Recenzia: Optibox EVO Enfinity

Napísal Ivan P. 1 dňa 28 august 2014 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Lacný linux s CI slotom.

V dnešnej recenzii Vám predstavím produkt od maďarskej firmy Optibox s názvom Optibox EVO Enfinity. Jedná sa o jednotunerový, linuxový, FULL HD, digitálny satelitný prijímač. Jadro prijímača tvorí jednojadrový MIPSel procesor Broadcom BMC 7358A1 o taktovacej frekvencii 750Mhz. Prijímač má operačnú pamäť o veľkosti 512MB DDR a flash pamäť o veľkosti 256MB. Prijímač pracuje na linuxovom operačnom systéme enigma 2. Najlepšiu softvérovú podporu má v Enigme2 OpenATV. Nájdete však aj iné enigmy (OpenSpa3.0 a pod.), avšak nie tak často aktualizované ako OpenATV. Prijímač sa cenovo radí do strednej triedy a výnimočný je tým , že obsahuje mimo UNI čítačky kariet aj jeden slot common Interface pre vloženie CI modulu. Preto ak náhodou máte kartu Skylink Irdeto standart M7 (ktorá nespolupracuje s UNI čítačkami dekódovacích kariet) a máte záujem o lacnejší linuxový prijímač, tak funkčnosť tejto karty v prijímači Optibox EVO Enfinity, Vám zaručí iba vložený CI modul Skylink Ready (nie je súčasťou balenia) a v ňom vložená táto karta.

ps.jpg

zs.jpg

Vlastnosti:

- Full HD digitálny hybridný satelitný prijímač a Media Player
- MIPS CPU
- Rýchla a jednoduchá inštalácia vďaka Sprievodcovi inštaláciou
- 1x čítačka pamäťových kariet
- 1x Common Interface
- E2 Operačný systém - Linux
- 3D Ready (je potrebný nainštalovaný kompatibilný Enigma 2 image)
- 2x vysokorýchlostné USB2.0
- Prehrávanie multimédií (MKV, AVI, MPG, MP4, TS, WMA, MP3 a ďalšie ...)
- TimeShift - Pozastavenie živého televízneho vysielania (je nutný USB pevný disk)
- YouTube videá, internetové rádiá a omnoho viac ... *
- Internet Streaming TV a Radio *
- Ethernet pripojenie a podpora Wi-Fi / 3G dongle *
- Ľahko rozšíriteľné s addony a pluginy
- Živé prenosy prostredníctvom siete *
- Vzdialená správa cez HTTP * / Telnet / SSH
- Elektronický programový sprievodca (EPG)
- Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
- Automatická detekcia DiSEqC
- Vysoké rozlíšenie grafického používateľského rozhrania (GUI)
- NTP - Network Time Protocol
- Viac jazyčná podpora - Audio / Teletext / Titulky
- Jednoduchý Software Upgrade cez internet
- Full HD HDMI 1.4 pripojenie
- Dolby Digital Bit-Stream cez koaxiálny S / PDIF a HDMI
- Rýchla a jednoduchá aktualizácia softvéru cez USB
- DC 12V Power Supply


Technické údaje:
Tuner & Demodulácia
Tuner Typ: 1 DVB-S / S2
Vstupný konektor: F-typ, konektor, female
Úroveň signálu: -65 až -25 dBm
LNB Power & Polarizácia: Vertikálna: +13 V / +14 V, Horizontálna: +18 V / +19 V
Prúd: Max. 500 mA Ochrana proti preťaženiu
22KHz Tone Frekvencia: 22 ± 1KHz
DiSEqC ovládanie: verzia 1.0, 1.1, 1.2, USALS
Demodulácia: QPSK, 8PSK
Vstupná prenosová rýchlosť: 2-45 Mbps
FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 a Auto

MPEG TS A / V Dekódovanie
Transport Stream: MPEG4, MPEG2
Profil úroveň: MPEG2 MP @ HL, MPEG4 AVC
MP @ L3, MP @ L4, HP @ L4
Video Rozlíšenie: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
Pomer strán: 4: 3, 16: 9, Letterbox, Pan & Scan, zoom
Dekódovanie audia: MPEG1 L1 / 2, MPEG2 L2, AC3
Dolby Digital Plus, PCM s dekódované stereo, AAC stereo
Režim zvuku: Mono, Ľavý, Pravý, Stereo, Dolby Digital

 

systémové zdroje
CPU: Procesor 750 DMIPS
Flash pamäť: 4 MB NOR, NAND 256MB
DDR: 512 MB

 

napájanie
Vstupné napätie: 12V, 2A
Typ: DC napájací adaptér
Spotreba energie: Max. 30W
10W MAX (Aktívny pohotovostný režim)
0,5 W MAX (Pasívny pohotovostný režim)

A / V & dáta vstup / výstup
RCA: Video CVBS, Audio L / R
USB: 2 porty (USB 2.0)
HDMI: v1.4
Ethernet: 10 / 100M
SPDIF: koax

 

fyzické špecifikácie
Rozmery [W * H * D]: 210x45x160mm
Čistá hmotnosť: cca. 1,5 kg
Prevádzková teplota: +5 ^ (o) C až +50 ^ (o) C
Skladovacia teplota: -40 ° C ~ +65 ° C

Balenie a príslušenstvo:

IMG 20140812 113303 IMG 20140812 113324 1IMG 20140812 113737 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Optibox EVO Enfinity

1x diaľkové ovládanie

1x HDMI kábel

1x napájací adaptér 12V

1x predlžovací kábel USB male/female (vzhľadom na to že má prijímač iba zadné USB porty, tento doplnok v balení určite ocení každý užívateľ).

1x návod na obsluhu

2x AAA batérie

Predný panel:

IMG 20140812 114322 IMG 20140812 114338 1

Predný panel obsahuje:

7x ovládacie tlačidla:

Power : zap. a vyp. prijímača.

CH- : prepínanie programov smerom nadol.

CH+ : prepínanie programov smerom nahor.

VOL- : znižovanie hlasitosti.

VOL+: zvyšovanie hlasitosti.

MENU: vstup do menu prijímača.

OK: potvrdzovacie tlačidlo.

V strednej časti predného panelu sa nachádza :

1x LED dióda zelenej farby (LED dióda zelenej farby svieti v pracovnom aj v standby režime čo mi dosť vadilo).

1x štvormiestný numerický , sedemsegmentový displej zelenej farby zobrazujúci aktuálny čas, číslo programu a jednoduche popisy.

IMG 20140813 173914 IMG 20140813 173903 IMG 20140812 123306 1 IMG 20140812 122640 1

V pravej časti predného panelu sa nachádza odklopný panel pod ktorým sa nachádza:

1x UNI čítačka dekódovacích kariet:(karta sa vkladá čipom dole a dopredu), podporuje po softvérovej úprave čítanie kariet Skylink Irdeto,ICE, T-Mobile Irdeto,ICE a Freesat UPC ICE a CRW. Čítačka kariet nepodporuje karty Skylink Irdeto Standart M7 priamo v čítačke, jedine v dekodovacom module Irdeto, ktorý je nutné dokúpiť.

1x CI slot: slúži pre vloženie dekódovacieho CI modulu. Po vložení Skylink ready CI modulu prijímač spolupracuje aj s kartami Skylink Irdeto Standart M7.

 

IMG 20140812 114352 1 IMG 20140812 114430 1IMG 20140812 114549 1

 

Zadný panel:

IMG 20140812 114622 1

Zadný panel obsahuje:

1x LNB IN : konektor pre pripojenie satelitnej antény.

4x cinch konektor: 

Koaxial : digitálny koaxiálny audio výstup na pripojenie prijímača ku zosilňovaču.

Audio L/R: audio výstupy pomocou ktorých pripojíte zvukový výstup prijímača ku staršim typom TV, alebo ku zosilňovaču.

Video : slúži pre pripojenie prijímača ku starším typom TV pomocou cinch konektorov.

1x HDMI: konektor pre pripojenie prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV pomocou HDMI kábla.

1x Ethernet: slúži pre pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

2x USB port 2.0: slúži pre pripojenie USB pamäťového média (USB kľúč/USB HDD), USB wifi adaptéru a iných USB zariadení.

1x napájací konektor 12V : slúži pre pripojenie napájacieho adaptéra 12V.

1x RS 232: slúži ako servisný port.

1x kolískový vypínač : slúži na zap. a vyp. prijímača.

 

IMG 20140812 114645 1 IMG 20140812 114700 1

Diaľkové ovládanie:

Ovládanie sa dosť zle drží v ruke, je úzke (máte pocit , že Vám vypadne z ruky), farebné tlačidla sú dosť vzdialené od stredových šípok, čím je ovládanie trochu sťažené. Tlačidlá majú veľmi tichý chod, smerovosť ovládania je však výborná.

IMG 20140812 113830 1 IMG 20140812 114003 1

Hardware prijímača:

Výhoda je, že napájací zdroj je externý, takže sa prijímač neprehrieva. Do prijímača nie je možné zabudovať interný HDD. Musím podotknúť, že nakoľko má prijímač procesor o takte 750Mhz , výkonovo trochu zaostáva za prijímačmi Xpeed LX1, Xpeed LX2 a Xtrend ET4000 s rovnakým taktom procesora, takže softvérová časť nie je až tak vyladená ako u Xpeedu, alebo Xtrendu.

 

Postup flashovania E2 do prijímača Optibox EVO Enfinity:

 

1. Na naformatovany USB kľúč formátom FAT32 nakopírujte zložku z názvom enfinity  v ktorom sú umiestnené tieto súbory:

 

imageversion

kernel.bin

noforce

 rootfs.bin

 splash.bin

 

Najnovšiu verziu E2 Open ATV pre tento prijímač nájdete TU.

2. Vypnite prijímač zadným vypínačom.

3. Zasuňte USB kľúč  s E2 do USB portu prijímača.

4. Zapnite prijímač zadným vypínačom.

5. Akonáhle sa na displeji prijímača objaví hláška EnUP , zatlačte tlačidlo OK na prednom paneli prijímača.

Následne prebehne inštalácia, ktorá trvá cca 4minúty. Inštaláciu neprerušujte ani prijímač počas inštalácie nevypínajte!

Prijímač sa po nainštalovaní enigmy sám reštartuje.

 

Verzia softvéru:

Prijímač je dodávaný zo staršou verziou enigmy 2 a to Open ATV 3.0. Po spustení prijímača Vás enigma prevedie základnými nastaveniami prijímača. Ku nakonfigurovaniu prijímača, musíte mať znalosti z oblasti linuxových prijímačov. Preto, ako je u nás dobrým zvykom, firma ELLANO.SK dodáva prijímače už plne nakonfigurované. Test prijímača som vykonal práve s touto nakonfigurovanou enigmou, ktorú Vám nižšie popíšem.

IMG 20140812 122743 1 IMG 20140812 122907 1IMG 20140812 123047

 

E2 ELLANO.SK pre Optibox EVO Enfinity:

Ako základ je použitá enigma 2 OpenATV 4.2, ktorá má časté aktualizácie, takže je pre tieto prijímače najvhodnejšia. Do enigmy sme doinštalovali najlepšie pluginy, picony (logá programov), aktuálny zoznam programov Skylink, Freesat UPC a iné.

Čítačka kariet je nakonfigurovaná pre čítanie kariet: Skylink Irdeto a ICE, T-mobile Irdeto a ICE a Freesat UPC CRW a ICE. Pre čítanie kariet Skylink Irdeto Standart M7 je nutné dokúpiť Skylink ready CI modul a vložiť ho spolu s kartou do CI šachty prijímača.

Skin:

V enigme2 Open ATV je štandartným skinom MyMetrix. Tento skin je vzhľadovo veľmi pekný a má taktiež množstvo nastavení. 

Skin My metrix má v menu/moduly aj plugin MYMetrix pre zmenu  nastavení skinu a nastavenia mesta pre zobrazovanie počasia.

V infobare skinu Mymetrix sa zobrazuje aj počasie pre Vami zadané mesto. Ak chcete aby sa Vám zobrazovalo počasie pre Vaše mesto vojdite na internetovú stránku http://open-store.net/?page=metrixweather  a do riadku Your Location zadajte názov Vášho mesta a dajte voľbu vyhľadať. Vygenerované číslo mesta zadajte do pluginu MyMetrix do riadku Metrix Weather ID a uložte zeleným tlačidlom.

menu  infobar

Doinštalovaný je aj skin PLI-HD s ktorým je enigma rýchlejšia. Tento skin je štandartným skinom v E2 OpenPLI a môžete si môžete ho navoliť v menu/nastavenia/system/Skin.

plihd1 plihd2 plihd3

Zoznam programov:

V zozname programov sa zobrazujú aj picony programov. V prevej časti zoznamu programov sa zobrazuje popis práve vysielanej relácie daného programu. Tlačidlom FAV na diaľkovom ovládači sa Vám zobrazí zoznam favoritných skupín.

zoz1 zoz2

EPG:

Prijímač disponuje aj elektronickým programovým sprievodcom, pomocou ktorého si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu.

epg1 epg2 epg3

Pomocou EPG si jednoducho nastavíte aj nahrávanie požadovanej relácie. Nastavené časovače nahrávania si môžete zobraziť a upraviť v menu/časovač.

recepg recepg2

Pluginy:

V enigme sa nachádzajú tieto pluginy:

Archívy CZ/SK, CSFD, ClearMem, EMC, InfobarTunerState, Mediaplayer2, MyTube, OpenWebif, Opera Webbrowser/HbbTV, EPG-refresh, WebradioFS. Ďalšie pluginy je možné doinštalovať z feedu Enigmy2, alebo ručnou inštaláciou za pomoci inštalačných IPK súborov.

plg1 plg2

 

Archívy CZ/SK: Tento plugin je veľmi populárny medzi užívateľmi prijímačov s OS enigma2. Slúži na prehrávanie televíznych archívov vybraných televízii (JOJ, RTVS,ČT,VOYO.SK,VOYO.CZ..)a internetových portálov(BeFUN,e-serial ...). Môžete si pozrieť zmeškanú reláciu, seriál, alebo film. Ku sledovaniu VOYO.SK/CZ je nutné mať aktivované predplatné.

CSFD:

Prostredníctvom tohto pluginu získate podrobný popis aj s hodnotením vysielaného filmu, priamo z česko-slovenskej filmovej databázy. K dispozícii sú aj komentáre ku jednotlivým filmom.

Clear MEM: je plugin na pravidelné uvoľňovanie operačnej pamäte prijímača.Proces prebieha na pozadí operačného systému. Toto uvoľňovanie pamäti prispieva ku stabilite a rýchlejšieho chodu celého systému.

EPG refresh:

Je plugin na obnovu EPG dát. Načítavanie EPG je nastavené na nočné hodiny v čase od 04:00hod do 06:00hod.

Infobar tunerState:

Je to informačná lišta, ktorá sa zobrazuje pri spustení nahrávania. Obsahuje informácie ako dĺžku nahrávania, názov a číslo nahrávaného programu, názov nahrávanej relácie, označenie tuneru z ktorého je nahrávaný program a grafický ukazovateľ priebehu programu.

My tube:

Plne funkčný je aj plugin na prehrávanie videí z potálu Youtube. Videa sú zaradené podľa kategórii, ale môžete použiť aj vyhľadávanie daného videa. Prehrávanie videí VEVO je momentálne nefunkčné.

Prehrávač Médii a Mediaplayer2:

Slúži na prehrávanie filmových a hudobných multimediálnych súborov z pripojeného USB média. Mediaplayer2 je vylepšený mediaplayer s podporou prehrávania titulkov.

WebradioFS:

Výborný plugin na prehrávanie internetových rádii. Databáza internetových rádii je priamo v plugine. Jednotlivé rádia su zoradené podľa hudobných žánrov

OpenWebIf:

Je to plugin webového rozhrania prijímača, ktorým sa pýšia linuxové satelitné prijímače. Pomocou neho môžete meniť nastavenia enigmy a ovládať prijímač(prepínať programy,poslať textovú správu na obrazovku TV apod.), prostredníctvom internetovej siete a PC/tabletu/mobilu.

webr1 webr2webr3

Najväčšia výhoda však spočíva v možnosti streamovania satelitného vysielania do PC, alebo mobilu/tabletu s OS Android a nainštalovanými potrebnými aplikáciami. Streamovať môžete napr. cez webové rozhranie v spojení s VLC playerom, alebo pomocou rôznych aplikácii ako DreamStream, DreamDroid a pod.

HbbTV:

Plne funkčná, i ked trochu pomalá, je aj hybridná televízia HbbTV, ktorá využíva informácie zo satelitného vysielania a internetu. Prostredníctvom tejto funkcie si môžete zobraziť TV program a prehrávať streamy z archívov televízii poskytujúcich túto funkciu. Z naších TV vysielajú HbbTV programy ČT a STV.

hbbtv1 hbbtv2 hbbtv3

Webbrovser:

Webbrovser Opera prioritne slúži v tomto prijímači pre funkčnosť HbbTV. Prehliadanie webových stránok je takmer nemožné, nakoľko ma prijímač pre túto funkciu slabý jednojadrový procesor.

Internetové pripojenie:

Prijímač môžete pripojiť ku internetovej sieti pomocou ethernetu a LAN kábla, alebo prostredníctvom wifi za pomoci wifi USB adaptéra.

 

wifi1 wifi2

Prijímač som testoval aj s wifi USB adaptérom Golden Interstar s anténkou s chipdetom Ralink, ktorý má väčší dosah vdaka pomerne veľkej anténke. Prijímač mi bezproblémovo vyhľadal dostupné wifi siete. Pripojenie ku sieti WPA2 bolo tak isto bezproblémové.

Nahrávanie:

Prijímač nahráva vo formáte TS, nekódovane. Tzn. že nahrávku prehráte aj v PC. Nahrávanie som testoval  s USB kľúčom, ktorý som v prijímači naformátoval na formát EXT3. Prijímač nahráva aj na pamäťové médiá formátu FAT32 a NTFS.

S nahrávaním na formát NTFS však môže mať prijímač problém (občasné kockovanie nahrávky), pretože tento spôsob nahrávania viac zaťažuje procesor.

 

rec1 rec3rec4

Počas nahrávania sa v zozname programov zvýraznia iba programy nachádzajúce sa na tom istom transpondéri (na ktoré môžete počas nahrávania prepínať ), ako je nahrávaný program.

Prijímač mi bezproblémovo nahral 2- 3 SD programy, alebo 2 HD programy súčasne, samozrejme, že iba v rámci toho istého transpondéru (nakoľko sa jedná o jednotunerový prijímač). Ideálne je však nahrávať najviac 2 programy naraz a nie viac, potom to už cítiť na výkone prijímača. Počas nahrávania som mohol prepínať na ľubovoľný iný program v rámci toho istého transpondéru. Nahrávanie je signalizované v infobare blikaním nápisu REC a zobrazením nahrávania pomocou pluginu InfobarTunerState v ľavom hornom rohu obrazovky TV. Nahrávanie nie je nijako signalizované na prednom paneli prijímača,tzn. že pokiaľ máte vypnutý TV nezistíte či prijímač nahráva . Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom MEDIA na diaľkovom ovládači.

Tam si požadovanú nahrávku vyberiete a môžete ju prehrávať, posúvať, pretáčať, alebo pozastaviť.

rec6 rec7

Thimeshift:

Thimeshift (nahrávanie s časovým posunom) je momentálne nefunkčný.

Prehrávanie médii:

Prehrávanie médií nie je úplne bezproblémové. Prijímač prehrá bezproblémovo MKV súbory avšak v rozlíšení 720p a nižšom. Pri prehrávaní MKV 1080p prijímač prehrával sekane. Pri prehrávaní súbov AVI Divx/Xvid raz za čas v nepravidelných intervaloch zostal čierny obraz na cca 1-2sek. AVI súbory prehrá, avšak tiež len s nižším rozlíšením ako 1080p.

divx mkvmp4

MP3 a MP4 súbory prehral bez problémov.

mp3 mp42

Prehrávanie zo sieťového disku:

Prijímač vyhľadal všetky sieťové zariadenia v domácej sieti. Avšak pri pokuse mountnuť vyhľadaného zariadenia, nešlo vzdialený HDD mountnúť. Pripojiť som ho musel ručným zadaním parametrov. Prehrávanie nahrávok platí to isté ako pri prehrávaní médii. Videá s nižším rozlíšením prehrá, no rozlíšenie 1080p prijímač nezvláda. Nahrávanie na sieťový disk funguje .

Spolupráca s CI modulom:

Na test som použil modul IRDETO CI+ NEOTION Skylink ready. Kartu dekódoval cez modul prijímač bezproblémovo.  Tento modul dokáže dekódovať aj dva programy v rámci toho istého transpondéru. Čiže ked nahrávate jeden kódovaný program, tak sa dá pozerať aj iný kódovaný, alebo nekódovaný program v rámci toho istého transpondéru, ako je nahrávaný program.

Teletext:

Teletext je funkčný iba čiastočne. Pokiaľ som zadal ručne vyhľadávanie stránky 300, kde je TV program tak mi ju teletext nezobrazil. Zobrazoval iba niektoré čísla stránok.

Radio:

Tlačidlom na vstup pre prehrávanie TV/Rádio je nefunkčné. Ak som stlačil tlačidlo TV/Radio tak sa mi zobrazili FAV skupiny programov miesto prehrávania satelitných rádií.

 

Rýchlosti prijímača:

Testované rýchlosti sú s navoleným štandartným skinom OpenATV a to MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 2min 10sek

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 3sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca 3 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca 4 sek

reštart E2: 1min 39sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: 1,5 sek

Plusy prijímača:

+cena prijímača

+šachta pre CI modul(možnosť použitia kariet Irdeto Standart M7 po vložení Skylinkready CI modulu)

+možnosť stremovania satelitného vysielania do PC/tabletu alebo smartfónu

+HDMI + USB predlžovací kábel v balení prijímača

+možnosť nahrávania a prehrávanie z USB HDD/USB kľúča

+možnosť inštalácie pluginov

+možnosť nahrávania a prehrávania zo sieťového disku

 Mínusy prijímača:

-pomalší hardware/pomalšie prepínanie/pomalší pohyb v menu

-problém s prehrávaním AVI súborov

-neprehrá videá s rozlíšením 1080p

-čiastočne nefunkčný teletext

-nefunkčný Thimeshift

-nefunkčné satelitné rádia

Záver:

Prijímač Optibox EVO Enfinity má ešte pár softvérových nedostatkov, ktoré verím že čoskoro budú s vylaďovaním enigmy odbúdať. Kvalita obrazu je porovnateľná ako u prijímačov XpeedLX1/LX2, alebo XtrendET4000, u SD staníc sa mi mi zdá trochu slabšia, ale ďaleko lepšia ako prijímačov s ALI čipsetom (Ferguson, Cryptobox, Amiko 8xxx, ALMA,...)

Optibox EVO Enfinity je momentálne najlacnejší linuxový satelitný prijímač s MIPS procesorom, OS Enigma2 a šachtou pre CI modul. Tento prijímač môže byť zaujímavý hlavne pre tých, ktorí majú, resp si len pánujú kúpiť kartu Skylink Irdeto Standart M7 nepoužiteľnú pre UNI čítačky linuxových satelitných prijímačov. Pokiaľ by ste mali záujem o linuxový prijímač s touto kartou je nutné zakúpiť a vložiť do tohto prijímača Syklink Ready CI modul.

Ak chcete lacný linuxový MIPSEL prijímač s CI slotom tak prijímač je určený pre Vás. Ak však máte nejaké € navyše a chcete linuxový MIPS satelitný prijímač s CI slotom radšej by som volil prijímač Golden Interstar Xpeed LX2, ktorý má vyladenejšiu enigmu, o niečo rýchlejší hardware a zvládne prehrávanie videí v rozlíšení 1080p.

Optibox EVO Enfinity si môžete zakúpiť v plne nakonfigurovaný v eshope ELLANO.SK.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

 

Hodnotenie článku

4.8/5 hodnotení (6 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (0)

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget