Recenzia: Iqon Force 1

Napísal Ivan P. 1 dňa 10 február 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

linuxový mipsel dvojtuner

 

 

V dnešnej recenzii Vám predstavím ďalšiu novinku z pomedzi High end prijímačov, tentoraz od firmy Iqon s názvom Iqon Force1. Jedná sa o FULL HD,digitálny, linuxový, dvojtunerový satelitný prijímač vyrábaný v Kórei prostredníctvom ktorého môžete sledovať HD (Mpeg4) aj SD(Mpeg2) satelitné vysielanie. Prijímač je postavený na výkonnom Mipsel procesore BCM7356. Procesor je dvojjadrový, s taktovacou frekvenciou jadra 1.3GHz (rovnaký procesor je použitý aj na prijímačoch VU+SOLO2). O plynulý chod prijímača sa stará aj dostatočne veľká operačná pamäť o veľkosti 1GB DDR3 RAM a 256MB NAND flash pamäť.

Prijímač pracuje na linuxovom operačnom systéme enigma 2 a podporuje všetky vymoženosti linuxových prijímačov ako je: inštalácia pluginov/skinov, prehrávanie a nahrávanie na sieťový disk (SAMBA/DLNA), stream vysielania do PC/tabletu alebo smartfónu, ovládanie prijímača cez internetovú sieť a pod.

Prijímač má softvérovu podporu momentálne vo firemnej enigme na báze OpenPLI a v E2 OpenATV 4.2/4.3.

Do prijímača je možné zabudovať aj interný 2,5“ SATA HDD, na ktorý môžete ukladať svoje nahrávky. Prijímač je veľkosťou stredných rozmerov.

 

Špecifikácia:
- HD DVB - S / DVB - S2 twin satelitný prijímač
- 1.3 GHz Broadcom chipset ( BCM7356 )
- 256MB NAND Flash pamäť/8MB NOR flash
- 1 GB DDR3 RAM
- Otvorené Linux aplikácie ( kompatibilný s E2 )
- Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps

IQON-Force_1-TWIN_TUNER.jpg

- Full HD ( 1080p 50Hz / Full 3D )
- 2 HD AV dekódovanie pre dokonalú PIP
- 1x Common Interface
- 1x čítačka
- PVR pre 2,5 " interný pevný disk ( PVR funkcia voliteľná )

- 2x USB 2.0 port na zadnej strane
- 1x USB 2.0 port na prednej strane
- 1x Dolby Digital Plus optický S / PDIF výstup
- 12 miestny displej VFD
- DiSEqC 1.0 , 1.1 , 1.2 a USALS
- Video rozlíšenie - 1080p , 1080i , 720p , 576p , 576i
- Video Dekódovanie - MPEG - 2 , MPEG - 4 kompatibilný
- Video S / N Ratio - > 53 dB
- Frekvenčný rozsah - 950 ~ 2150MHz
- Rozmery ( mm ) - 270 ( D ) x 55 ( V ) x 190 ( H )
- Hmotnosť 2kg
- spotreba v pohotovostnom režime 0.5 W

 

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20141210 154417 1 IMG 20141210 155359 1


Balenie obsahuje:
1x prijímač Iqon Force1
1x diaľkové ovládanie
1x sata kábel pre pripojenie interného HDD
4x skrutky pre upevnenie interného HDD
1x návod ku obsluhe

 


Predný panel:

IMG 20141210 155656 1 IMG 20141210 155832 1

Na prednom paneli sa nachádza:
5x ovládacie tlačidla (power/Ch-/Ch+/vol- a vol+)
1x alfanumerický 12 miestny DOT Matrix VFD displej bielej farby zobrazujúci čas/názov kanálu a iné . Zobrazuje taktiež ikonky rôznych funkcii ako REC pri nehrávaní a pod.

IMG 20141207 191005  IMG 20141207 191056


V pravej časti predného panela sa nachádzajú odklopné dvierka pod ktorými sa nachádza:

IMG 20141210 155853 1
1x UNI čítačka dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dopredu a nadol).
1x CI slot pre vloženie dekódovacieho modulu.
1x USB port 2.0 pre pripojenie USB komponentov.

 

Zadný panel:

IMG 20141210 160032

Na zadnom paneli sa nachádza:

IMG 20141210 160042 1 IMG 20141210 160055 1


2x vstup LNB IN (Tuner A a B) - pre pripojenie satelitného signálu.
1x S/PDIF – digitálny optický výstup audio signálu.
3x Cinch Komponentný video výstup.
1x Cinch Kompozitný video výstup.
2x Cinch analógový audio výstup.
1x HDMI výstup – pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.
2x USB 2.0 – pre pripojenie USB komponentov.
1x Ethernet 10/100/1000Mbps - pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.
1x RS232 – servisný konektor.
1x Jack 12V/3A – pre pripojenie externého napájacieho zdroje 12V.
1x kolískový vypínač.


Diaľkové ovládanie:
Diaľkové ovládanie je dobre tvarované, tlačidla majú tichý chod a sú dobre rozmiestnené. Smerovosť ovládača je dobrá. Tlačidla vol+, vol-, ch+ a ch- sú v tme fosforizujúce.

IMG 20141210 155442 1 IMG 20141210 155453 1
Hardvér prijímača:
Prijímač má externý napájací zdroj 12V. Procesor má rebrovaný chladič, ktorý odvádza teplo s procesora. Pre odvod tepla z prijímača je zabudovaný na zadnom paneli ventilátor, ktorý prebytočné teplo odvádza z prijímača von. Satelitné tunery sú napevno zabudované. Do prijímača je možné zabudovať interný 2,5“ SATA HDD.

 IMG 20141207 174928 1 IMG 20141207 174941 1 IMG 20141207 174950 1

IMG 20141207 175004 1 IMG 20141207 175641 1


Postup nahratia softvéru:
1.Na naformátovaný kľúč FAT32, nakopírujte zložku update v ktorej  sa nachádzajú zložky force1/cfe a v nej inštalačné súbory enigmy2.
2.Vypnite prijímač Iqon force1 zadným vypínačom.
3.USB kľúč z enigmou zasuňte do USB portu prijímača (ostatné USB porty musia byť voľné!).
4.Zapnite zadný vypínač prijímača.
5.Po zapnutí prijímač prehľadá USB porty prijímača a detekuje USB kľúč s enigmou. Na displeji sa zobrazí nápis , ktorý  Vás vyzve ku stlačeniu tlačidla CH- na prednom paneli prijímača. V tom okamihu stlačíte a pustite tlačidlo CH- na prednom paneli prijímača  cca na pol sekundy a inštalácia sa spustí.
6.Priebeh inštalácie sa Vám bude zobrazovať na displeji a aj na obrazovke TV.
7.Po dokončení inštalácie budete vyzvaný na vytiahnutie USB kľúča z prijímača a vyp. a zap. prijímača.
8.Prijímač nabootuje s novou enigmou.


Spustenie prijímača a verzie enigmy:
Pre tento prijímač je dostupná firemná enigma na báze OpenPLI (na stránkach výrobcu) a enigma OpenATV4.2 a OpenATV4.3 (s dennou aktualizáciou). V prijímači sa nachádza po spustení nenakonfigurovaná firemná enigma OpenPLI. Nie každý však zvládne konfiguráciu prijímača, s tým sa však nemusíte trápiť, pokiaľ si prijímač zakúpite v eshope ELLANO.SK. Jedine tu ho dostanete plne nakonfigurovaný, samozrejme v cene prijímača. Prijímač som testoval s touto nakonfigurovanou E2 Ellano.sk.

E2 ELLANO.SK
Ako základ je použitá enigma 2 OpenATV a do nej sú doinštalované tie najlepšie pluginy, picony, zoznam programov pre Skylink aj Freesat UPC a nastavené sú aj softcamy pre dekódovanie kariet Skylink a Freesat UPC.

infoE2 infoE22
Infobar:
V enigme OpenATV je použitý veľmi pekný skin MyMetrix, ktorý má možnosť aj niekoľkých nastavení skinu, vrátane nastavenia zobrazovania počasia pre Vaše mesto v infobare.

infobar
Zoznam programov:
V prijímači je naladený zoznam programov  aj s piconami Skylink aj Freesat UPC. Vytvorených je niekoľko favoritných skupín pre sprehľadnenie celého zoznamu.

zozpr1 zozpr2

EPG (elektronický programový sprievodca):
Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu, pomocou ktorého si môžete zobraziť TV program na 7 dní dopredu. Pomocou EPG si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie.

epg epg2

Menu:

Menu prijímača je prehľadne spracované.

menu

Pluginy:
V enigme je doinštalované množstvo kvalitných pluginov ako:
Archívy CZ/SK, CSFD, Infotunerbarstate, CoolTVguide, EPG refresh, webbrowser, mediaplayer2, picture player, Openwebif.

plg1 plg2


Prijímač disponuje webovým rozhraním prijímača, pomocou ktorého môžete prijímač ovládať cez internetovú sieť, meniť nastavenia prijímača, zobraziť EPG, alebo načasovať nahrávanie.

webrozhr1 webrozhr2


Nespornou výhodou je aj možnosť streamovania TV vysielania do PC, alebo smartfónu/tabletu s OS Android. Záleží na rýchlosti Vaších komponentov domácej internetovej sieti či Vám pôjde stream iba SD programov ,alebo aj HDčiek. Prijímač zvláda aj vďaka Gigabitovej LAN aj streamovanie HD programov.

 

Nahrávanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB HDD/USB kľúč, sieťový, alebo interný HDD. Nahráva vo formáte TS, nekódovane, nahrávku je možné prehrávať v PC. Nahrávanie som testoval na interný HDD ext4 a podarilo sa mi súbežne nahrať najviac 5HD programov za použitia oboch tunerov. Nahrávanie je signalizované červenou ikonou REC na displeji a  blikaním ikony REC v infobare.

rec1 rec2 rec3

Načasované nahrávanie pomocou EPG zo standby režimu je taktiež bezproblémové.


Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímača môžete prehrávať rôzne multimediálne súbory. Mimo nahrávok formátu TS, prijímačom prehráte aj DIVX,XVID,MOV,MP4 aj MKV. Avšak pri vysokom dátovom toku mal prijímač s videami problémy. MKV 1080p/40Mbps pri prehrávaní video sekalo a pri MOV/42Mbps neprehral zvuk videa. Zvukové stopy videosúborov prehral MP3,AAC,AC3 aj DTS. Prehrávať môžete z pripojeného USB HDD/USB kľúča, sieťového (DLNA/SAMBA), alebo interného HDD.

mediapl IMG 20141210 180236 IMG 20141210 180252

Prehrávať môžete aj hudbu, alebo si môžete prezerať obrázky, či fotografie.

mp3 IMG 20141210 180426 IMG 20141210 180416


Filmy s titulkami:
Bezproblémovo prehráte cez mediaplayer2 aj filmy s titulkami SRT. Diakritiku zobrazuje prijímač správne.

IMG 20141210 180344

 

Thimeshift:
Nahrávanie s časovým posunom pracuje správne. Stlačením tlačidla pauza sa aktivuje thimeshift, tým sa pozastaví aktuálna relácia a začne sa nahrávať. Stlačením tlačidla play sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V časom posune sa môžete pohybovať dopredu i dozadu. Thimeshift deaktivujete tlačidlom stop.

thimesh1 thimes2 thiume3


Spolupráca s CI modulom:
Prijímač bezproblémovo spolupracuje s CI modulom, akurát inicializácia modulu trvá dlhšie ako je zvykom a to cca do 30sec. V prijímači som testoval CI modul Neotion Dual crypt so Skylink Irdeto kartou. Dekódovanie je bezproblémové, počas nahrávania jedného programu môžete sledovať iný kódovaný program v rámci toho istého transpondéru.
Nahrávky s CI modulom sú taktiež nekódované.

cimodul nahravka v pc

PIP:
Prijímač disponuje funkciou PIP (obraz v obraze). Bezproblémovo zvláda aj PIP HD programov. Veľkosť PIP okna sa dá meniť. Programy PIPu sa dajú prehadzovať medzi sebou (swapovať).

IMG 20141207 190551 IMG 20141207 190642 IMG 20141207 190658

HbbTV:

Prijímač disponuje aj hybridnou televíziou HbbTV, čo je kombinácia satelitného vysielania a informácií prostredníctvom internetu. Môžete si zobraziť teletext, TV program, ale aj napr. archívy českej televízie a pod.

hbbtv1 hbbtv2
Webbrowser:
Pomocou neho si môžete na obrazovke TV prehliadať internetové stránky. Prehliadač má uložené aj záložky niektorých stránok ako Google,Facebook a pod. Prehliadač nedisponuje flash playerom.

 webbrowser3 webbrowser4

 

Usb dvbt:

V prijímači som otestoval aj USB DVB-T tuner, ktorý urobil z prijímača 3-tunerový COMBO prijímač. Príjem a sledovanie DVBT je bezproblémové, akurát nie je možné v prípade potreby použiť napájanie anténneho zosilňovača 5V z prijímača (musel som použiť externé napájanie). Modul s kartou Plustelka mi však nenačítalo, ostatné programy tzv. Voľnej telky išli bezproblémovo.

dvbt1 dvbt3 dvbt2


Wifi:
Prijímač som testoval s wifi USB adaptérom Golden Media. S ním je wifi pripojenie bezproblémové a plne funkčné.

wifi1 wifi2

 

Teletext:
Prijímač disponuje aj teletextom ,ktorý sa zobrazuje správne.

 txt

Radio:
Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

Rýchlosti prijímača

Rýchlosti som testoval so skinom MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 50 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 5 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca  1,5-2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2,5-3 sek

reštart E2: 33 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1- 1,5 sek

 

Plusy:

+CI šachta pre modul

+možnosť použitia dvoch satelitných tunerov

+Gigabitový ethernet

+možnosť zabudovania interného HDD

+funkcie linuxového prijímača

+prehrávanie množstva multimediálnych formátov vrátane zvuku DTS


Mínusy:

-dlhšia inicializácia CI modulu

-problém s prehrávaním videí s vysokým dátovým tokom

-trochu hlučnejší ventilátor (dá sa však regulovať)

 

Záver:

Prijímač išiel počas testovania stabilne, nedochádzalo ku reštartom, dokonca ani nezamrzol. Prijímač sa na povrchu nehreje i keď teplota procesora je v systéme signalizovaná okolo 70 stupňov. Robil som dlhodobejší test zaťaženia prcesoru a na jeho chode sa zvýšená teplota neprejavila. Pohyb v menu a zozname programov prijímača sa mi zdá síce o niečo pomalší  ako u iných novších prijímačov podobných parametrov, kvalita obrazu je podľa mňa veľmi dobrá v tejto cenovej kategorii. Prijímač poslúži na to, na čo je určený, teda príjem satelitného vysielania za pomoci dvoch tunerov, prehrávanie a nahrávanie na interný/sieťový/USB HDD. Pomocou rýchleho ethernetu môžete streamovať satelitné vysielanie, či sledovať IPTV. Takže myslím, že je to dôstojná alternatívu k VU+ SOLO 2 za lepšiu cenu. Pokiaľ sa Vám prijímač Iqon Force1 zapáčil môžete si ho zakúpiť v eshope ELLANO.SK v plne nakonfigurovanom stave.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila azostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

             

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (7 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (2)

  • Ladislav

    Ladislav

    21 február 2015 v 19:18 |
    Možná tady máte jednu chybičku: v příslušenství není HDMI kabel nebo jsem ho nedopatřením nedostal. Jinak moc pěkný článek, děkuji.
    • IvanP

      IvanP

      21 február 2015 v 19:58 |
      Ospravedlňujem sa , chyba bola samozrejme v článku už je to opravené.

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget