Recenzia: Optibox EVO Enfinity X2

Napísal Ivan P. 1 dňa 03 júl 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Ďalší linux s 1,3 Ghz procesorom

V dnešnej recenzii Vám predstavím novinku od maďarskej firmy Optibox s názvom Optibox EnfinityX2. Jedná sa o FULL HD, viactunerový, digitálny , linuxový satelitný/combo prijímač, pracujúci na operačnom systéme Enigma2. Viactunerový som ho označil preto, lebo je dodávaný vo dvoch verziách a to ako TWIN - čo je dvojtunerový prijímač, osadený satelitným twin tunerom a jedným voľným slotom s možnosťou doplnenia hybridného DVB-T2/C tuneru a vo verzii TRIPLE - čo je trojtunerový prijímač, osadený satelitným twin tunerom a jedným hybridným tunerom DVB-T2/C . Prijímač má dostatočne silný hardvare a je možné do neho zabudovať interný 2,5" SATA HDD. Gigabitový rýchly ethernet zaručí rýchly prenos dát po internetovej sieti.

optibox_evo_enfinity_x2_1.jpg

Hlavné vlastnosti:
2x DVB-S2 Tuner

1x slot pre vymeniteľný tuner vo verzii TWIN (vo verzii Triple je tento slot osadený hybridným DVB T2/C tunerom)
Dvojjadrový procesor Broadcom BCM 7346 s frekvenciou 1,3 GHz (3000 DMIPS)

Flash pamäť: 512MB

Operačná pamäť : 1GB DDR3
1x čítačka kariet
2x CI slot
podpora HW transcodingu streamovania cez sieť - viac tu
3D Ready (odporúča sa nainštalovat E2 s podporou 3D)
3x USB 2.0 port

Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps
prehrávanie multimédií (MKV, AVI, MPG, MP4, TS, WMA, MP3 a iné...)
YouTube videá, Internetové rádio a ďaľšie.. *
Timeshift - zastavenie živého vysielanie (potrené mať HDD, USB HDD)
INTERNET streaming TV a Rádio *
Ethernetové pripojenie a podpora WiFi a 3G*
jednoduché rozšírenie pomocou addon-ov a pluginov
EPG (elektronický programový sprievodca)
Možnosť streamovať živé vysielanie po sieti
možnosť vzdialenej správy cez HTTP*/ Telnet/ SSH/FTP...
prehrávanie médií a nahrávanie cez domácu sieť *
podpora externého USB DVD prehrávača *
podpora DiSEqC  1.0,1.1.,1.2 a USALS
automatická detekcia DiSEqC
možnosť pripojiť 2,5\" HDD, popdora aj pre SSD
používateľské rozhranie vo vysokom rozlíšení
možnosť zmeny vzhľadov menu
viacjazyčná podpora pre audio, teletext a titulky
jednoduchý upgrade cez internet alebo USB
FULL HD cez HDMI 1.4 pripojenie
Dolby Digital Bit - Stream cez koaxiálny S/PDIF a HDMI
napájanie pomocou 12V zdroja

 

 Balenie a príslušenstvo:

IMG 20150217 153250 IMG 20150217 153302 IMG 20150217 153830 1

Balenie obsahuje:
1x prijímač Optibox EVO EnfinityX2
1x diaľkové ovládanie
1x sata kábel pre pripojenie interného HDD
4x skrutky pre upevnenie interného HDD
1x HDMI kábel
1x jednoduchý návod ku obsluhe

2x AAA batérie do diaľkového ovládača

1x napájací zdroj 12V/3A

1x napájací kábel zdroja

 Predný panel:

IMG 20150217 154432 1 IMG 20150217 154515 1

Na prednom paneli sa nachádzajú tieto ovládacie tlačidlá:

Power - zap. a vyp prijímača.

Smerové šípky - ovládacie tlačidla pre pohyb v menu do strán, hore a dole.

Menu - tlačidlo pre vstup do menu prijímača.

OK - potvrdzovacie tlačidlo.

Na pravej strane predného panela sa nachádza odklopná časť pod ktorou sa nachádza:

1x USB 2.0 port - slúži pre pripojenie USB zariadení (USB HDD/ USB kľúč/ USB wifi a pod.)

1x UNI čítačka dekódovacích kariet - univerzálna softvérovo upraviteľná čítačka dekódovacích kariet spolupracuje s kartami Skylink Irdeto , Skylink ICE, Freesat UPC ICE a CRW (karta sa vkladá čipom dopredu a dole).

Čítačka nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7! Pre funkčnosť tejto karty je nutné v prijímači použiť certifikovaný modul Irdeto Skylink Ready!

2x CI slot - slúži pre vloženie CI modulu ( použiteľný v kombinácii CI modul Skylink ready+ karta Skylink Irdeto Standart M7) .

 

IMG 20150217 154443 IMG 20150217 154501 1

Pre zobrazovanie údajov ako čas, názov kanálu a pod. je na prednom paneli zabudovaný 12-miestný alfanumerický VFD displej bielej farby.

IMG 20150217 163741 IMG 20150217 163727 IMG 20150217 163713 IMG 20150217 155339

Pod predným panelom je ukryté aj IR čidlo pre snímanie povelov z diaľkového ovládania.

Zadný panel:

IMG 20150217 154602 1

 Na zadnom paneli sa nachádza:

IMG 20150217 154618 1 IMG 20150217 154629 1
1x RF in a RF OUT - slúži pre pripojenie terestriálneho DVB-T/T2, alebo káblového digitálneho vysielania DVB-C ( iba model Triple).

Pri modeli Enfinity X2 twin je tento slot zaslepený, pozri obrázok nižšie:

2015-02-20 11.20.23

2x vstup LNB IN (Tuner A a B) - slúži pre pripojenie satelitného signálu.

1x HDMI 1.4 výstupslúži pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.
1x eSATA - port pre pripojenie eSATA HDD.
3x Cinch Komponentný video výstup.
1x Cinch Kompozitný video výstup.
2x Cinch analógový audio výstup.
1x S/PDIF – digitálny optický výstup audio signálu.
2x USB 2.0 – pre pripojenie USB komponentov.
1x Ethernet 10/100/1000Mbps - pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.
1x RS232 – servisný konektor.
1x Jack 12V/3A – pre pripojenie externého napájacieho zdroje 12V.
1x kolískový vypínač.

Diaľkové ovládanie:

Diaľkové ovládanie je univerzálne (programovateľné, aj pre ovládanie TV a DVD), má trochu neobvyklé rozloženie tlačidiel (hlavne tlačidlá Menu/EPG a Exit). Taktiež farebné tlačidlá sú umiestnené dosť nízko. Tlačidla sú plastové a majú veľmi tichý chod, čo je chvályhodné. Smerovosť ovládania je dobrá. Spodná časť ovládania je mierne tvarovaná pre lepší úchop. Chýba mi popis tlačidiel písmenami.

IMG 20150217 153536 1 IMG 20150217 153546 1

 Hardvér prijímača:

Chladenie prijímača je pasívne a to hlinníkovým rebrovaným chladičom umiestneným na procesore. Toto chladenie je postačujúce pretože prijímač sa nehreje . Napájanie prijímača je externým zdrojom 12V/3A. Do prijímača je možné zabudovať 2,5" interný SATA HDD.

IMG 20150217 154707 1 IMG 20150217 155001 1

Satelitný tuner A a B je vo forme TWIN tuneru, ktorý je napevno pripojený ku základovej doske prijímača. Tretí tuner DVB T2/C (Samsung) je vymeniteľný a je zasunutý v niekoľkopinovom slote.

 

IMG 20150217 154720 IMG 20150217 155137 IMG 20150217 154744 1

 

 Postup nahratia Enigmy 2:
1.Na naformátovaný kľúč FAT32, nakopírujte zložku x2plus v ktorej  sa nachádzajú inštalačné súbory enigmy2.
2.Vypnite prijímač zadným vypínačom.
3.USB kľúč z enigmou zasuňte do USB portu prijímača (ostatné USB porty musia byť voľné!).
4.Zapnite zadný vypínač prijímača.
5.Po zapnutí prijímač prehľadá USB porty prijímača a detekuje USB kľúč s enigmou. Na displeji sa zobrazí nápis , ktorý  Vás vyzve ku stlačeniu tlačidla POWER na prednom paneli prijímača. V tom okamihu stlačíte a pustite tlačidlo POWER na prednom paneli, následne sa inštalácia  spustí.
6.Po dokončení inštalácie prijímač nabootuje s novou enigmou.

Inštaláciu neprerušujte trvá cca 4-5min!

Spustenie prijímača a verzie enigmy:
Pre tento prijímač je dostupná enigma OpenATV4.2OpenATV4.3 (s dennou aktualizáciou) a aj enigma VIX4. V prijímači sa nachádza po spustení nenakonfigurovaná enigma OpenATV. Nie každý však zvládne konfiguráciu prijímača, s tým sa však nemusíte trápiť, pokiaľ si prijímač zakúpite v eshope ELLANO.SK. Jedine tu ho dostanete plne nakonfigurovaný, samozrejme v cene prijímača. Prijímač som testoval s touto nakonfigurovanou E2 Ellano.sk.

E2 ELLANO.SK
Ako základ je použitá enigma 2 OpenATV 4.2 a s kernelom 3.14.2 a do nej sú doinštalované tie najlepšie skiny, pluginy, picony, zoznam programov pre Skylink aj Freesat UPC a z dalších družíc a nastavené sú aj softcamy pre dekódovanie kariet Skylink a Freesat UPC.

 ifoe2

Infobar:
V enigme OpenATV je použitý veľmi pekný skin MyMetrix, ktorý má možnosť aj niekoľkých nastavení skinu, vrátane nastavenia zobrazovania počasia pre Vaše mesto v infobare. Taktiež sme doinštalovali a nastavili aj skin HD Glass16.

 infobr1

Zoznam programov:
V prijímači je naladený zoznam programov aj s piconami Skylink aj Freesat UPC. Vytvorených je niekoľko favoritných skupín pre sprehľadnenie celého zoznamu.

zp1 zp2

V skine HDGlass 16 je nastavený zoznam programov pre náhľad kanálov z dvoch tunerov naraz. Čiže prvý sa zobrazuje ten, ktorý máte navolený a druhý sa zobrazuje pohybom v zozname programov, bez nutnosti prepnutia na daný kanál. Tento typ zoznamu programov je super využiteľný práve pri viactunerových prijímačoch.

 IMG 20150217 155807 IMG 20150217 155814

EPG (elektronický programový sprievodca):
Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu, pomocou ktorého si môžete zobraziť TV program na 7 dní dopredu. Pomocou EPG si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie. EPG sa zobrazuje správne.

epg1 epg2

Menu:

Menu prijímača je prehľadne spracované, to však vo veľkej miere závisí aj od použitého skinu (vzhľadu). Pohyb v menu, aj prepínanie programov je svižné. Rozlíšenie obrazu je možné nastaviť až na 1080p/60Hz. Pri tomto rozlíšení je obraz veľmi pekný, zrovnateľný s kvalitou obrazu Xtrend, či Xpeed LX3.

menu1

DVB-S2

Spolupráca s DiseqC 1.0 prepínačom a motorom USALS je bezproblémová. Diseqc 1.1 a 1.2 som netestoval. Pre ladenie programov môžete použiť sieťové vyhľadávanie a programy následne zoradiť a zatriediť do FAV skupín. Taktiež je možná úprava a nahratie upraveného zoznamu programov pomocou PC a programu dreamboxEdit, alebo Dreamset. Z feedu enigmy (menu/pluginy/zelené tlačidlo/system plugins) je možné nainštalovať plugin FASTSCAN, ktorý umožní rýchle vyhľadávanie programov Skylink. Satelitný príjem i za použitia oboch satelitných tunerov je bezproblémový.

DVB-C

Vo verzii prijímača Triple, ktorý má osadený aj tretí tuner v prevedení DVB -T/T2/C, môžete prijímať terestriálne a digitálne káblové vysielanie.

Digitálne káblové vysielanie je bezproblémové, avšak nefunguje automatické vyhľadávanie programov. Funguje vyhľadávanie programov iba ručné, zadaním presne stanovenej frekvencie, na ktorej sú uložené programy Vašej káblovej televízie.

dvb-C dvbc2

DVB-T/T2

Pri príjme digitálneho terestriálneho vysielania je situácia s vyhľadávaním lepšia, nakoľko mi automatickým vyhľadávaním vyhľadalo všetky dostupné programy DVB-T, tuner má veľmi dobrú citlivosť. Na napájanie DVB-T zosilňovača som musel použiť externé napájanie pretože napájenie 5V z prijímača nefunguje.

dvbt1 dvbt2

S použitím modulu Eurocam Irdeto a karty Plustelka a DVB T tuneru prijímača je možné sledovať aj platenú pozemnú televíziu Plustelka.

dvbt3 dvbt4

Príjem DVB-T vysielania je bezproblémové.

Pluginy:
V enigme je doinštalovaných množstvo kvalitných pluginov ako:
Archívy CZ/SK, CSFD, Infobartunerstate, EPG refresh, webbrowser, mediaplayer2, picture player, Openwebif a iné.

plg1 plg2

Medzi najobľúbenejšie pluginy medzi užívateľmi patria plugin Archívy CZ/SK, pomocou ktorého môžete sledovať zmeškané relácie a seriály z TV archívov staníc Markíza, JOJ, STV, ČT a pod. Taktiež je možné sledovať videa z internetových portálov. CSFD plugin je taktiež veľmi obľúbený, zobrazuje podrobné informácie o práve vysielanej relácii. Tieto informácie sú čerpané priamo z internetovej československej filmovej databázy. Množstvo ďalších pluginov je možné doinštalovať manuálnou inštaláciou za pomoci ipk inštalačných balíčkov, alebo cez internetovú sieť zo serveru enigmy. Používajú sa rovnaké mipsel pluginy ako aj u iných mipsel prijímačov VU+, Xtrend, Xpeed a pod.

archivy4 csfd

Webbrowser:
Pomocou neho si môžete na obrazovke TV prehliadať internetové stránky. Prehliadač má uložené aj záložky niektorých stránok ako Google, Facebook a pod. K nastaveniu požadovanej webovej stránky je možné použiť diaľkové ovládanie a virtuálnu klávesnicu. Prehliadač nedisponuje flash playerom, ako aj u iných prístrojov ide len o prezerač textu a obrázkov.

ebbr1 webbr2 webbr3

HbbTV:

Prijímač disponuje aj hybridnou televíziou HbbTV, čo je kombinácia satelitného vysielania a informácií prostredníctvom internetu. Môžete si zobraziť teletext, TV program, ale aj napr. archívy českej a slovenskej televízie a pod. Avšak HbbTV na programoch slovenskej TV ide bezproblémovo, no na staniciach ČT sa HbbTV aktivuje a ihneď sa vypne. Je to však otázka vyladenia softvéru.

hbbtv1 hbbtv2

webové rozhranie:

Prijímač disponuje webovým rozhraním prijímača, pomocou ktorého môžete prijímač ovládať cez internetovú sieť, meniť nastavenia prijímača, zobraziť EPG, alebo načasovať nahrávanie. Nespornou výhodou je aj možnosť streamovania TV vysielania do PC, alebo smartfónu/tabletu s OS Android. Záleží na rýchlosti Vašich komponentov domácej internetovej sieti či Vám pôjde stream iba SD programov ,alebo aj HDčiek. Prijímač zvláda aj vďaka Gigabitovej LAN aj streamovanie HD programov. Navyše tento prijímač má podporu transcodingu.

webrozh1 webrozh2

Transcoding:

Prijímač disponuje hardvérovým transcodingom, ktorý slúži na úpravu parametrov streamu pre plynulé zobrazovanie programov s vysokým dátovým tokom cez pomalšiu internetovú sieť, alebo ak je koncovým zariadením napr. tablet, alebo telefon, ktorý má problém s dekodovaním HD obsahu pre slabý HW. Môžete si upraviť rozlíšenie streamovaného videa, dátový tok aj počet snímkov/sek. Tým dosiahnete plynulý stream aj HD programov, ale samozrejme na úkor kvality zobrazenia, záleží od nastavenia transcodingu. Žiaľ momentálne nie je ešte tento plugin vyladený. 

transcoding transcoding2

 

Pripojenie prijímača ku internetovej sieti:

Prijímač môžete pripojiť ku internetovej sieti za pomoci rýchleho gigabitového ethernetu a LAN kábla, kompatibilného USB 3g modemu, alebo USB wifi USB adaptéru.
Prijímač som testoval s wifi USB adaptérom Golden Media. S ním je wifi pripojenie bezproblémové a plne funkčné.

PIP:

Prijímač disponuje funkciou PIP (obraz v obraze). Bezproblémovo zvláda aj PIP HD programov. Veľkosť PIP okna sa dá meniť. Programy PIPu sa dajú prehadzovať medzi sebou (swapovať).

IMG 20150217 155909 IMG 20150217 160126

Nahrávanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB HDD/USB kľúč, sieťový, alebo interný HDD. Nahráva vo formáte TS, nekódovane, nahrávku je možné prehrávať v PC. Nahrávanie som testoval na interný HDD ext4 a podarilo bezproblémovo nahrať 9 HD/SD programov za súbežného použitia všetkých troch tunerov, čiže 3 programy na jeden tuner.

 

rec1 rec2

 

Nahrávanie je signalizované červenou ikonou REC na displeji a  blikaním ikony REC v infobare. Taktiež je signalizované pomocou pluginu infotunerbarstate. V zozname programov sú nahrávané programy zobrazené na červeno. Na displeji prijímača nahrávanie nie je signalizované. Načasované nahrávanie pomocou EPG zo standby režimu je bezproblémové.

rec3

Nahrávanie na sieťový disk je bezproblémové.

Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom MEDIA na diaľkovom ovládači. Nahrávku si môžete spustiť už počas nahrávania relácie.

rec4 rec5

Thimeshift:
Nahrávanie s časovým posunom pracuje správne. Stlačením tlačidla pauza sa aktivuje thimeshift, tým sa pozastaví aktuálna relácia a začne sa nahrávať. Stlačením tlačidla play (alebo aj tlačidlom OK) sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V časom posune sa môžete pohybovať dopredu i dozadu. Thimeshift deaktivujete tlačidlom stop.

thimesh1 thimesh2

Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímača môžete prehrávať rôzne multimediálne súbory. Mimo nahrávok formátu TS, prijímačom prehráte aj DIVX,XVID,MOV,MP4,3GP,VOB aj MKV. Bez problémovo zvláda prehrávanie videí aj s vysokým rozlíšením a vysokým dátovým tokom a to aj prehrávaním po sieti napr. video Samsung Oceanic prehrávalo plynulo. Zvukové stopy videosúborov prehral MP3,AAC,AC3 aj DTS. Prehrávať môžete z pripojeného USB HDD/USB kľúča, sieťového (DLNA/SAMBA), alebo interného HDD. Cez nainštalovaný Mediaplayer2 Vám prijímač prehrá diakriticky správne aj filmy so SRT titulkami.

mkv mp4

Mimo filmových súborov si môžete prijímačom prehrávať hudbu, či prezerať obrázky/fotografie.

mp3

 

Spolupráca s CI modulom:

Prijímač som testoval s modulom CI modul Neotion Dual crypt so Skylink Irdeto kartou. Dekódovanie je bezproblémové. Počas nahrávania jedného program je možné sledovať aj iný kódovaný program. Nahrávky s použitím modulu sú taktiež nekódované a idú prehrávať aj v PC.

modul1 modul2 modul3

S použitím modulu Eurocam Irdeto a karty Plustelka a DVB T tuneru prijímača je možné sledovať aj platenú pozemnú televíziu Plustelka.

dvbt3

 

Teletext:
Prijímač disponuje aj teletextom ,ktorý sa zobrazuje správne.

txt txt2

Radio:
Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

 

radio

 

Rýchlosti prijímača

Rýchlosti som testoval so skinom MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 1min 45 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca  1,5-2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2-2,5 sek

reštart E2: 26 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1- 1,5 sek

 

Plusy:

+CI šachta pre modul

+možnosť súbežného použitia dvoch satelitných a jedného hybridného tuneru

+Gigabitový ethernet

+možnosť zabudovania interného HDD

+funkcie linuxového prijímača

+prehrávanie množstva multimediálnych formátov vrátane zvuku DTS

+možnosť sledovania DVB-T aj DVB-C vysielania (model triple)

+hardvérový transcoding

Mínusy:

- netradične rozložené tlačidlá na diaľkovom ovládaní

- nevyladené HbbTV

- nefunguje 5V napájanie zosilňovača DVB-T priamo z prijímača

- nevyladený transcoding

- diaľkové ovládanie nemá popísané tlačidla písmenami (nutné pri zadávaní písmen v E2)

 

 Záver:

Prijímač Optibox EnifinityX2 Twin a Optibox EnfinityX2 Triple právom patria medzi high-end kategórie prijímačov. To platí najmä hardvérovým vybavením prijímača, jeho rýchlosťou a aj kvalitou obrazu. Prijímač sa počas testovania nehrial a ani samovoľne nereštartoval. Enigma je vcelku vyladená až na pár drobností. Softvérová podpora prijímača je skromnejšia (E2 Open ATV a E2 OpenVIX4), avšak aktualizácie enigmy Open ATV výchadzajú takmer denne.

Pokiaľ sa Vám prijímač Optibox EnfinityX2 zapáčil, môžete si ho zakúpiť v plne nakonfigurovanom stave v eshope ELLANO.SK a to verzii TWIN alebo TRIPLE.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila azostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (6 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget