Skytec Royal

Napísal Radovan M. 1 dňa 01 február 2012 do kategórie Digitálne prijímače, Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Recenzia

 

Rýchle odkazy na obsah recenzie

 

Predstavenie satelitného prístroja


Aktuálne prichádza na trh moderný linuxový, dvojtunerový satelitný prístroj, s výstupom vo vysokom rozlíšení FULL HD 1080p, pod označením ROYAL od výrobcu Skytec.

SAM_3088

Vybavenie satelitného prístroja

 

  • 1. 2 x Conax čítačka
  • 2. 2 x PCMCIA slotte
  • 3. 2 x samostatný satelitný tuner
  • 4. 3 x USB (USB 2.0) port (1 x na prednej strane a 2 x na zadnej strane prístroja)
  • 5. 1 x RS232 konektor pre prepojenie s PC pre aktualizáciu fimware
  • 6. 1 x externý e-SATA konektor pre pripojenie disku
  • 7. 1 x RJ45 (10/100 Mbps) konektor pre prístup k internetu
  • 8. 2 x SCART konektor
  • 9. 1 x optický výstup
  • 10. 1 x HDMI konektor
  • 11. 6 x CINCH konektor (1 video výstup, 2 x audio výstup, 3 x RGB výstup)
  • 12. Veľký 12-miestny, alfanumerický, vákuovo fluorescenčný display
  • 13. Päť tlačidiel (Standby, klanál hore, kanál dolu, znížiť hlasitosť, hlasitosť zvýšiť.

Balenie

SAM_3093

Prístroj je dodávaný v bledomodrej krabici s praktickým uchom v hornej časti, teda z obchodu sa Vám veľmi dobre ponesie. Po otvorení krabice objavíte perfektne zabalený satelitný prístroj ROYAL, napájací kábel, montážnu sadu pre interný 2,5 "disk a e-SATA kábel pre interný disk, diaľkové ovládanie vtesnané do bočnej penové výplne, batérie pre diaľkové ovládanie a manuál.

Dodávané príslušenstvo

p1300152

Po vybalení prístroja a príslušenstva už na prvý pohľad zistíme veľkú podobnosť na prednej strany s kórejským dvojtunerovým HD Boxom 9200/9300. Zadná strana prístroja je navlas rovnaká s ukrajinským dvojtunerom Raptor od firmy Optibox.

Predná strana prístroja:


Tu nájdete 5 tlačidiel, tlačidlo pre:

  • 1) režim standby
  • 2) zníženie hlasitosti
  • 3) zvýšenie hlasitosti
  • 4) voľbu predchádzajúceho kanálu
  • 5) voľbu nasledujúceho kanálu

SAM_3090

Pod krytom dvierok na prednej strane v pravej časti nájdeme dva sloty pre prístupové karty a dva CI sloty pre prístupové moduly a jeden USB port (USB 2.0).

Zadná strana prístroja:

Na zadnej strane sa nachádza:

  • 1) 2 x samostatný satelitný tuner
  • 2) 2 x SCART konektor (jeden pre prepojenie s TV, druhý pre prepojenie s iným zariadením zariadenia napr DVD prehrávač, Bluray atď)
  • 3) 6 x CINCH konektor (1 video výstup, 2 x audio výstup, 3 x RGB výstup)
  • 4) 2 x USB port (USB 2.0)
  • 5) 1 x HDMI konektor (pre výstup v plnom rozlíšení 1920 x 1080 bodov)
  • 6) 1 x RS 232 konektor (pre pripojenie prístroja k PC, napr aktualizácia firmware)
  • 7) 1 x RJ 45 konektor (pre pripojenie internetu)
  • 8) 1 x e-SATA konektor (pre pripojenie externého disku)
  • 9) 230 V konektor (pre zapojenie napájacieho kábla prístroja)
  • 10) Sieťový kolískový vypínač

zadn pohled

K prístroju je možné dokúpiť samostatný DVB-C, alebo DVB-T2 tuner, čiže možné varianty sú nasledujúce:

  • 1) 1 x satelitný tuner, 1 x terestriálny tuner (pre pozemné digitálne vysielanie) v norme DVB-T2
  • 2) 1 x satelitný tuner, 1 x tuner pre káblovú televíziu

Prípadne vzájomné kombinácie vyššie uvedených tunerov. Tunery zakúpite tu.

Diaľkové ovládanie prístroja

dlkov ovldnVýrobca dodáva k prístroju univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré môžete využiť na ovládanie satelitného prístroja, ale aj televízii, prípadne DVD, alebo Bluray prehrávača. Vyskúšal som, funguje bez akýchkoľvek problémov. Ovládanie dobre padne do ruky, tlačidlá sú na ňom veľmi rozumne usporiadané.

Diaľkové ovládanie je vzhľadovo veľmi podobné ako diaľkové ovládanie u HD Boxu, alebo u Optiboxu. S tým súvisí aj jediný problém a v podstate aj jediná nevýhoda, ktorú som na ňom našiel a to je zhodnosť ovládacích kódov. Teda inak povedané, ak máte viac prístrojov, umiestnených na jedno mieste, tak diaľkovým ovládaním ovládate všetky naraz.

Výhody - veľmi rozumné a praktické usporiadanie

Nevýhody - zhoda ovládacích kódov diaľkového ovládania s konkurenciou (HD Box, Optibox)


Zapnutie prijímača:

Po zapnutí sa na display sa zobrazí aktuálna verzia bootloaderu

loader

Načítanie linuxu prebieha v niekoľkých fázach, o všetkých ste informovaní na displayi

loading run start

time cla

Po 55 sekundách prístroj nabehne a na obrazovke sa Vám zobrazí voľba pre výber jazykovej lokalizácie, časového pásma a režimu pre letný čas. Celý systém aj s pluginmi nabehne cca po 90 sekundách od zapnutia prístroja

Naladenie TV kanálov satelitného prístroja

 
Ladenie satelitných televíznych programov a satelitných rádií.

Po výbere, vyššie popísaných, základných nastavení sa zobrazí na obrazovka pre výber družíc a ich nastavenie pomocou Diseqc a naladenie televíznych programov a rádií. Možnosť výberu sietí a automatického vyhľadávania pracuje veľmi dobre a rýchlo (prehľadanie satelitu družice Astra 3A/3B za 4 minúty)

ladeni


Ak máte zapojené dva tunery a každý je pripojený na samostaný kábel nezabudnite zvoliť voľbu pre nastavenie tunerov "oddelený" v opačnom prípade, ak budete mať tunery prepojené loop slučkou pomocou loop kábla, dodávaného v sade, a potom volíte voľbu "Priechodný". V tomto druhom prípade ste však obmedzení pre výber programu na druhom tunery.

nastaven tuner

Novinkou je možnosť nastaviť si v ponuke jednu z troch možností farebného podkladu ponuky. Ako východiskový podklad je nastavené oranžové pozadie, ďalšími voliteľnými možnosti sú modré a zelené pozadie

modra oranzova zelena


Verzia firmware

Mne sa dostal satelitný prístroj do rúk s verziou bootloaderu 5.20 a verziou firmware 1.9.26. Tento firmware bol graficky navlas rovnaký ako firmware pre HD box alebo Optibox. Rozhodol som sa aktualizovať firmware na poslednú verziu, ktorú teraz má výrobca na svojich internetových stránkach v sekcii podpory. Je to verzia 2.09.87. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o dvojkový rad firmware, bolo nutné najprv aktualizovať pôvodnú firmware na prechodovú verziu (1.09.99), tzv. most (bridge) medzi jedničkovou a dvojkovou verziou firmware. Táto prechodová verzia automaticky aktualizuje aj verziu bootladeru z pôvodnej verzie 5.20 na verziu 6.0.

Pri mazaní aj inštalovaní firmware v satelitnom prístroji, Vás o tejto činnosti informuje veľký, veľmi dobre čitateľný display a nielen o tom čo sa práve v prístroji deje, ale i tom v akej fáze sa práve nachádzate pomocou percentuálneho vyjadrenia, práve prebiehajúce operácie.

 

  • "ERASE" - mazanie pamäte prístroja
  • "READ" - čítanie firmware do pamäte prístroja
  • "WRITE" - zápis firmware do prístroja

mazan cteni

Po nainštalovaní novej verzie sa na displayi zobraz nápis "COMPLETE". Prístroj môžete pomocou kolískového vypínača na zadnej strane vypnúť a po chvíľke ho znova zapnúť.


Menu

Hlavná ponuka (Menu) prijímača môže byť zobrazená buď kompletná, alebo skrátená, jedná sa o podobný systém ako u Optibox (Anaconda, Raptor). Nastavenie sa vykoná užívateľsky priamo v ponuke prístroja.

Nastavená Plná ponuka - po stlačení tlačidla Menu na diaľkovom ovládaní sa vám zobrazí Plná ponuka

menu3

Nastavená Skrátená ponuka - po stlačení tlačidla Menu na diaľkovom ovládaní sa vám zobrazí Plná ponuka

menu1


Nová grafika použitá u ponuky je lepšia a vzhľadnejšia (môj subjektívny názor).

Ponuka sa delí do 4 základných častí, ktoré sa vám zobrazujú v spodnej časti obrazovky, keď ste v menu:

 

  • 1) Systémové nástroje
  • 2) Základné nastavenie
  • 3) Inštalácia
  • 4) Doplnky

 

zkladn menu

Systémové nastavenia


V tejto časti sú tieto podponuky

  • 1) Správca zariadení
  • 2) Časovač
  • 3) Správca zoznamu programov
  • 4) Prenos dát

menu3

Správca zariadení


tu je možné spravovať, prípadne otestovať rýchlosť vášho disku, alebo USB kľúča, pomocou výberu USB slotu, cez ktorý je pripojený Váš disk (kľúč). Veľmi pekne riešené sú aj popisy jednotlivých USB vstupov.

menu3_1 menu3_2


Časovač


Prehľad vami nastavených časových nahrávok, prípadne upozornenie

menu3_4

Správca zoznamu programov


Možnosť zmeny nastavených TV programov, ich zotriedenie, hľadanie, prípadne editácia.

sprvce program

Prenos dát


možnosť zálohy nastavenia prijímača, možnosť prenosu dát z prijímača na USB (záloha nastavení, záloha TV programov), alebo z USB do prijímača (inštalácia firmware, inštalácia pluginov)

penos dat

Nastavenie systému

pln menu

V tejto časti menu definujete, kde su budú ukladať nahrávky, súbory pre Timeshift, nastavenie časového pásma, voľby pre OSD, nastavenie jazykovej vrstvy, nastavenie výstupu zo satelitného prístroja.


Inštalácia


časť menu, kde definujete:

  • 1) Nastavenie antény (pevná, motor), jednotlivé LNB pre družice - Diseqc, možnosti zapojenia oboch satelitných tunerov
  • 2) Vyhľadávanie TV staníc
  • 3) Nastavenie siete (pripojenie k internetu - pomocou kábla alebo Wifi, podrobnejšie nižšie)
  • 4) Obnovenie systému - továrenské nastavenie
  • 5) Informácie o systéme - infomácie o inštalovanom firmware

menu5

Nastavenie lokálnej siete


U tejto voľby v menu sa na chvíľu zastavíme, ako ju nastaviť, aby pracovala správne.


1) Ak máte pripojený Váš satelitný prístroj k Vašej počítačovej sieti, alebo internetu pomocou kábla postupuje nasledovne: V prvom riadku máte voľbu Sieťové a v druhom riadku (DHCP) máte možnosť, nechať prideliť IP adresu satelitného prístroja automaticky DHCP serverom (v tom prípade necháte voľbu na zapnuté), alebo v druhom riadku nastavíte vypnuté (teda DHCP server nepoužívate) a v ďalších riadkoch definujete IIP adresu, masku, bránu a DNS ručne.

2) Ak chcete pripojiť Váš satelitný prístroj k Vašej počítačovej sieti, alebo internetu pomocou Wifi postupuje nasledovne:

Wifi a ako na ňu? Nie každý má tú možnosť pripojiť satelitný prístroj k internetu pomocou kábla, to je síce najistejšie spojenie, predsa kábel, je kábel, ale ťahanie kábla v miestach kde ich nie je kam schovať, je dosť problematické.
V takomto prípade sa ponúka možnosť satelitný prístroj pripojiť k internetu pomocou bezdrôtovej siete Wifi. Ako na to. Musíme mať niekde doma, alebo v dosahu prvok - tzv. prístupový bod (Acsess point) väčšinou býva riešený v rámci routeru, teda aktívneho prvku Vašej počítačovej siete. Tento prvok musí byť nakonfigurovaný a pripojený k internetu. Musíte mať k prístup do bezdrôtovej siete - teda ak je zabezpečená musíte poznať prístupové heslo. V poslednom rade musíte mať Wifi kľúč (čiže tzv. flešku), ktorý pripojíte do USB portu vášho satelitného prístroja - tu je jedno obmedzenie a to nasledujúce, každá Wifi fleška má tzv chip, a Váš prístroj spolupracuje iba s vybraným Wifi fleškami.
 

Ako postupovať pri pripojení linuxového satelitného prístroja bezdrôtovo, teda pomocou Wifi siete:

wifi1

V prvom kroku je potrebné pripojiť Wifi kľúč (Wifi flešku) do USB portu satelitného prístroje - tu dochádza k veľkému sklamaniu, že satelitný prístroj s mojím Wifi kľúčom nepracuje. Nemusí to byť tak, satelitný prístroj spozná Wifi až po reštarte, teda vypnite a po chvíľke zapnite satelitný prístroj a v menu zvoľte konfiguráciu siete. Objaví sa Vám nasledujúca obrazovka.

wifi2

V prvom riadku zvoľte typ pripojenia, teda kliknite na OK a objaví sa vám nasledujúca obrazovka, kde si okrem Sieťového pripojenia môžete zvoliť aj Wifi pripojenie.

wifi3

Po zvolení voľby Wifi pripojenie, sa v spodnej časti obrazovky objavia ďalšie informácie o pripojenej Wifi sieti s jej názvom, ak je už pripojená. V našom príklade Bridge a za ňou je ukazovateľ, ktorý znázorňuje kvalitu singlálu. Tlačidlo pre skenovanie (zisťovanie dostupnosti dosahu) Wifi sietí (modré), Tlačidlo pre reštartovanie pripojenie k wifi sieti (žlté), nastavenie Wifi siete (nastavenie prístupového hesla) tlačidlo zelené.


Ak nie je žiadna Wifi sieť pripojená postupujete nasledovne:

wifi4

Stlačte zelené tlačítko na diaľkovom ovládaní a objaví sa vám nasledujúca obrazovka, kde sú zobrazené dostupné bezdrôtové Wifi siete. Ak ste už k niektorej z nich pripojení, zobrazí sa o tom informácia v riadku danej siete, ako v našom príklade. Pomocou šípok si vyberte požadovanú Wifi sieť, ku ktorej sa budete hlásiť a stlačte tlačidlo OK.

wifi5

po stlačení tlačidla OK sa objaví okno, kde sa požaduje zadať heslo k vybranej Wifi sieti. Pomocou virtuálnej klávesnice, zobrazenej na vašej obrazovke, zadajte heslo a zvoľte Enter.

Po zvolení klávesy Enter sa objaví posledné okno a v ňom sú zobrazené informácie o pripojovanej Wifi sieti, namiesto hesla sú zobrazené hviezdičky. Vy pomocou šípok prejdite na riadok Pripojiť a stlačte tlačidlo OK.

wifi7

Ak ste postupovali správne a zadali správne heslo k WiFi sieti, ste teraz pripojení. Teraz môžete v základnej obrazovke Nastavenie siete, v druhom riadku nastaviť (DHCP), nechať prideliť IP adresu satelitného prístroja DHCP serverom, alebo (v tom prípade necháte voľbu na Zapnuté) v opačnom prípade nastavíte vypnuté a v ďalších riadkoch to definujete ručne.

Wifi adaptér zakúpite tu.


Upozornenie: Linuxový satelitný prístroj si nastavenú Wifi sieť pamätá a pamätá si aj heslo, ktoré ste mu k nej nastavili, aj keď prístroj úplne vypnete a potom ho znova zapnete. Upozorňujem na to, že po zapnutí prístroja (teda prvé pripojenie po zapnutí), pripájanie k internetu pomocou Wifi siete je o niečo zdĺhavejšie ako pri pripojení cez kábel (asi o 40 sekúnd dlhšie). Tak trpezlivosť.


Doplnky


Prístup k dopňkovým službám (kalkulačka, kalendár)
CAS - čítačka kariet
Plugin - nainštalované Pluginy (pozri ďalší obrazovka)
Free TV + Internet TV + - pripojenie k modulov vysielaným prostredníctvom internetu

menu6


Na ďalšom obrázku vidíte, aká sa Vám zobrazí obrazovka, ak stlačíte voľbu Plugin, teda zobrazia sa Vám nainštalované Pluginy (čo riadok, jeden Plugin).

pluginy

Internet Tv a free TV

free tv

 

Testovanie prevádzky satelitného prístroja

Nastavenie siete


- LAN - bez problémové
- WIFI - Wifi bezproblémové, len je potrebné po zasunutí Wifi kľúča, vypnúť a zapnúť prístroj, inak nie je možné zvoliť Wifi


Obraz v obraze


Bezproblémové zobrazenie samostatných obrazov z dvoch tunerov, či už vedľa seba

dva obrazy

alebo klasický obraz v obraze s možnosťou umiestnenia menšieho obrazu do ľubovoľného rohu

pip dole


EPG (elektronický programový sprievodca)

Veľmi prehľadné usporiadanie, nastaviteľný časový rozsah EPG užívateľsky, cez voľbu v menu. Zmena v grafike menu sa prejavila aj v tejto oblasti, v skoršej verziách bol vyznačený celý riadok pre stanicu, ktorú máte zvolenú, teraz je vyznačený iba názov programu a TV program, na ktorom sa nachádzate kurzorom.

epg cel


Tip:
Zobrazenie EPG - ak ste v EPG, tak opätovným stlačením tlačidla na diaľkovom ovládaní pre EPG sa vám zobrazí prehľad programov na práve zvolenú stanicu, ďalším stlačením sa vrátite do zobrazenia EPG pre všetky stanice

epg jeden program

Upozornenie na programy - stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo EPG a vyberiete program, na ktorý chcete upozorniť, ďalej stlačíte OK. Po tomto stlačení sa vám zobrazí červené koliesko na zvolenom programe a keď príde čas programu, tak vám prístroj prepne na TV stanicu, pre ktorú ste si navolili upozornenia.

oznaen tv poad


Nahrávanie - nastavenie časovača

- ako najrýchlejší postup pre nastavenie časovača sa mi osvedčil tento spôsob, na diaľkovom ovládaní:
 

  • zvolíte EPG
  • pomocou šípok zvolíte stanicu (riadok) a program (stĺpec)
  • stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo pre nahrávanie (čierne guľaté koliesko s červeným kruhom uprostred)
  • na požadovanom programe sa objaví červené koliesko


Vzhľadom k tomu, že na väčšine televíznych staníc nie je dodržiavať vysielaciu schému a programy končia väčšinou neskôr než je v TV programe, môžete ešte veľmi ľahko vykonať aj túto časovú korekciu, prípadne zmeniť, alebo pridať aj ďalšie dni. Vykonáte to takto:

 

  • stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo pre nahrávanie (čierne guľaté koliesko s červeným kruhom uprostred)
  • objaví sa vám obrazovka s nastavenia pre nahrávanie a vy si upravíte parametre pre nahrávanie (jednorazové nahrávanie, opakované nahrávanie, čas začiatku, dĺžku - koniec nahrávania nie je možné priamo upraviť, stanicu z ktorej budete nahrávať, výber tunera, cez ktorý budete nahrávať)

korekce asu epg

Ručné nahrávanie

- veľmi rýchly spôsob pre ručné nahrávanie je tento. Pomocou diaľkového ovládania:

 

  • zvoľte TV stanicu z ktorej chcete nahrávať
  • stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo pre nahrávanie (čierne guľaté koliesko s červeným kruhom uprostred)
  • prístroj začne nahrávať

Ak potrebujete upraviť čas nahrávky, postupujte takto:

 

  • stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo pre nahrávanie (čierne guľaté koliesko s červeným kruhom uprostred)
  • zobrazí sa obrazovka pre úpravu času nahrávky - máte možnosť:

1. zvoliť ukončenie nahrávky po skončení programu
2. nastaviť, za ako dlho má nahrávanie skončiť (pozri obrázok vyššie)

Voľby nahrávania

v ponuke je užívateľsky definovateľná voľba, na aké úložiská sa majú ukladať nahrávky:
1) časový posun (Time Shift)
2) TV nahrávky

Prehrávanie uložených nahrávok, voľba dátového úložiska

Vzhľadom k tomu, že prístroj má 3 USB porty typu USB 2.0 a dva porty e-SATA (vonkajší a vnútorný), užívateľ potrebuje mať možnosť pre výber dátového úložiska odkiaľ chce práve súbor (nahrávka, MP3 súbor, obrázok) prehrať. U tejto verzie fimware sa nahrávky ukladajú na zvolenej úložisko do adresára Recordings.

nahran poady

Prístroj ukladá nahrávky na disk vo formáte TS súboru (transport stream), možnosť strihu v PC pomocou programu TSSNIPPER (na stiahnutie tu)

Prístroj prehrá nahrávky vo formátoch:

Video:
Divx - funguje
Avi - funguje
MKV. funguje
Audio:
MP3 - funguje

Obraz:
JPG - funguje

Nahrávanie televíznych programov


testovanie nahrávania som robil na pripojený 3TB USB disk


• ručné - bezproblémové nahrávanie 3 HD programov a štvrtý HD program som sledoval

nahravani 3 hd a ctvrty 4d divani

• všetky 3 nahrávky boli v poriadku, len záleží na rýchlosti pripojeného disku, ktorú si môžete otestovať v menu

menu3_3

• pomocou časovača - bezproblémové nahrávanie


Maximálna veľkosť oddielu, ktorý prístroj je schopný obslúžiť je 1TB. Veľký výber diskov môžete nájst tu.

Prehrávanie nahraných záznamov v prístroji

 
Pri prehrávaní nahraných záznamov v prístroji, možno prehrávaný záznam posunúť:


• pomocou šípok o nastavenú dĺžku posunu (10, 30 sekúnd, 1,2,5,10 minút)
• pomocou percentuálneho vyjadrenia na danú pozíciu v zázname, teda na diaľkovom ovládaní naťukáte číslo, ktoré zodpovedá požadovanému posunu na danú pozíciu. Napr. potrebujem posunúť záznam na 25%, postupujete takto, na diaľkovom ovládaní:

  • 1) stlačíte šípku vpravo
  • 2) naťukáte číslo 25-automaticky sa vykoná posun na danú pozíciu v zázname a pokračuje prehrávanie záznamu od tejto pozície


Postup na prehrávanie nahrávok:

  • 1. stlačíte na diaľkovom ovládaní tlačidlo pre zobrazenie nahrávok
  • 2. objaví sa obrazovka so zoznamom nahrávok z prednastaveného disku
  • 3. opätovným stlačením na diaľkovom ovládaní tlačidlá pre zobrazenie nahrávok sa zobrazia ostatné dátové úložiská (objavia sa vám len tie sloty, v ktorých máte zapojené disky)
  • 4. pomocou šípok vyberie požadované dátové úložisko a Vašu voľbu potvrďte tlačidlom OK

Pozn: Prístroj disponuje aj funkciou DLNA pre možnosť pripojenia k externým úložiskám dát.

Testovanie prístupových kariet


testoval som tieto prístupové karty
• 0D03 Cryptoworks Skylink
• OD96 ICE Skylink
• 0624 Irdeto Skylink
Prístupové moduly do CI slotu som netestoval, nemal som žiadny k dispozícii


Rýchlosti prístroja

Rýchlosti nábehu prístroja:
• z úplného vypnutia - 55 s (90s is nábehom pluginov)
• zo stanby režimu - 4 s

Rýchlosti vypnutia prístroja z prevádzkového režimu:
• do úplného vypnutia prístroja - s
• do stanby režimu - 4 s

Rýchlosť prepínania programov (nábeh obrazu a zvuku)
• lokálna karta / čítačka MCAS
   SD program - 2 s
   HD program 3 s

• OSCAM (protokol CCcam)
   SD program - 4 s
   HD program - 5 s

• CCcam
   SD program - 2 s
   HD program - 3 s

• Newcamd
   SD program - 3 s
   HD program - 4 s

Zahrievanie prístroja


Vzhľadom k tomu, že u linuxových satelitných prístrojov je toto oblasť, ktorá potencionálnych záujemcov o kúpu veľmi zaujíma, zaradil som ju do testov. Prístroj som testoval.


1. Standby režim - prístroj je chladný

2. Prevádzkový režim - prístroj som nevypínal a nechal bežať v kuse 7 dní, nahrávanie, testovanie, sledovanie programov - teda pracovný režim prístroja, bez vypnutia - prístroj je teplý, nie horúci, v ľavej časti, v mieste nad zdrojom (pri pohľade z prednej strany )

Nutné ešte k týmto testom podotknúť umiestnenie prístroja. Prístroj som mal umiestnený v nábytkovej stene, (foto nižšie) rozmer (výška, šírka, hĺbka), prístup vzduchu len z prednej strany, teda minimálne. Aj pri tomto umiestnený prístroj správal veľmi dobre a nezahrieval sa nadmerne.

stna

Keď porovnám zahrievanie tohto prístroja napr. s dvojtunerovým modelom 9200 od Fortis, tak je tento prístroj ďaleko chladnejší.


Inštalácia interného disku

do prístroja je možné nainštalovať interný e-SATA disk (nie je predmetom dodávky), je dodávaná iba montážna sada. Po odskrutkovaní krytu prístroja (päť skrutiek) uvidíte zhruba uprostred pripravené "lôžko" pre interný disk

msto pro instalci vninho disku

A takto to vyzerá, keď interný disk nainštalujete do prístroja

instalovan vnitn disk

Z pohľadu do prístroja, je vidieť aj veľmi dobré riešenie zdroja, z toho plynie aj veľmi malé zahrievanie.

Pluginy

Výrobca na svojich stránkach ponúka na stiahnutie pluginy pre prístroj na čítanie prístupových kariet:

 

  • 1. MCAS - čítanie karty plus možnosť čítania karty pre klienta v lolálnej sieti
  • 2. MGcamd - protokol pre čítanie vzdialenej karty z iného prístroja
  • 3. NewCamd - protokol pre čítanie vzdialenej karty z iného prístroja
  • 4. NewCS - protokol pre čítanie vzdialenej karty z iného prístroja
  • 5. CCamd - protokol pre čítanie vzdialenej karty z iného prístroja
  • 6. OSCamd - čítanie karty plus čítanie vzdialenej karty z iného prístroja pomocou vyššie uvedených protokolov a možnosť webového rozhrania pre prístup a konfiguráciu tohto pluginu


Tieto pluginy sú naprogramované priamo pre firmware satelitného prijímača ROYAL. Pluginy možno stiahnuť a nainštalovať buď samostatne, alebo v komletnom balíku, kde sú obsiahnuté nielen všetky vyššie uvedené pluginy.


Testovanie pluginov

 

  • 1) MCAS - pracuje bez problémov s kartami Skylinku (OD03, 0D96, 0624), CS Linku. Kartu UPC (FREESAT) som nemal k dispozícii, aj ked by nemala robiť problém
  • 2) NewCamd - pracuje bez problémov
  • 3) CCamd - pracuje bez problémov
  • 4) OSCamd - karty OD03 a 0D96 bez problémov, O624 sa mi nepodarilo nakonfigurovať


Internetová televízia

Prístup k internetovej televízii vám zaistí inštalovaná časť firmware Free TV +

internet tv

Ovládanie internetovej televízie:

Pomocou funkčných farebných tlačidiel
• modré tlačidlo -
• červené tlačidlo -
• zelené tlačidlo -
• žlté tlačidlo -

Zhodnotenie internetovej televízie:

- Veľmi dobré, plynulé, netrhané prehrávanie obrazu vrátane zvuku

Internetový prehliadač


Inštalácia internetového prehliadača do prístroja:


Aby ste mohli prehliadať internetové stránky v satelitným prístroji, musíte:
 

* do satelitného nainštalovať plugin Webzal (program) ktorý vám vytvorí internetový prehliadač

* mať satelitný prístroj pripojený k internetu, buď pomocou kábla alebo Wifi

Inštalácia pluginu Webzeal:

 

  • Plugin stiahnete z nášho fóra a uložíte ho na USB kľúč
  • USB kľúč vložíte do USB portu satelitného prijímača
  • pomocou šípky na diaľkovom ovládaní (vľavo, alebo vpravo) vyberiete obrazovku, kde sa objaví názov pluginu Webzeal ... ..
  • potom stlačíte červené tlačidlo pre inštaláciu pluginu

POZOR: Inštalácia pluginu trvá dlhšie ako 10 minút (uvádza výrobca), mne inštalácia trvala 14 minút. Tak vydržte.

Spustenie internetového prehliadača: 

Internetový prehliadač spustíte spustením pluginu Webzeal v pluginoch prístroja. Jeho spustenie trvá cca 2 minúty do plného nábehu.

Ovládanie internetového prehliadača:
Pomocou farebných funkčných tlačidiel - modré, červené, zelené, žlté

Zhodnotenie internetového prehliadača:
- Veľmi dobrý, rýchly internetový prehliadač, (musíte mať pripojený USB disk alebo USB kľúč)

 

Technické údaje prístroja

Možnosť pripojenia interného 2,5 palcového disku do kapacity 1TB pomocou montážnej sady dodanej v balení spolu s prístrojom

Vstupné konektory: F konektory, IEC 169-24, samica
Prepojovacia slučka medzi tunermi: F konektor, IEC 169-24, samica
Frekvenčný rozsah: 950MHz ~ 2150MHz.
Vstupná impedancia: 75Ohm, nebalansované
Úroveň signálu: -65 to-25dB.
LNB napájanie: 13/18VDC, max.400mA.
22KHz Tone: (22 ± 2) KHz, (0.6 ± 0.2) V.
DISEqC podpora. 1.0/1.1/1.2/USALS kompatibilný
Demodulácia: QPSK / 8PSK.

Podporované prehrávateľné formáty v prístroji: Divx, Avi, MKV, MP3, JPG, MP4

Podpora nahrávania a časového oneskorenia (Time Shifting)
Súčasné nahrávanie až 3 televíznych programov.
Podpora obrazu v obraze (PiP)

Technické vybavenie satelitného prístroja:


1. procesor STi 7105 o frekvencii 450 Mhz
2. pamäť:
a) Flash-ROM 64 Mb
b) SDRAM 256 Mb
c) EEPROM 256 Mb

Rozmery a hmotnosť prístroja:
Prístroj patrí k stredne veľkým prístrojom

Veľkosť:
Šírka prístroja: 340 mm
Výška prístroja: 60 mm
Hĺbka prístroja: 230 mm

Čistá hmotnosť prístroja 2 kg.

Jazykové vybavenie

Prístroj vie veľmi dobre po slovensky a aj česky. Jedinú chybu v zobrazení som našiel na veľkom displayi prístroja, pri zobrazení písmená "č". Menu, EPG a teletext prístroj zobrazuje s bezchybnou diakritikou, dodávaný je manuál v slovenskom a aj českom jazyku, preto mu udeľujem certifikát "Vie dobre po slovensky"

certifikat_vie_dobre_po_slovensky_web


Záver

Celkový dojem z prístroja je veľmi dobrý, je spoľahlivý a stabilný, má veľmi užívateľsky príjemné menu a je ľahko ovládateľný aj pre bežného užívateľa. Obraz hodnotím v tejto cenovej kategórii ako nadpriemerný, naozaj hladké vykreslovanie a stabilný obraz bez rušivých vplyvov. Cenová hladina prístroja sa pohybuje na prijateľnej  úrovni, zakúpiť si ho môžete tu.

 
 

Video k článku

Hodnotenie článku

4.8/5 hodnotení (9 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (4)

  • Richard

    Richard

    06 február 2012 v 22:15 |
    Dobry den,

    zaujima ma spolahlivost nahravania s ICE kartou od Skylinku. Mam IPBox 400s, tu vsak Oscam funguje velmi nespolahlivo (teda aspon mne sa to nedari rozumne rozbehat) a tak sa obzeram po nejakom cenovo dostupnom, HD, twin tunerovom, ale hlavne spolahlivom sat prijimaci.

    Mohla by byt toto ta spravna volba? Aku dlhu dobu ste mali moznost prijimac testovat? Nezamrzal obraz / dekodovanie Skylink programov s ICE, pripadne Irdeto kartou? Dalo sa spolahnut na planovac nahravania?

    Dakujem. Richard
  • Radis

    Radis

    07 február 2012 v 15:54 |
    Dobrý den, přístroj jsem testoval 20 dní, žádné zaseknutí nebylo, MCAS jel bez jakýchkoliv problémů jak na ICE, tak i na Irdeto kartě.
  • minem

    minem

    06 marec 2012 v 10:16 |
    Testoval jste 3D obsah?
    Zajímají mne titulky ve 3D. Pokud přehrávám 3D film přímo na plazmě Panasonic přes USB vstup, titulky jsou nepoužitelné - rozdělené na 2 části.

    Děkuji
  • Milos

    Milos

    24 marec 2012 v 16:45 |
    Zaujímalo by ma či dokáže prehrávať aj internetové rádia aj či ešte máte v ponuke DVB-T2 tuner alebo či sa dá objednať. Za odpoveď Ďakujem.

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget