktiež bezproblémové.

rec1 rec2rec3

Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom VIDEO na diaľkovom ovládači. Nahrávky môžete prehrávať, pozastaviť a aj skokovito posúvať tlačidlami 1,4,7 dozadu a 3,6,9 dopredu.

rec4 rec5

Thimeshift:

Nahrávanie s časovým posunom pracuje správne. Stlačením tlačidla pauza sa aktivuje thimeshift, tým sa pozastaví aktuálna relácia a začne sa nahrávať. Stlačením tlačidla play sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V časom posune sa môžete pohybovať dopredu i dozadu. Thimeshift deaktivujete tlačidlom stop.

thimesh1 thime2

Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímača môžete prehrávať rôzne multimediálne súbory. Mimo nahrávok formátu TS, prijímačom prehráte aj DIVX,XVID,VOB,MOV,MP4,3GP aj MKV a to aj vo full HD rozlíšení a aj z vyšším bitovým tokom. Neprehrá videoformát FLV. Zvukové stopy videosúborov prehral MP3,AAC,AC3 aj DTS. Prehrávať môžete z pripojeného USB HDD,USB kľúča, sieťového (DLNA/SAMBA), alebo interného HDD. Cez mediaplayer2 bezproblémovo prehráte aj filmy s titulkami formátu SRT. Diakritiku tituliek zobrazuje prijímač správne.

mkv vobtitulky

 Prehrávať môžete aj hudbu, alebo si môžete prezerať obrázky, či fotografie.

mp3

Nahrávanie a prehrávanie zo sieťového disku:

Mount, prehrávanie a nahrávanie na sieťový disk je bezproblémový. Prijímač prehrá po sieti plynulo aj filmy HD formátu s vyšším bitovým tokom.

nas

Spolupráca s CI modulom:

V prijímači som testoval CI modul Neotion Dual crypt so Skylink Irdeto kartou a aj modul Eurocam s kartou PlustelkaDekódovanie je bezproblémové, počas nahrávania jedného programu môžete sledovať iný kódovaný program v rámci toho istého transpondéru. Nahrávky aj s použitím CI modulu sú nekódované (je ich možné prehrávať aj v PC) .

cimodul

Pripojenie ku prijímača ku internetu:

Prijímač môžete pripojiť ku internetu pomocou LAN kábla a rýchleho gigabitového ethernetu, alebo pomocou wifi USB adaptéra ku wifi sieti. Wifi pripojenie som testoval s wifi USB adaptérom Golden Media s ktorým bol príjem internetu bezproblémový, rovnako ako cez ethernet. Taktiež existuje aj možnosť pripojenia prijímača ku internetu pomocou kompatibilného 3G USB modemu, túto variantu pripojenia som nemal možnosť otestovať.

 wifi1 wifi2

 

Pluginy:

Pomocou inštalácie z veľkého množstva dostupných pluginov aj pre tento prijímač si môžete zvýšiť multimediálnosť prijímača, meniť vzhľady menu pomocou skinov a pod. V našej enigme sú dosinštalované tie najviac žiadané a najviac používané pluginy.

plg1 plg2

Archívy CZ/SK: tento plugin je veľmi populárny medzi užívateľmi prijímačov s OS enigma2. Slúži na prehrávanie televíznych archívov vybraných televízii a internetových portálov. Môžete si pozrieť zmeškanú reláciu, seriál, alebo film.

CSFD: prostredníctvom tohto pluginu získate podrobný popis aj s hodnotením vysielaného filmu, priamo z česko-slovenskej filmovej databázy. K dispozícii sú aj komentáre ku jednotlivým filmom.

ar1 csfd

EPG refresh: je plugin na obnovu EPG dát. Načítavanie EPG je nastavené na nočné hodiny v čase od 04:00hod do 06:00hod.

Infobar tunerState: je to informačná lišta, ktorá sa zobrazuje pri spustení nahrávania. Obsahuje informácie ako dĺžku nahrávania, názov a číslo nahrávaného programu, názov nahrávanej relácie, označenie tuneru z ktorého je nahrávaný program a grafický ukazovateľ priebehu programu.

My tube: plugin slúži na prehrávanie videí z potálu Youtube. Videa sú zaradené podľa kategórii, ale môžete použiť aj vyhľadávanie daného videa.

EMC (Enhanced movie center): je plugin, ktorý je použitý na prehrávanie a organizovanie nahrávok.

Picture player:Pomocou tohto pluginu si môžete prezerať napr. Vaše fotky, alebo obrázky na obrazovke TV.

Mediaplayer2: je vylepšený mediaplayer pre prehrávanie filmov s titulkami.

Webové rozhranie prijímača (Openwebif):

Pluginom webového rozhrania prijímača sa pýšia iba linuxové satelitné prijímače. Pomocou neho môžete meniť nastavenia enigmy, nastaviť časovač nahrávania a ovládať prijímač (prepínať programy,poslať textovú správu na obrazovku TV apod.), prostredníctvom internetovej siete a PC/tabletu/mobilu.

webrozh1 webrozh2webrozh3

Najväčšia výhoda však spočíva v možnosti streamovania satelitného vysielania do PC, alebo mobilu/tabletu s OS Android a nainštalovanými potrebnými aplikáciami. Streamovať môžete napr. cez webové rozhranie v spojení s VLC playerom, alebo pomocou rôznych aplikácii ako DreamStream, DreamDroid a pod.

Transcoding:

Prijímač disponuje transcodingom. Táto funkcia slúži na úpravu parametrov streamovaného programu pre plynulý stream HD programov do výkonovo slabšieho PC, tabletu , alebo smartfónu. Tzn. že je možné upraviť bitrate (dátový tok) a framerate (počet obrázkov za sekundu). Navyše majú nastavenia transcodingu aj voľbu auto, ktorá automaticky prispôsobí spomínané parametre pre plynulý stream HD programov podľa rýchlosti vašej internetovej siete. Vo webovom rozhraní sú pre spustenie streamu cez VLC player dve ikony obrazovky modrú a bielu. Modrou ikonou sa spustí plnohodnotný stream na porte 8001 a na bielej ikone sa spúšťa stream s použitím transcodingu, tento je na porte 8002.

transcoding transcoding2

Rozsah nastavenia transcodingu je od 50Kbit/23,9fps do 1Mbit/29,9fps.

tr1 tr2

HbbTV:

Plne funkčná je aj hybridná televízia HbbTV, ktorá využíva informácie zo satelitného vysielania a internetu. Prostredníctvom tejto funkcie si môžete zobraziť TV program a prehrávať streamy z archívov televízii poskytujúcich túto funkciu.

hbbtv1 hbbtv2

 Plne funkčné je aj prehrávanie streamov z archívov ČT.

hbbtv3 hbbtv4

Webbrowser:

Prijímač disponuje aj webbrowserom pomocou ktorého si môžete prezerať webové stránky. Do webbrowseru si môžete uložiť záložky obľúbených stránok. alebo zadať URL stránky pomocou diaľkového ovládania a virtuálnej klávesnice. Webbrovser neobsahuje flash player.

webbrť webbr1 webbr2

Pluginy Gigablue:

Enigmy pre Gigablue prijímače majú vo feede enigmy aj exkluzívne pluginy označené ako Gigablue... Nachádza sa tam napr. Gigablue Youtube, Gigablue Multiquick button alebo Gigablue Internetové TV (platené balíky IPTV, prevažne Turecké stanice).

2 yout1 yot2

Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom ,ktorý sa zobrazuje správne.

txt1 txt2

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

Rýchlosti prijímača

Rýchlosti som testoval so skinom MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 1min 18 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 3-5 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca  1,5-2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2-2,5 sek

reštart E2: 23 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1- 1,5 sek

Plusy:

+ výkonný hardware

+ kvalita obrazu

+ výhody linuxového prijímača (stream, ovládanie prijímača po sieti, inštalácia pluginov skinov a pod.)

+ multimediálnosť

+ možnosť zabudovania ďalších dvoch tunerov (veľa možností TV príjmu: satelitné, terestriálne aj káblové)

+ Gigabitový ethernet

+ sloty pre CI moduly

+ veľký TFT displej

+ dobrá softvérová podpora

+ PIP aj HD programov

+ podpora prehrávania množstva multimediálnych súborov

+ cena

 

Mínusy:

- neprehral FLV formát

- chýba mi na diaľkovom ovládači tlačidlo PIP

- nemá USB 3.0

Záver:

Prijímač Gigablue HD QuadPlus sa právom radí do High-end triedy linuxových prijímačov, výkonovo aj kvalitatívne určite nezaostáva za prijímačmi populárnych značiek ako VU+, Xtrend a pod. Prijímač išiel počas testu stabilne, samovolne sa nereštartoval a ani sa nehrial. Prijímač poskytuje rovnakú multimediálnosť a plne porovnateľnú výbavu ako iné renomované značky, ale za nižšiu cenu. Softvérová podpora je tiež veľmi dobrá, konektivita ukážková, takže si myslím, že sa niet čoho obávať. Prijímače sú vo dvoch farebných prevedeniach a to v bielej a čiernej. Pokiaľ sa Vám prijímač Gigablue HD Quad Plus môžete si ho zakúpiť v eshope ELLANO.SK v bielej , alebo čiernej farbe a v plne nakonfigurovanom stave, samozrejme všetko v cene prijímača.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

4.6/5 hodnotení (15 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (16)

  • skems

    skems

    25 marec 2015 v 15:24 |
    Naisto ma tento satelit hw transcoding, pretoze vu+ solo2 ma rovnaky BCM7356 a ten hw transcoding nema?
    Viete mi pozriet aky bitrate v Mbps sa da nastavit pri transcodingu. Funguje transcoding spravne aj na vasej upravenej enigma2? Dakujem.
  • IvanP

    IvanP

    26 marec 2015 v 07:54 |
    Doplnil som Vám rozsah nastavenia transcodingu do recenzie v časti Transcoding.
    Funguje bezproblémovo aj v našej enigme.
    tzn. pokial spustím stream na porte 8001 HD stream nie je plynulý občas kockuje alebo je nesulad zvuku a obrazu ale ak ho spustím ikonou pre transcoding vo webrozhraní(modrá ikona defaultstream/biela ikona /transcoding) tak je plynulý ale samozrejme na ukor kvality obrazu. To iste platí aj pre stream v smartfone cez dreamdroid a porte 8001 a 8002.
  • skems

    skems

    27 marec 2015 v 11:19 |
    Dakujem za upresnenie, z toho mi vychadza ze to vie len sw transcoding, vhodny max do mobilu. Ale v pc by plny hd stream nemal byt problem.

    Je mozne cez webif streamovat lubovolny program, alebo len ten ktory je aktualne pozerany na tv? Vie streamovat aj nahravky? Dakujem
    • IvanP

      IvanP

      28 marec 2015 v 07:21 |
      Pokiaľ máte dva samostatné sat. prívody z LNB tak sa dá streamovať ľubovoľný. Samozrejme cez webrozhranie sa dajú streamovať aj nahrávky.
      • Bobhy

        Bobhy

        23 apríl 2015 v 19:35 |
        Zdravím, ten STB se mi fakt zamlouvá. Chci se jen zeptat: Při osazení DVB-T modulu, lze sledovat ma TV kanál nezávisle na kanálu, který bych chtěkl streamovat po síti.

        Resp: Lze třeba na TV koukat na TV Prima přes DVB-S (interní) a zároveň sledovat třeba TV Nova přes DVB-T ?
        • Ivan.P

          Ivan.P

          25 apríl 2015 v 09:07 |
          Samozrejme- môžete streamovať z ktorého kolvek zapojeného tuneru- iný program ako sledovaný v TV.
          Nemáte sa čoho obávať prijímač Gigqablue Quad plus odporúčam!
  • mjozef

    mjozef

    17 október 2015 v 18:56 |
    Chcem sa opytat na kvalitu farebneho displeja, protoze na fotkach hore je to otras
    • Ivan.P

      Ivan.P

      18 október 2015 v 08:57 |
      Kvalita obrazu na LCD displeji je oveľa lepšia ako na fotkách -žiaľ mrzí ma to ale nemám profi fotoaparát tj.fotky z displejov mi môj fotoaparát fotí dosť nekvalitne:(
  • mjozef

    mjozef

    18 október 2015 v 16:34 |
    Chcel by som kupit nieco nove. Moja dilema ci Dreambox DM7080HD alebo Gigablue HD Quad Plus. Prijmace su zhruba take iste co sa tyka hardware len cena je dost rozdielna. Samozrejme by som este dokupil aj farebny display do dreamboxu. A moja hlavna otazka je ci sa vyrovna kvalitou obrazu a zvuku gigablue, ktory je o polovicu lacnejsi ako dreambox. Dik
  • Ivan.P

    Ivan.P

    18 október 2015 v 20:58 |
    Gigablue je oproti Dreamboxu 7800HD takmer za tretinovu cenu a nie polovičnu, ale pomer cena vykon je u Gigablue HD Quad plus výborný.
    Dreambox má iný- výkonnejší procesor a taktiež ta kvalita obrazu je určite o niečo lepšia u Dreamboxu , navyše má lepšie aj iné parametre ako pamäť,flash, USB 3.0 atd. Čo sa týka kvality zvuku tam by som rozdiel asi nenašiel. Avšak pokiaľ chcete kvalitu obrazu myslím že sa v tomto prípade oplatí chvíľu počkať už čoskoro (myslím že v priebehu októbra)príde na trh prvý ultra HD 4K VU+solo ktorý určite bude mať kvalitu obrazu určite lepšiu.
    https://satelity.ellano.sk/vu+-solo-4k_33544.html
  • mjozef

    mjozef

    23 október 2015 v 20:11 |
    Gigablue UNI ovládač s klávesnicou sa musi nijako aktivovat aby isla klavesnica.
    • Ivan.P

      Ivan.P

      24 október 2015 v 06:23 |
      Ano defaultne funguje iba horná časť ovládača klasicky cez IR vysielač.
      Pre funkčnosť klávesnice je nutné zariadenia spárovať súčasným stlačením tlačidiel klávesnice SHIFT a BACKSPACE, ovládač musí byť počas spárovania cca 3mm od zasunutého wifi USB vysielača v prijímači.
      Návod v angličtine najdete tu:
      http://www.gigablue.de/wp-content/uploads/2014/01/gigabluercu03manuel.pdf
  • mjozef

    mjozef

    24 október 2015 v 08:11 |
    Super, dakujem
  • rumy

    rumy

    28 december 2016 v 11:05 |
    dobry den chcel by som sa spytat kde presne najdem nastavenie OSCAM ako je meho heslo ip adresa
    dakujem
    a este jedna otazka ako Vam prehrava mkv videa? lebo ja ked spustim film tak ist ide ale straasne dlho trva kym ho vypne stlacim exit a asi po 1 min zareaguje.. je to normalne?
  • Ivan.P

    Ivan.P

    28 december 2016 v 18:11 |
    Dobrý deň.
    Meno a heslo je v konfiguračnom súbore oscam.config jeho umiestnenie záleží od typu enigmy v open atv je to v usr/keys/oscam....
    v iných enigmách ako OpenPLI a pod to býva v adresári etc/tuxbox/config.
    tam kde je meno a heslo oscamu je aj port na ktorom je webové rozhranie oscamu a IP sa zadáva IP adresa prijímača.

    Nie je to normálne keď vypína 1min video.prefleshujte prijímač zálohou enigmy.
    • rumy

      rumy

      28 december 2016 v 21:43 |
      vporiadku velmi pekne dakujem za info

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget