Recenzia: Gigablue IP BOX

Napísal Ivan P. 1 dňa 05 február 2016 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

prijímač pre streamovanie TV vysielania

V dnešnej recenzii Vám predstavím produkt od nemeckej firmy Gigablue s názvom Gigablue HD IP BOX. Nejedná sa tentokrát však o satelitný, terestriálny, káblový čGigablue-Logo_2014_4.pngi combo prijímač, ale o digitálny, linuxový, FULL HD prijímač bez zabudovaného tuneru, pomocou ktorého môžete streamovať TV vysielanie cez internetovú sieť z iného viactunerového linuxového prijímača. Z praktického pohľadu je to vlastne linuxový prijímač ako každý iný, bežiaci na operačnom systéme Enigma2 , iba stým rozdielom že nemá zabudovaný žiadny tuner, čítačku kariet ani slot pre CI modul. Napriek tomu môžete plne využívať ostatné funkcie operačného systému enigma 2 ako: stream do PC, ovládanie prijímača cez internetovú sieť, inštalácia pluginov, zmena vzhľadu pomocou skinov, prehrávanie multimédii a IPTV a pod.

Prijímač poháňa jednojadrový mipsel procesor BCM7358 o frekvencii 751 Mhz (známy aj z prijímačov Xtrend ET4000, alebo Xpeed LX 1/2), jeho výkon však plne postačuje pre účel IP BOXU .

gigablue_ipbox_rechts.jpg

 

Špecifikácia:

Operačný sytém: Enigma2

Procesor:  BCM7358 751 Mhz

Operačná pamäť: 512MB DDR3 1600Mhz

Flash pamäť: NAND: SLC 256MB, NOR: 4MB

Tuner: nemá

Displej: nemá

eSATA: nemá

Interný HDD: nie

Pripojenia: HDMI, RCA, USB, S/PDIF, IR ext., RJ45-100Mbit

Ethernet: 10/100Mbps

Napájanie: externý adaptér 12V/3A

Rozmery: 180mm x 130mm x 50mm

Inštalácia pluginov, skinov a pod.

internetové aplikácie

Streamovanie

Prehrávanie multimédii

Teletext

EPG

Náhravanie a thimeshift: nie

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20150308 092028 IMG 20150308 092038 IMG 20150308 092156 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Gigablue HD IP BOX

1x diaľkové ovládanie

1x externý napájací adaptér 12V/1,5A

1x návod na obsluhu

2x AAA batérie do dialkového ovládania

1x obojstranná lepiaca páska pre upevnenie externého IR čidla

1x externé IR čidlo - umožňuje po pripojení ovládanie prijímača, ktorý môže byť schovaný napr. za TV

IMG 20150308 094348 1 IMG 20150308 094338 1

Predný panel:

Predný panel je z lesklého plastu. Neobsahuje žiadny displej.

IMG 20150308 092422 IMG 20150308 092333 1

Na prednom paneli sa nachádza:

1x ovládacie tlačidlo POWER - slúži pre zapnutie a vypnutie prijímača.

1x interné IR čidlo pre komunikáciu dialkového ovládania s prijímačom.

1x signalizačná (modro-červená) LED dióda - načerveno svieti pri vypnutom prijímači a namodro v pracovnom režime prijímača.

 

IMG 20150308 094130 1 IMG 20150308 094224 1

Zadný panel:

IMG 20150308 092452 1

Na zadnom paneli sa nachádza:

3x RCA audio a video - analógový audio a video výstupy CINCH pomocou ktorých môžete prijímač pripojiť ku starším typom TV, alebo audio výstup ku zosilňovaču.

1x HDMI - port pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x Ethernet 10/10Mbit - slúži pre pripojenie prijímača ku internetovej sieti.

1x USB 2.0 - port pre pripojenie USB komponentov (USB HDD, USB kľúč, USB wifi adaptér a pod).

1x IR IN - port pre pripojenie externého IR čidla - slúži pre komunikáciu dialkového ovládania s prijímačom s možnosťou schovania prijímača.

1x S/PDIF - digitálny optický audio výstup slúži pre pripojenie ku zosilňovaču pomocou optického kábla.

1x POWER 12V/1,5A - port pre pripojenie napájacieho adaptéra 12V/1,5A.

1x  kolískový vypínač pre zap. a vyp. prijímača.

IMG 20150308 092503 1 IMG 20150308 092513 1

Diaľkové ovládanie:

Dialkové ovládanie má dobrú smerovosť, tlačidla sú vhodne rozmiestnené a ich chod je veľmi tichý. Ovládanie nie je programovateľné.

IMG 20150308 092238 1 IMG 20150308 092250 1

Hardvér prijímača:

Prijímač nemá aktívne chladenie a dokonca ani procesor nie je vybavený chladičom. Napriek tomu prijímač nejaví známky zvýšenej teploty. Napájanie prijímača je externým zdrojom.

Do prijímača nie je možné zabudovať interný HDD.

IMG 20150308 092911 1 IMG 20150308 092921 1

Postup nahratia softvéru Enigma2 do prijímača Gigablue HD IP BOX:

1. Na naformátovaný USB kľúč formátom FAT32 nakopírujte zložku gigablue, ktorá obsahuje podzložku ipbox a v nej umiestnené inštalačné súbory enigmy.

2. Do vypnutého prijímača zasunte USB kľúč s enigmou a zapnite prijímač zadným vypínačom.

3. Po zapnutí prijímač prehľadá USB porty a po nájdení enigmy na USB kľúči 3x blikne LED dióda na prednom paneli prijímača.

4. V okamihu blikania LED diódy stlačte tlačidlo power na prednom paneli prijímača, tým sa rozsvieti  dióda na fialovo (svieti súčasne modra aj červená) začne sa inštalácia. Počas fleshovania sa zobrazuje na obrazovke TV nasledovný obrázok:

IMG 20150308 100900

5. Po nainštalovaní sa prijímač sám reštartuje a nabootuje s novou enigmou.

Spustenie prijímača a verzie enigmy:

Prijímač mal predinštalovanú enigmu OpenMIPS, ktorá po zapnutí prijímača nabootovala do úvodných nastavení prijímača.

Pre nastavenie videovýstupu je možnosť HDMI, alebo RCA (CINCHE). Rozlíšenie obrazu je možné nastaviť až na 1080p/60Hz pri ktorom je obraz veľmi pekný.

IMG 20150308 101905 IMG 20150308 101914

Prijímač má plnú podporu viacerých jazykov, nechýba medzi nimi ani slovenčina a čeština. V ďalšom kroku môžete aktivovať rodičovskú zámku pre ochranu vybraných programov PIN kódom (dá sa aktivovať aj dodatočne).

1 345

Ďalej môžete ručne nakonfigurovať ethernetové pripojenie internetu, alebo ponechať zapnuté DHCP (automatické prideľovanie IP adresy).

Pokiaľ sa prijímač úspešne pripojil ku internetovej sieti nasleduje dôležitý krok nastavenia prijímača a to pripojenie ku prijímaču ktorý bude tvoriť streamový server pre IP BOX. Najlepšie je ako server voliť viactunerový prijímač čo umožní neobmedzené sledovanie z rôzných frekvencii voľného tuneru. Dá sa pripojiť IP BOXOM aj ku jednotunerovému prijímaču , ale v tom prípade pôjdu sledovať na IP BOXE iba programy nachádzajúce sa na rovnakom transpondéri ako je program sledovaný na serverovom (jednotunerovom) prijímači.

Potvrdením voľby Scan for a server v úvodných nastaveniach prijímača Vám IP BOX vyhľadá vo vašej sieti možných adeptov na server (teda prijímače s OS enigma2).

6 789

Zo zoznamu nájdených prijímačov si vyberte ku ktorému prijímaču sa IP BOX pripojí. Následne sa do IP BOXU načíta a uloží rovnaký favoritný zoznam programov ako je na serverovom prijímači vrátane prípadných programov DVB -T, alebo DVB-C.

10 111213

Následne stačí navoliť na IP BOXE zo zoznamu programov požadovaný program a začne sa streamovanie požadovaného programu zo serveru (samozrejme za predpokladu ak je voľný tuner, alebo je daný program používaný aj serverovým prijímačom). Je vhodné ak je ako server zvolený viactunerový prijímač a má v nastaveniach prioritu tuneru A ostatné tunery sú potom v tom prípade k dispozícii aj pre IP BOX.

17 18ifoe2

Pripojenie prjímača IP BOX ku inému prijímaču môžete vykonať kedykoľvek cez plugin GBIpbox klient.

Softvérova podpora

Softvérova podpora tohto prijímača nezostáva iba pri jednej enigme.  Dostupné sú tieto enigmy:

OpenMips

 OpenATV

OpenHDF

 OpenRSI

OpenDroid

 

Myslím že softvérová podpora prijímača je viac ako  dobrá. Pre úplnú funkčnosť treba prijímač IPBOX spárovať zo serverovým prijímačom z ktorého IP BOX načíta zoznam programov, ktorý bude využívať.  Nie je nutné teda inštalovať zoznam programov (cez PC DreamboxEdit a pod), konfigurovať čítačku kariet, prípadne použiť pre dekódovanie príslušný CI modul s kartou. Napriek tomu Vám firma ELLANO.SK ponúka tieto prijímače plne nakonfigurované (v cene prijímača), doplnené o picony a najpoužívanejšie pluginy čím vychádza v ústrety aj menej skúseným prívržencom linuxovej satelitnej techniky. Prijímač som testoval s touto nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK a ako server som použil prijímač Gigablue QuadPlus, ktorý mal v nastaveniach navolené prioritné používanie tuneru A, čím zostal tuner B voľný pre používanie prijímačom IP BOX. Mimo satelitného tuneru využíval IP BOX aj tretí hybridný tuner takže som sním mohol sledovať mimo satelitného vysielania aj káblové ,alebo terestriálne vysielanie.

Výhody použitia prijímača Gigablue IP BOX:

Najväčšia výhoda tohto prijímača spočíva v tom , že IP BOX môžete použiť pre sledovanie TV v miestnosti v ktorej nemáte zvedený prívod zo satelitnej, terestrialnej, alebo káblovej TV a nechcete ťahať po miestnosti káble a kaziť tým dizajn izby. Dokonca nemusíte mať v danej miestnosti ani káblové pripojenie ku internetu, pretože prijímač spoluprecuje aj s wifi USB adaptérmi a tak ho môžete pripojiť bezdrôtovo ku wifi sieti.

Takže zapojenie prijímača je úplne jednoduché stačí IP BOX pripojiť ku elektrickej sieti, pripojiť ku TV HDMI, alebo CINCH káblom a pripojiť ku internetovej sieti LAN káblom, alebo za pomoci wifi USB adaptéra.

Enigma2 ELLANO.SK

Ako základ je použitá enigma 2 OpenATV z 03/2015 a do nej sú doinštalované tie najlepšie pluginy a picony. Taktiež sú prevedené aj potrebné základné nastavenia  enigmy.

inE2

Infobar:

V enigme OpenATV je použitý veľmi pekný skin MyMetrix, ktorý má možnosť aj niekoľkých nastavení skinu, vrátane nastavenia zobrazovania počasia pre Vaše mesto v infobare.

inobarm

Zoznam programov:

V prijímači nie je naladený zoznam programov ten sa Vám načíta rovnaký ako je v serverovom prijímači.  Sú v ňom však nainštalované picony, ktoré sa Vám budú zobrazovať v zozname programov aj v infobare.

zp1 zp2

EPG (elektronický programový sprievodca):

Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu, pomocou ktorého si môžete zobraziť TV program na 7 dní dopredu. Pomocou EPG si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie.

epg1 epg2

Menu:

Menu je prehľadné. Prijímač veľa rôzných nastavení. Všetky nastavenia môžete nastavovať aj v menu rýchleho nastavenia, ktorý sa Vám zobrazí stlačením modrého tlačidla na diaľkovom ovládači. Kvalita obrazu je veľmi dobrá a nie je nijako degradovaná streamovaním.

menu bluepanel

 

Pripojenie ku prijímača ku internetu:

Prijímač môžete pripojiť ku internetovej sieti pomocou ethernetu 10/100Mbit a LAN kábla, alebo pomocou wifi USB adaptéra. Prijímač som testoval s káblovým pripojením a aj za pomoci wifi USB adaptéra Golden Media. Obe pripojenia sú bezproblémové a stabilné.

wlan wlan2

Nahrávanie a Thimeshift:

Prijímač nepodporuje nahrávanie ani nahrávanie s časovým posunom thimeshift nakoľko nedisponuje tunerom.

Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímača môžete prehrávať rôzne multimediálne súbory. Mimo nahrávok formátu TS, prijímačom prehráte aj DIVX,XVID,MOV,MP4 aj MKV. Avšak pri vysokom dátovom toku mal prijímač s videami problémy. MKV 1080p/40Mbps pri prehrávaní video sekalo a pri MOV/42Mbps tiež sekal . Napriek tomu prijímač prehrá aj FULL HD videa ale musia mať primeraný datový tok do cca 15Mbps. Neprehral FLV formát, ostatné spomínané videa prehrá bezproblémovo. Bezproblémovo prehráte cez mediaplayer2 aj filmy s titulkami SRT. Diakritiku zobrazuje prijímač správne. 

 divx titulky mp3

Zvukové stopy videosúborov prehral MP3,AAC,AC3 aj DTS. Prehrávať môžete z pripojeného USB HDD/USB kľúča, alebo sieťového (DLNA/SAMBA). Prehrávať môžete aj hudbu, alebo si môžete prezerať obrázky, či fotografie.

Spolupráca so sieťovým NAS diskom:

Prijímač bezproblémovo spolupracuje aj so sieťovým diskom, dokáže však z neho iba prehrávať. Prehrá aj HD videa ale z nižším bitrate( pri rozlíšení 1080p cca pod 18Mbps) Rozlíšenie 720p prehrá bezproblémovo .

mountnas

PIP:

Prijímač nedisponuje funkciou obrazu v obraze.

Pluginy:

V enigme je doinštalované množstvo kvalitných pluginov ako: Archívy CZ/SK, CSFD, Infotunerbarstate, EPG refresh, mediaplayer2, picture player, Mytube Openwebif, ClearMem a iné. Z feedu enigmy,alebo ručnou inštaláciou pomocou inštalačných ipk súborov si môžete doinštalovať ďalšie pluginy.

plg1 plg2

Webové rozhranie prijímača:

Prijímač disponuje webovým rozhraním prijímača, pomocou ktorého môžete prijímač ovládať cez internetovú sieť, meniť nastavenia prijímača, alebo zobraziť EPG. 

webrz1 webrz2

Nespornou výhodou je aj možnosť streamovania TV vysielania do PC. Čiže v tomto prípade streamuje streamované vysielanie do PC. Stream do mobilu mi nešiel.

stream stream2

HbbTV:

Prijímač disponuje aj hybridnou televíziou HbbTV, čo je kombinácia satelitného vysielania a informácií prostredníctvom internetu. Môžete si zobraziť teletext, TV program, ale aj napr. archívy českej televízie a pod. Plugin pre HbbTV nie je nainštalovaný, ale je ho možné doinštalovať z feedu E2 menu/pluginy/zelene tlačidlo/extensions/HbbTV2.6 . Po jeho nainštalovaní je nutný reštart enigmy. HbbTV sa potom aktivuje červeným tlačidlom je funkčné , ale jeho načítavanie je dosť pomalé.

hbbtv hbbtv2

Webbrowser:

Po webbrowsera (HbbTV 2.6.Opera webbrovser) z feedu enigmy 2 menu/pluginy/zelene tlačidlo/extensions/HbbTV2.6 si môžete na obrazovke TV prehliadať internetové stránky. Webbrowser je ale dosť pomalý.

webbr2

Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom, ktorý sa zobrazuje správne.

txt

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

radio1 rad2

Potup pripojenia IP BOXU ku serverovému prijímaču:

1. V hlavnom menu, alebo v menu/pluginy spustite plugin GBipbox Client.

2. Po spustení pluginu a načitania menu ako je na obrazku vstrede nižššie stlačte žlté tlačidlo (SCAN) na diaľkovom ovládači, tým Vám prijímač prehľadá Vašu internetovú sieť  v ktorej nájde zobrazí v zozname dosptupné linuxové prijímače ku ktorým môžete IP BOX prijpojiť (resp s ktorým ho môžete spárovať).

3. Z vyhľdaných prijímačov si v zozname vyberiete ku ktorému ho chcete pripojiť (najlepšie viactunerový linuxový prijímač) a stlačíte tlačidlo OK na diaľkovom ovládači.

i1 i2i3

4. Po označení vybraného prijímaču zo zoznamu sa prijímač vráti do menu pluginu ako je na obrázku naľavo nižšie v ktorom stlačíte zelené tlačidlo (uložiť).

Následne sa Vám načíta zoznam programov zo serverového programu a uloží sa do IP BOXU. Teraz už môžete sledovať streamované vysielanie na IP BOXE stačí vybrať program z načítaného zoznamu programov rovnakým spôsobom ako u bežných linuxových prijímačoch.

i4 i5

Rýchlosti prijímača

nábeh prístroja z vypnutého stavu až po nábeh obrazu : 1min 38 sek

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 4-5 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca  2,5-3 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2,5-3,5 sek

reštart E2: 59 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 2-3 sek

Plusy:

+ stream vysielania z iného linuxového prijímača

+ OS Enigma inštalácia pluginov a skinov, ovládanie prijímača po sieti a pod.

+ nepotrebujete pripojenie satelitnej antény

+ nepotrebujete dekódovaciu kartu

+možnosť pripojenia ku internetu cez wifi

+ prehrávanie multimédií

+ môžete prijímať viac druhov vysielania DVB-S2/T/C (záleží od osadenia tunerov na serverovom prijímači)

+ prijímač sa nehreje v priemere má cca34stupňov

+ tichý chod tlačidiel ovládania (vhodný do spálne)

Mínusy:

- nedá sa nahrávať a používať thimeshift (na druhej strane asi by to bolo aj zbytočné ked môže nahravať serverový prijímač)

- pomalšie načítavanie webbrowsera+HbbTV

- nemá displej

Záver:

Prijímač Gigablue IP BOX slúži prioritne pre streamovanie TV vysielania z iného linuxového prijímača a toto zvláda bezproblémovo a to stream HD aj SD , satelitného, káblového či terestriálneho vysielania. Prijímač nemrzol ani sa samovolne  nereštartoval. Verím že si nájde svojich priaznivcov, hlavne takých ktorí nemôžu do danej miestnosti natiahnúť ďalší kábel zo satelitnej paraboly či antény. Stačí iba pripojiť k TV , internetu a spárovať zo serverovým prijímačom. Nespornou výhodou je aj to že nemusíte kupovať ďalšiu dekódovaciu kartu a tým sa Vám výrazne znížia náklady na sledovanie TV v ďalšej izbe. Prijímač Gigablue IP BOX si môžete zákúpiť v eshope ELLANO.SK za výbornu cenu.

UPOZORNENIE:

I napriek nášmu maximálnemu úsiliu o čo najvyladenejšiu Enigmu, nie vždy všetko v nakonfigurovaných enigmách funguje tak ako má. Nemáme možnosť nedostatky odstrániť, iba nahlásiť, nakoľko nie sme tvorcovia žiadnej Enigmy a ani výrobcovia prijímača. Používame čistý, nenakonfigurovaný image danej Enigmy, ktorého funkčnosť a spolupráca s pluginmi a jednotlivými funkcionalitami je závislá od jeho tvorcov, čiže vývojárov enigmy.

Po kúpe nového prijímača s nainštalovanou enigmou, alebo po inštalácii našej nakonfigurovanej enigmy nie je nutná online aktualizácia. Výrazne neodporúčame prevádzať online aktualizáciu enigmy kvôli možnému (takmer určitému) zrúteniu operačného systému!

Online aktualizáciu a možné znefunkčnenie operačného systému prevádzate na vlastnú zodpovednosť! Týka sa to všetkych prijímačov s OS enigma 2 !

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (4 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget