Recenzia: Xtrend ET8500

Napísal Ivan P. 1 dňa 22 apríl 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Dizajnový kúsok s veľkým displejom

V dnešnej recenzii Vám predstavím novinku od firmy Xtrend s názvom Xtrend ET8500. Jedná sa zaujímavý kúsok, má totiž zaujímavý dizajn, prijímač je kompaktných rozmerov v tvare "kvádra" s obrovským displejom a viac ako zaujímavou výbavou s možnosťou rozšírenia až na štvortunerový FULL HD, digitálny, linuxový satelitný/combo prijímač, pracujúci na operačnom systéme Enigma 2.

xtrend_et8500hd_21.png

Srdce prijmača tvorí dvojjadrový Mipsel procesor Broadcom BCM 7429 o frekvencii jadra 1305 Mhz, 1GB DDR3 operačnej pamäte a 512MB flash pamäte. Hned na úvod však musím podoktnúť, že prijímač zobrazuje veľkosť použiteľnej operačnej pamäte iba 310MB.

Nový bootloader multiboot umožňuje mať vo flash pamäti prijímača dva operačné systémy, ktoré si vyberiete pri štarte prijímača ako OS1 alebo OS2. Kvôli tomu je flash pamäť delená pre každý OS na polovicu. Takže každý systém má k dispozícii cca 213MB flash pamäte.

Xtrend ET8500 je štandartne  dodávaný vo verzii 2x DVB-S2, teda s dvomi satelitnými tunermi. Do prijímača však môžete osadiť až štyri tunery a to ľubovoľnou kombináciou tunerov v prevedení DVB-S2, DVB-C, alebo DVB-T2/C. Tunery sú Plug & Play, čiže nie je nutná žiadna zložitá inštalácia, stačí tuner zasunúť do voľného slotu prijímača a môžete ho hned využívať.

Špecifikácia:

ET8500
- 1.3 GHz CPU procesor

- 1GB DDR 3  / 512 MB Nand Flash
- 4,3 palcový TFT LCD
- 4 x Plug & Play Quad tunery pre DVB-S / S2, DVB-C a / alebo hybridný DVB-T2 / T / C tuner
Rozlíšenie: 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p, 480i
- Digital zvuk s AC-3-podpora cez S / PDIF
- eSATAp + USB port v jednom (eSATAp port poskytuje napájanie pre externé pevné disky eSATA)
- 1 x Common Interface
- 2 x čítačka
- Power Dotykové tlačidlo s 2 LED
- Užívateľsky prívetivý systém Linux
- Rôzne programy pre úpravy kanálov
(Obľúbené, zámok, premenovať, odstrániť, a triediť)
- Plne kompatibilný s MPEG2 / 4 a DVB-S / S2
- Jednoduchý a rýchlý Software-Upgrade cez USB alebo cez internet
- Podpora interného 2,5 " HDD
- HDMI CEC Support
- Unicable Podpora
- prehrávanie multimediálnych súborov v HD kvalite
- Podpora EPG
- podpora viacerých LNB cez DiSEqC 1.0, 22 kHz
Video pripojenie: HDMI, RCA

- LAN (RJ45) 1Port (10/100 / 1000M)

- Napájací adaptér (12V 3.5A)

- Rozmery (L x Š x H) 180 x 200 x 83 mm

Balenie a príslušenstvo:

 IMG 20150204 140039 IMG 20150204 140647 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Xtrend ET8500

1x diaľkový ovládač

2x AAA batérie

1x napájací zdroj 12V/3,5A

1x prívodný kábel ku zdroju

1x HDMI kábel

1x loop kábel

1x návod na obsluhu

4x skrutky pre upevnenie interného HDD

Predný panel:

Predný panel obsahuje iba jedno dotykové ovládacie tlačidlo POWER, ktoré je v pracovnom režime prijímača podsvietené na modro a v standby režime a v režime hlbokého spánku na červeno.

IMG 20150204 141309 IMG 20150204 141410 1

Predný panel obsahuje veľký farebný LCD displej o veľkosti 4,3". Zobrazovanie displeja si môžete navoliť pomocou LCD skinov, alebo pomocou nakonfigurovania pluginu LCD4linux. Môžete na ňom zobrazovať veľké množstvo rôzných informácii a zobrazení. Zobrazíte na ňom: čas , dátum , pikony, informácie o tuneroch, programe a pod. 

IMG 20150204 144222 IMG 20150204 144717IMG 20150208 150135

LCD displej môžete použiť aj v režime mini TV, kde sa Vám bude zobrazovať aktuálne vysielanie a menu prijímača.

IMG 20150409 110347 IMG 20150409 110354IMG 20150409 110415

Zobraziť na displeji si môžete aj jednotlivé pluginy , epg, webbrovser a pod. K tomuto prenosnému combo prijímaču so zabudovaným TV teda chýbajú už iba zabudované reproduktory :)

IMG 20150208 150307 IMG 20150409 110432 IMG 20150409 110446

V plugine LCD4linux  sme Vám nakonfigurovali zobrazovanie viacerých obrazoviek, v niekoľko sekundových intervaloch, zobrazujú sa informácie ako kalendár, čas a dátum, počasie a pod.

IMG 20150208 150152 IMG 20150208 150156IMG 20150208 150201

Bočná strana prijímača:

IMG 20150204 141443 1

 

Pravá bočná strana obsahuje vysúvaciu šachtu pre jednoduchú montáž interného HDD.

Veľmi efektne je na prijímači Xtrend ET8500 riešené zabudovanie interného HDD. Do vysunutého šuplíku stačí priskrutkovať 2,5" SATA HDD a zasunúť do šachty. Jednoduchšie to už asi nejde.

IMG 20150204 141514 1IMG 20150204 141802 1IMG 20150204 141850 1

Pod odklopnými dvierkami nájdete 2x UNI čítačku dekódovacích kariet (karty sa vkladajú čipom dopredu a nadol) a 1x CI slot pre vloženie dekódovacích CI modulov.

Čítačky kariet sú nakonfigurované pre čítanie kariet Skylink ICE a Irdeto (okrem kariet Skylink Irdeto Standart M7 s ktorymi čítačky nespolupracujú!) a Freesat UPC CRW a ICE.

IMG 20150204 141919 1 IMG 20150409 110111 1IMG 20150204 142042

Pre funkčnosť karty Skylink Irdeto Standart M7 musíte použiť v CI šachte CI modul Skylink Ready .

Za odklopnými dvierkami je pod krytkou ukrytý jeden USB port 2.0 určený pre pripojenie USB komponentov.

Zadný panel:

Prijímač Xtrend ET8500 je v základnom prevedení osadený dvomi satelitnými vymeniteľnými tunermi (DVB-S2) a dvomi voľnými šachtami pre vloženie ďalších tunerov v prevedení DVB-S2 (satelitný), DVB-T2/C (hybridný-terestriálny/káblový).

IMG 20150204 142114 1

Zadný panel obsahuje:

2x voľný slot pre vloženie vymeniteľných tunerov.

2x satelitný vymeniteľný tuner.

1x rýchly gigabitový ethernet - slúži pre propojenie prijímača ku internetovej sieti pomocou LAN kábla.

2x USB port 2.0 určený pre pripojenie USB komponentov.

1x HDMI – pomocou ktorého pripojíte prijímač ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x eSATAp – jedná sa o nový port, ktorý je kombináciou portov eSATA a USB. Tzn. Že môžete k nemu pripojiť eSATA aj USB komponenty.

3x analógový výstup audio/video cinch – slúži ku pripojeniu prijímača ku starším typom TV , alebo ku zosilňovaču pomocou CINCH kábla.

1x S/PDIF – digitálny audio výstup slúži na pripojenie prijímača ku zosilňovaču pomocou optického kábla.

1x vstup pre pripojenie napájacieho adaptéra 12V.

1x kolískový sieťový vypínač – slúži na zap. a vyp. Prijímača.

 

IMG 20150204 142133 1 IMG 20150204 142147 1

Diaľkové ovládanie:

Ku prijímaču Xtrend ET8500 je dodávané rovnaké diaľkové ovládanie ako ku modelom Xtrend ET8000/10000. Ovládanie je programovateľné aj pre ovládanie TV.

Má dobrú smerovosť, tlačidla sú dobre rozmiestnené,  pri stláčaní vydávajú mierne pukavý zvuk. Ovládanie je dobre tvarované, dobre padne do ruky.

IMG 20150208 150406 IMG 20150208 150418

Hardware:

IMG 20150204 141349 1 IMG 20150204 142239

Horná časť prijímača obsahuje ľahko odnímateľný  kryt z hlinníku, ktorý je upevnaný dvomi skrutkami ktoré sú odmontovateľné rukou (bez potreby náradia).

Po odstránení horného krytu prijímača môžete vidieť šachtu pre vloženie interného HDD, osadené tunery a sloty pre vloženie ďalších tunerov.

IMG 20150204 142325 1 IMG 20150204 142407 1

Montáž tuneru je jednoduchá, stačí povoliť a odstrániť záslepku na zadnej časti prijímača, osadiť tuner do pätice a upevniť ho skrutkou.

Hardvér prijímača je umiestnený dosť natesno, preto je na zadnej strane prijímača umiestnený ventilátor pre odvod nadbytočného tepla z prijímača.

Napájanie prijímača je externým 12V zdrojom, takže prijímač sa zbytočne neprehrieva.

 

IMG 20150204 142250 1 IMG 20150204 142835 1 IMG 20150204 142933

Spustenie prijímača:

Pri prvom spustení Vás prijímač prevedie úvodnými nastaveniami firemnej enigmy Xtrend image, ktorá je značne orezaná. Tzn. že nemá toľko nastavení , nie je v nej predinštalované ani webové rozhranie a vo feede tejto enigmy tiež toho veľa nenájdete.

IMG 20150204 144246 IMG 20150204 144330

Našťastie má prijímač veľmi dobrú softvérovú podporu a je z čoho si vyberať:

 

OpenXTA

Xtrend Alliance

OpenPLI

OpenATV

PBNIGMA

VIX

OpenHDF

HDMU

OpenDroid

 

Dualboot:

 

Pred prvým fleshovaním som musel nahrať nový bootloader, ktorý už mal podporu dualboot. Tzn., že môžete do flash pamäte nahrať dve rôzne na sebe nezávislé enigmy a pri štarte prijímača si môžete vybrať, ktorá enigma Vám nabootuje OS1 alebo OS2.

 

 

IMG 20150208 150036

 

Je to veľmi dobré riešenie, hlavne ak Vám z nejakých dôvodov skolabuje enigma (nahratie zlého pluginu, skinu a pod.) a máte napr. niečo rozpozerané. V tom prípade iba prijímač vypnete a pri bootovaní diaľkovým ovládačom navolíte pre bootovanie OS2 (pokiaľ ho máte nafleshovaný) a môžete pozerať ďalej.

 

Postup nahratia enigmy do prijímača Xtrend ET8500:

  1. Na naformátovaný USB kľúč FAT32 nakopírujte priečinok ET8500 v ktorom sú umiestnené inštalačné súbory s enigmy 2.
  2. Vypnite prijímač zadným vypínačom.
  3. Zasuňte USB kľúč s enigmou2 do USB portu prijímača a zapnite prijímač zadným vypínačom.
  4. Po zapnutí prijímač prehľadá USB porty a po nájdení enigmy 3x blikne tlačidlo POWER na prednom paneli prijímača. V okamihu blikania tlačidla power toto tlačidlo stlačte (tlačidlo power zmení farbu podsvietenia z modrej na fialovú). Následne sa Vám na prednom displeji prijímača zobrazí obrázok pre výber do ktorej časti flash pamäte chcete inštalovať danú enigmu či ako OS , alebo ako OS2.

IMG 20150409 094814

  1. Šípkou nahor, alebo nadol si navolíte kde chcete enigmu inštalovať a potvrdením tlačidla OK na ovládači sa začne enigma inštalovať.
  2. Inštalácia enigmy je veľmi rýchla do 2-ch minút. Počas inštalácie tlačidlo power svieti nafialovo.
  3. Inštaláciu nepreušujte!
  4. Po ukončení inštalácie sa zmení farba podsvitenia tlačidla power z fialovej na modrú a prijímač začne sám bootovať s novou enigmou.

 Ako je dobrým zvykom u firmy ELLANO.SK nemusíte si robiť starosti s konfigurovaním prijímača, pretože jedine pri kúpe prijímača v eshope ELLANO.SK ho dostanete plne nakonfigurovaný.

 

Enigma ELLANO.SK:

 

Prijímač som testoval s nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK. Ako základ je použitá enigma OPEN ATV 4.2 a do nej sú nainštalované tie najlepšie pluginy, skiny, softcamy pre spoluprácu čítačky s dekódovacími kartami a aktuálnym zoznamom programov Skylink aj UPC Freesat. Samozrejme v cene prijímača.

V enigme je defaultný skin OpenATV - MyMetrix (ktorý je prednastavený) a taktiež je doinštalovaný skin HD Glass16, ktorý patrí medzi najkrajšie skiny a má veľa možností nastavenia.

 

Infobar:

Skin MyMetrix má mnoižstvo nastavení a zobrazuje pri aktívnom infobare aj aktuálne počasie v nastavenom meste. Infobar v enigme zobrazuje veľa rôznych informácii.

V infobare skinu HD Glass16 si môžete zobraziť dvojitým stlačením tlačidla OK na diaľkovom ovládači aj predpoveď počasia. Skin HD Glass16 má veľké množstvo rôzných nastavení.

ifob1 infobhdg1 infbhdg2

 

Zoznam programov:

V prijímači je naladený zoznam programov  aj s piconami Skylink aj Freesat UPC. Vytvorených je niekoľko favoritných skupín. Na obrázku nižšie je vyobrazený zoznam programov v skine MyMetrix (modro-čierny) aj v skine HDGLASS 16 (napravo).

zp1 zp2zphdg

 

V skine HDGlass16 je nastavený nový štýl zobrazovania zoznamu programov , ktorý Vám môže poslúžiť obdobne ako PIP (obraz v obraze).

Vo vrchnom okne Vám zobrazí aktívny program aj zo zvukom a v spodnom okne sa Vám pri prechádzaní v zozname programov zobrazí ten, na ktorom sa budete aktuálne nachádzať bez nutnosti prepínania. Pri zapojení viacerých tunerov môžete v spodnom okne sledovať aj programy z iného tuneru.

 

IMG 20150409 103216

 

Menu:

Menu prijímača v skine MYMetrix aj HDGlass16 pekne spracované a prehľadné. Je tvorené popisom jednotlivých položiek doplnené o obrázky.

Prijímač má možnosť nastavenia rozlíšenia až do 1080p/60Hz. Ako je zvykom u Xtrendov, kvalita obrazu pri HD aj SD programoch je výborná .

 

menu menuhdg

EPG:

Prijímač disponuje elektronickým programovým sprievodcom(EPG) pomocou, ktorého si zobrazíte TV program na sedem dní dopredu.

Pomocou EPG si jednoducho načasujete nahrávanie konkrétnej relácie.

 

epg1 epg2

 

DVB-S2:

Prijímačom môžete sledovať satelitné vysielanie v HD aj SD rozlíšení. Prijímač podporuje príjem vysielania z viacerých družíc pomocou protokolov DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2 a USALS pre poziciónér (motor). Xtrend ET8500 podporuje aj príjem viacerých prijímačov po jednom koaxiálnom kábli za pomoci technológie UNICABLE s použitím UNICABLE LNB .

 

tuner1 fs1

 

Xtrend ET8500 podporuje sieťové vyhľadávanie, blind scan, ale taktiež môžete pomocou pluginu FASTSCAN použiť aj funkciu rýchleho vyhľadávania programov providera Skylink, ktorý Vám vyhľadá všetky aktuálne programy Skylinku a systematický zoradené Vám ich uloží do prijímača. Vyhľadaný zoznam programov Skylink pomocou FASTSCANU Vám zaradí na začiatok zoznamu favoritných skupín programov.

 

fs3 fs4

DVB-T:

Po doplnení DVB-T2/C budete môcť sledovať aj digitálne terestriálne vysielanie v norme T aj T2. Tento hybridný tuner má veľmi dobrú citlivosť, bezproblémovo vyhľadal automatickým ladením všetky dostupné DVB-T programy. Nakoľko sa nachádzam v pásme so slabším príjmom DVB-T vysielania, tak príjem DVB-T som musel testoval so smerovou anténou a zosilňovačom IVO.

Pre napájanie zosilňovača som použil 5V priamo z prijímača, tým odbudla nutnosť externého napájacieho zdroja.

 

dvbt1 dvbt2dvbt3

Tuner má podporu príjmu Mpeg2 aj Mpeg4, takže môže sledovať SD aj HD terestriálne programy.

 

dvbt4 dvbt5

Plustelka:

Pri doplnení prijímača o CI+ modul Eurocam Irdeto a karty Plustelka s aktívnym predplatným môžete sledovať aj platenú televíziu Plustelka s prémiovými programami. Na výber máte Plustelku na 1 TV, alebo Plustelku na 2 TV za zvýhodnenú cenu. Príjem DVB-T vysielania aj Plustelky je bezproblémový.

 

plustelka1 plustelka2plustelka3

DVB-C:

Po doplnení tuneru DVB-C alebo DVB-T2/C budete môcť sledovať aj digitálne káblové vysielanie DVB-C. Prijímač podporuje aj moduláciu QAM256.

dvbc1 dvbc2dvbc3

 

Prijímač vyhľadáva automatickým vyhľadávaním všetky aktívne transpodéry v káblovej sieti a následne na nich vyhľadá a uloží všetky dostupné programy.

Príjem DVB-C je bezproblémový.

 

dvbc4 dvbcinf dvbczp

 

Pluginy:

Operačný systém Enigma 2 umožňuje rozšírovať multimediálnosť prijímača doinštalovaním rôzných pluginov. Taktiež je možné meniť vzhľad menu prijímača doimštalovaním tzv. skinov. V našej enigme sú dosinštalované tie najviac žiadané a najviac používané pluginy:

 

plg1 plg2

 

Archívy CZ/SK: tento plugin je veľmi populárny medzi užívateľmi prijímačov s OS enigma2. Slúži na prehrávanie televíznych archívov vybraných televízii a internetových portálov. Môžete si pozrieť zmeškanú reláciu, seriál, alebo film.

CSFD: prostredníctvom tohto pluginu získate podrobný popis aj s hodnotením vysielaného filmu, priamo z česko-slovenskej filmovej databázy. K dispozícii sú aj komentáre ku jednotlivým filmom.

EPG refresh: je plugin na obnovu EPG dát. Načítavanie EPG je nastavené na nočné hodiny v čase od 04:00hod do 06:00hod.

Infobar tunerState:je to informačná lišta, ktorá sa zobrazuje pri spustení nahrávania. Obsahuje informácie ako dĺžku nahrávania, názov a číslo nahrávaného programu, názov nahrávanej relácie, označenie tuneru z ktorého je nahrávaný program a grafický ukazovateľ priebehu programu.

My tube: plugin slúži na prehrávanie videí z potálu Youtube. Videa sú zaradené podľa kategórii, ale môžete použiť aj vyhľadávanie daného videa.

EMC (Enhanced movie center): je plugin, ktorý je použitý na prehrávanie a organizovanie nahrávok.

Picture player:Pomocou tohto pluginu si môžete prezerať napr. Vaše fotky, alebo obrázky na obrazovke TV.

Mediaplayer2: je vylepšený mediaplayer pre prehrávanie filmov s titulkami.

 

 

Webové rozhranie prijímača:

Prijímač disponuje webovým rozhraním prijímača pomocou ktorého môžete prijímač ovládať cez internetovú sieť, meniť nastavenia prijímača, zobraziť EPG, alebo načasovať nahrávanie. Najväššou výhodou je možnosť streamovania TV vysielania do PC,  smartfónu, alebo tabletu s OS Android. Záleží na rýchlosti Vaších komponentov domácej internetovej sieti či Vám pôjde stream iba SD programov, alebo aj HD programov. Prijímač zvláda aj streamovanie HD programov.

Streamovať môžete aj iný program, ktorý pozeráte v TV (aj z iného transpondéru, alebo iného tuneru).

 

webrozr1 webrozr2

Pre streamovanie do smartfónu je pre prijímače Xtrend aj aplikácia Transcoding for Xtrend  , ktorá umožňuje plnohodnotný stream TV vysielania , ale aj upravený stream (transcoding) pre mobilné zariadenia.

 

HbbTV:

Hybridná televízia HbbTV využíva kombináciu informácií zo satelitného vysielania a internetu. Prostredníctvom tejto funkcie si môžete zobraziť TV program,teletext, rôzne informácie alebo aj prehrávať streamy z archívov televízii poskytujúcich túto funkciu.

 

hbbtv1 hbbtv2

Archívy ČT cez HbbTV zatiaľ prehrávať nejdú, tie si však pohodlne prehráte cez plugin Archívy CZ/SK.

 

hbbtv3 hbbtv4

 

Webbrowser:

Pomocou Webbrowsera si môžete na obrazovke TV prehliadať internetové stránky. Prehliadač má uložené aj záložky niektorých stránok ako Google, Facebook a pod. ale taktiež  si môžete zadať Vašu stránku pomocou virtuálnej klávesnice. Prehliadač nedisponuje flash playerom.

 

webbrowser1 webbrowser2webbrowser3

Nahrávanie:

Prijímačom môžete nahrávať na pripojený USB HDD, USB kľúč, sieťový, alebo interný HDD. Nahráva vo formáte TS, nekódovane, nahrávku je možné prehrávať v PC. Nahrávanie som testoval s interným HDD formátu ext4 a podarilo sa mi za použitia troch tunerov súbežne nahrať bezproblémovo 6HD/SD programov (cca 2 programy z každého tuneru) Vzhľadom na veľkosť voľnej operačnej pamäte (cca 310MB) sa pri väčšom počte ako mnou testovaných nahrávaných programov pamäť zaplní a prijímač sa spomalí. Verím, že tento softvérový problém sa čoskoro vyrieši. Všetky nahrávky boli plne funkčné. Nahrávanie je signalizované červenou ikonou REC v infobare, nahrávané programy sú v zozname programov zobrazené načerveno. Počas nahrávania sa na LCD displeji(v pravom hornom rohu displeja) zobrazí červená ikona signalizujúca nahrávanie a to v pracovnom režime prijímača aj v standby režime. Načasované nahrávanie pomocou EPG zo standby režimu je taktiež bezproblémové.

 

rec1 rec2 listrec4

Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom LIST na diaľkovom ovládači. Nahrávky môžete posúvať číelnými tlačidlami 3,6,9 dopredu a tlačidlami 1,4,7 dozadu.

 

Thimeshift:

Thimeshift (nahrávanie s časovým posunom) je plne funkčné. Thimeshift sa aktivuje stlačením tlačidla pauza na diaľkovom ovládaní, čím sa Vám práve vysielaná relácia pozastaví a začne sa nahávať na interný,sieťový, alebo pripojený USB HDD/USB kľúč. Opätovným spustením tlačidla pauza sa relácia spustí od miesta pozastavenia. V nahratom časovom úseku sa môžete pohybovať dopredu i dozadu a môžete ho znovu pozastaviť. Thimeshift deaktivujete stlačením tlačidla stop na diaľkovom ovládači.

thimesh1 thimesh2thimesh3

Prehrávanie:

Prehrávať môžete z interného HDD, pripojeného USB HDD, USB kľúča , alebo zo sieťového disku NAS protokolmi SAMBA, CiFS alebo DLNA. Prijímač mi prehral všetky bežné formáty súborov, hravo si poradí aj s Full HD MKV s vysokým datovým tokom ( aj po sieti), dalej 3GP,MOV,MP4, DivX,Xvid a pod. Neprehral FLV.

 

divx mkv samsung

Zvukový doprovod flimových súborov prehrá MP3,AC3, AAC a poradí si aj s DTS.

Pomocou mediaplayeru môžete prehrávať aj hudbu napr mp3 a pomocou prehliadača obrázkov si môžete prehliadať fotografie na obrazovke TV.

 

Filmy s titulkami:

Bezproblémovo prehráte cez mediaplayer2 aj filmy s titulkami SRT. Diakritiku zobrazuje prijímač srávne.

titulky

 

 

Spolupráca so sieťovým diskom:

Mount, prehrávanie a nahrávanie na sieťový disk je bezproblémový. Prijímač prehrá po sieti plynulo aj filmy HD formátu s vyšším bitovým tokom.

Prehrá plynulo aj HD video Samsung Oceanic  s cca 40Mbit bitrate.

 

nas1

 

Spolupráca s CI modulom:

Prijímače som testoval s CI modulom Irdeto Skylink ready Neotion Dual Crypt a kartou Skylink Irdeto a aj s CI+ modulom Eurocam Irdeto a kartou Plustelka

Dekódovanie a príjem vysielania s použitím týchto modulov v prijímači je bezproblémový. Počas nahrávania kódovaného programu, môžete pozerať druhý kódovaný,  v ramci rovnakého transpondéru ako je nahrávaný program, alebo ľubovoľný nekódovaný program. Nahrávky s modulom sú taktiež nekódované vo formáte TS a dajú sa prehrať v PC.

cimodul1 cimodul2

Pripojenie prijímača ku internetovej sieti:

Prijímač môžete pripojiť ku internetovej sieti pomocou ethernetu a LAN kábla, Wifi USB adaptéra ku wifi sieti, alebo 3G modemom a mobilného internetu.

Wifi  je plne funkčné , enigma je nastavená pre spoluprácu pre wifi USB s čipsetom rallink rt3070 a rt5370. Prijímač som testoval s wifi usb adaptérom Golden Media s ktorým pracoval bezproblémovo rovnako ako aj pomocou ethernetu. 3G modem som netestoval.

 

 wifi1 wifi2 IMG 20150409 110611 1

 PIP:

Prijímač podporuje obraz v obraze SD aj HD programov. Veľkosť okna PIPU sa dá meniť aj premiestňovať.

Diaľkové ovládanie má pre aktiváciu obrazu v obraze, špeciálne na to vyhradené tlačidlo PIP.

IMG 20150411 191352 IMG 20150411 191437

Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom, ktorý sa zobrazuje správne.

 

txt

 

 

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

radio

Rýchlosti prijímača:

Rýchlosti som testoval so skinom MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu : 1 min 24 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu : 2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca  1,5 - 2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2-2,5 sek

reštart E2: 26 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1-1,5 sek

S použitím skinu HDGlass16 sú časy podobné.

Plusy:

+ pomer cena/kvalita/funkcie

+ dualboot ( možnosť použitia dvoch nezávyslých enigiem 2 vo flash pamäti prijímača).

+ možnosť satelitného, terestriálneho a káblového vysielania.

+ veľký 4,3" farebný LCD displej

+možnosť použia LCD displeja v režime mini TV (sledovanie živého vysielania).

+ rýchly Gigabitový ethernet

+ veľmi dobrá kvalita obrazu

+ prehrávanie veľkého množstva multimédiálnych formátov

+ stabilný chod / výborná softvérová podpora

+ možnosť jednoduchého zabudovania interného HDD

 + CIslot

Mínusy:

- problém s využitím operačnej pamäte

- škoda že nie je zabudpovaný interný reproduktor, alebo výstup pre pripojenie sluchadiel v tom prípade by bol prijímač použiteľný aj ako prenosný prijímač s TV.

Záver:

S vydaním tejto recenzie sme museli dosť dlho čakať, prijímač vyšiel na trh ako polotovar, ktorý sa následne softvérovo vylaďoval, čo sa vďaka úsiliu programátorov aj podarilo. Vyladením driverov je už pohyb v menu a aj prepínanie programov rýchle a to aj s použitím náročného skinu HD Glass16 a prijímač sa môže zaradiť do kategorie "Odporúčaný".

Prijímač Xtrend ET8500 má nesporne svoju exkluzivitu, najmä v atypickom tvare prijímača so zabudovaným veľký farebným LCD displejom, na ktorom môžete sledovať aj živé vysielanie. Displej je u tohto modelu konečne aj z "gaučovej" vzdialenosti dobre viditeľný a čitateľný. V podstate mu neexistuje v tomto smere konkurent a pre vyznavačov dizajnových kúskov je to ideálny adept na umiestnenie do obývačky. Veľmi jednoduchá je aj montáž tunerov a interného HDD. Prijímač po poslednom vyladení driverov pracuje rýchlo a stabilne. Kvalita obrazu je veľmi dobrá a veľmi dobrá je aj multimediálnosť, s možnosťou rozšírenia príjmu o terestriálny, alebo káblový. Prijímač sa nehreje je iba mierne teplý.

Pokiaľ sa Vám prijímač Xtrend ET8500 zapáčil môžete si ho zakúpiť v plne nakonfigurovanom stave v eshope ELLANO.SK za výhodnu cenu.

Taktiež si môžete dokúpiť ďalšie voliteľné tunery prevedení DVB-S2, DVB-C alebo DVB-T2/C. Pre pripojenie prijímača ku wifi sieti máme pre Vás v ponuke kompatibilný wifi USB adaptér.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

Verím, že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK. 

 

Hodnotenie článku

4.4/5 hodnotení (7 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (2)

  • františek dobrota

    františek dobrota

    22 apríl 2015 v 13:51 |
    Mám xtrend ET 8000. Doteraz nedokáže automatické vyhľadávanie na káblovom tunery - keďže používa rovnaký tuner ako 8500, nechce sa mi veriť že to funguje. Inak asi každý Xtrend vypustia ako polotovar a potom sa chvíľu snažia ho vyladiť - a potom o ďalšiu chvíľu sa už ani nesnažia.
  • Ivan.P

    Ivan.P

    23 apríl 2015 v 04:09 |
    1. DVB-C . vyhľadá najskorej aktívne TP a nasledne programy.
    2. Ten polotovar neplatí, iba u Xtredov, ale takmer všetky boxy majú niečo nevyladené keď ich dajú na trh!

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget