Recenzia: Dreambox 7080 HD a Dreambox 820 HD

Napísal Ivan P. 1 dňa 05 február 2015 do kategórie Recenzie, DVB-S2 HDTV prijímače

Najvýkonnejšie linuxové prijímače

V dnešnej recenzii Vám predstavím dlho očakávané novinky firmy Dreambox s názvom Dreambox7080 HD a Dreambox 820HD.

Dreambox 7080HD

Jedná sa o dvoj až štvortunerový (záleží od osadenia tunerov), FULL HD, digitálny, linuxový satelitný prijímač. Defaultne je prijímač osadený DVB-S2 twin tunerom a disponuje dvomi voľnými slotmi pre osadenie ďalších tunerov DVB T, alebo DVB C.  Už prvé neoficiálne videá na Yotube nasvedčovali tomu, že sa bude jednať o najrýchlejší a najvýkonnejší linuxový satelitný prijímač. To sa aj potvrdilo, pretože je v prijímači osadený silný dvojjadrový mipsel procesor BCM7435 / 7000 DMIPS doplnený o 2GB RAM operačnej pamäte a obrovskú flash pamäť o veľkosti 4GB flash. Prijímač má aj rýchly Gigabitový ethernet pre pripojenie ku internetovej sieti a má aj dva rýchle  USB porty 3.0 modrej farby (ostatné USB porty sú v prevedení 2.0). Do prijímača je možné zabudovať 2.5", alebo 3.5" interný SATA HDD. O chod prijímača sa stará osvedčený operačný systém enigma2 OE2.0, alebo aj nová enigma2 OE2.2.

dreambox-DM7080-hd-front.jpg

 Špecifikácia:

- Dreambox API

- 7000DMIPS Dual Core Processor
- 1.4a Port 2x HDMI (1x vstup, 1x výstup)
- MPEG-2 / H.264 Decoder
- Twin DVB-S2 tuner
- 2x Dreambox Tuner Sloty
- 2x DVB Common Interface (CI) Sloty
- 2x Smartcard-Reader Dreamcrypt

- 4 GB Flash
- 2 GB Ram
- 10/100/1000 MBit / Gigabit Ethernetové rozhranie
- 2x USB 3.0 SuperSpeed
- 2x USB 2.0
- 1x SD-Card Slot
- Servisný port Mini-USB
- S / PDIF digitálny bitsream out
- Interné 2,5" alebo 3,5 "SATA pevný disk (nie je súčasťou dodávky)

- EPG (elektronický programový sprievodca)
- plne automatická service kontrola
- teletext
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
- multi-jazykové, skinovateľné užívateľské rozhranie    

Vstupné napätie:
230V / 50 Hz striedavý prúd +/- 15%
110V / 60 Hz striedavý prúd +/- 15%
 
Fyzické špecifikácie:
Okolitá teplota + 15 ° C ... + 35 ° C
Vlhkosť <80%
Rozmery (Š x D x H): 372 mm x 232 mm x 75 mm

Balenie a príslušenstvo:

 

 

IMG 20141228 150103 1 IMG 20141228 150328 1

Balenie obsahuje:

1x prijímač Dreambox 7080HD

1x diaľkové ovládanie

1x napájací kábel

1x HDMI kábel

1x wifi USB adaptér Dreambox

4x skrutky+podložky pre upevnenie interného HDD (HDD nie je súčasťou balenia)

3x návod na obsluhu

Predný panel:

Predný panel prijímača má klasický "Dreamboxácky", elegantný vzhľad.

IMG 20141228 150722 1

Ľavá časť predného panela je odklopná a nachádza sa pod ňou:

2x UNI čítačka dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dopredu a nadol). Po softvérovej úprave spolupracuje s kartami Skylink Irdeto, Skylink ICE, CS link Irderto, Freesat UPC CRW aj ICE. Nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7!

2x CI šachta pre vloženie dekódovacieho CI modulu. Prostredníctvom CI modulu Skylink Ready je možné v prijímači prevádzkovať aj kartu Skylink Irdeto Standart M7.

 1x vysokorýchlostný USB port 3.0

IMG 20141228 150743 1 IMG 20141228 150802 1

Na pravej časti predného panela sú tri ovládacie tlačidlá: Power,CH+ a CH- a Monochromatický OLED displej zobrazujúci popisy, názvy programov, relácii, dĺžku trvania, čas , alebo dokáže zobrazovať aj logá programov. V našej enigme ELLANO.SK sme nainštalovali zobrazovanie loga programov na displeji.

IMG 20141228 181050 IMG 20141228 181036 IMG 20141228 181143 IMG 20141228 181112

 Zadný panel:

IMG 20141228 150839 1

Zadný panel obsahuje:

1x kolískový vypínač - pre zap. a vyp prijímača.

1x konektor Power - pre pripojenie prívodného napájacieho kábla.

1x USB port 3.0 - vysokorýchlostný USB port 3.0 slúži pre pripojenie USB komponentov. S USB HDD má podstatne vyšší dátový prenos ako s USB 2.0 portom. Je spätne kompatibilný, čiže je možné k nemu pripojiť aj zariadenia s rozhraním USB 2.0 .

1x S/PDIF - digitálny optický výstup slúži pre pripojenie prijímača ku zosilňovaču, alebo domácemu kinu optickým káblom.

1x HDMI OUT - slúži ku pripojeniu prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x HDMI IN - HDMI vstup pre pripojenie externého prijímača (Bluray, DVD a pod). (Táto funkcia nie je zatiaľ funkčná).

2x USB port 2.0 - slúži pre pripojenie USB komponentov.

Ethernet 1Gbit - vysokorýchlostné pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

USB mini - servisný port (na núdzovú obnovu softvéru).

SD-card - čítačka pamäťových kaariet SD. Po zasunutí SD karty sa súbory uložené na karte zobrazia v adresári media/mmc1.

Tunery A1 a A2 - dva krát vstup satelitného tunera slúži pre pripojenie satelitnej antény.

2x záslepky - možné zabudovanie ďalších dvoch tunerov.

IMG 20141228 150852 1 IMG 20141228 150906 1

Diaľkové ovládanie:

Ku prijímaču je dodávané programovateľné ovládanie aj pre ovládanie TV. Je dobre tvarované, tlačidla sú dobre rozmiestnené, majú tichý chod. Ovládanie má dobrú smerovosť. Pri použivaní ovládača svieti na spodnej časti ovládača nápis Dreambox.

IMG 20141228 150352 1 IMG 20141228 150402 1IMG 20141228 150450 1

 Hardware prijímača:

Prijímač má v sebe zabudovaný interný zdroj. Prívodný kábel ku zdroju je odnímateľný (rovnaký ako je používaný u PC). Do prijímača je možné jednoduchou inštaláciou zabudovať interný SATA HDD veľkosti 2.5" alebo 3.5". Procesor má chladič doplnený o aktívne chladenie pomocou ventilátora. Na základovej doske prijímača sú zabudované dva sloty pre zabudovanie ďalších tunerov.

IMG 20141228 151143 1 IMG 20141228 151157 1 IMG 20141228 151210 1

Na základovej doske nájdete aj ďalšie dva USB porty , ktoré môžete využiť pre pripojenie USB wifi adptéra, dodávaného s prijímačom.

IMG 20141228 151237 1 IMG 20141228 151336 1  IMG 20141228 151416 1

 

Postup flashovania Enigmy2:

1. Vypnite prijímač zadným vypínačom.

2. Stlačte a držte stlačené tlačidlo Power na prednom paneli prijímača a zapnite zadný vypínač prijímača.

3. Prijímač  "enter setup?" odráta 3,2,1 (stále držíme stlačené tlačidlo Power na prednom paneli) zobrazí sa "Loading setup..." a následne sa načíta tzv. Rescue Mode ako je na obrázku nižšie (teraz môžete pustiť tlačidlo Power).

IMG 20141228 153902

 

4. Otvorte webový prehliadač v PC a do neho zadajte adresu http://dm7080.lan a potvrďte ju tlačidlom enter. Následne sa Vám načíta stránka určená pre flash cez LAN Dreamboxu. (PC a prijímač musia byť pripojené ku tej istej internetovej sieti). Na načítanej stránke kliknite navoľbu "firmware upload" a v ďaľšom okne kliknite na voľbu "prehľadávať"

1 2

5. Vyhľadáte a vyberiete uloženú enigmu v PC, ktorú chcete inštalovať a kliknete na tlačidlo "otvoriť". V ďalšom okne kliknite na voľbu "Go!" a inštalácia sa spustí.

3 4

6. Inštalácia trvá 1-2 minúty. Po dokončení flashovania sa Vám na spodu okna zobrazí tlačidlo "Click here to reboot" na ktoré kliknite tým sa Vám prijímač reštartuje a nabootuje s novou enigmou.  Týmto je flashovanie ukončené webový prehliadač v PC môžete zavrieť.

6 7

Dreambox 820HD

Jedná sa o jednotunerový, FULL HD, digitálny, linuxový satelitný prijímač. Výzorovo je však tento prijímač takmer identický s prijímačom Dreambox 800 SE HD. V prijímači je takisto osadený silný, dvojjadrový mipsel procesor BCM7435 / 7000 DMIPS, doplnený o 2GB RAM operačnej pamäte a obrovskú flash pamäť o veľkosti 4GB flash. Prijímač má aj rýchly Gigabitový ethernet pre pripojenie ku internetovej sieti a má aj dva USB porty, ale iba v prevedení 2.0. Oled displej je farebný, ale je malých rozmerov. Do prijímača je možné zabudovať 2.5" interný SATA HDD. O chod prijímača sa stará osvedčený operačný systém enigma2 OE2.0, alebo aj nová enigma2 OE2.2. Obrazovou kvalitou Dreambox 820 HD nezaostáva za Dreamboxom 7080HD.

dreambox-dm820-hd.jpg

Špecifikácia:

- Dreambox-OS
- Dreambox-API
- 7.000 MIPS Dual Core Processor
- 4 GB Flash
- 2 GB RAM
- 10/100 / 1.000 MBit / s Gigabit Ethernet
- 2 x HDMI (vstup a výstup)
- Plug & Play tuner (DVB-S2, DVB-C alebo DVB-T)
- 2 x USB 2.0
- Mini-USB port služby
- 2 x čítačka
- S / PDIF audio výstup
- 2,5 "pevný disk (voliteľný)
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
- 225 x 145 x 52 mm (Š x D x H)

 Balenie a príslušenstvo:

 

IMG 20150110 125836 IMG 20150110 130053 1

 

Balenie obsahuje:

1x prijímač Dreambox 820HD

1x diaľkové ovládanie

1x zdroj12V+ napájací kábel

1x HDMI kábel

4x skrutky interného HDD (HDD nie je súčasťou balenia)

2x návod na obsluhu

 Predný panel:

 

IMG 20150110 130627 1

Ľavá časť predného panela je odklopná a nachádza sa pod ňou:

2x UNI čítačka dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dopredu a nadol). Po softvérovej úprave spolupracuje s kartami Skylink Irdeto, Skylink ICE, CS link Irderto, Freesat UPC CRW aj ICE. Nespolupracuje s kartami Skylink Irdeto Standart M7!

Na pravej časti predného panela sa nachádza malý farebný OLED displej zobrazujúci popisy, názvy programov, relácii, dĺžku trvania, čas , alebo dokáže zobrazovať aj logá programov. Na prednom paneli sa nachádza aj jedno ovládacie tlačidlo a to POWER. Nad týmto tlačidlom je umiestnená malá LED dióda modrej farby.

 

IMG 20150110 130700 1 IMG 20150110 130642

  Zadný panel:

 

IMG 20150110 130734 1

 

Zadný panel obsahuje:

LNB IN - vstup satelitného tunera slúži pre pripojenie satelitnej antény.

Micro-SD-card - čítačka pamäťových kaariet SD. Po zasunutí SD karty sa súbory uložené na karte zobrazia v adresári media/mmc1.

1x HDMI OUT - slúži ku pripojeniu prijímača ku LCD, alebo plazmovej TV.

1x HDMI IN - HDMI vstup pre pripojenie externého prijímača (Bluray, DVD a pod). (Táto funkcia nie je zatiaľ funkčná).

1x S/PDIF - digitálny optický výstup slúži pre pripojenie prijímača ku zosilňovaču, alebo domácemu kinu optickým káblom.

1x kolískový vypínač - pre zap. a vyp prijímača.

2x USB port 2.0 - slúži pre pripojenie USB komponentov.

Ethernet 1Gbit - vysokorýchlostné pripojenie prijímača ku internetu pomocou LAN kábla.

USB mini - servisný port (na núdzovú obnovu softvéru).

Jack DC12V - konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja 12V.

 

IMG 20150110 130745 1 IMG 20150110 130801 1

 

Diaľkové ovládanie:

Ku prijímaču je dodávané programovateľné ovládanie aj pre ovládanie TV ( rovnaké ako má aj Dreambox 7080HD). Je dobre tvarované, tlačidla sú dobre rozmiestnené, majú tichý chod. Ovládanie má dobrú smerovosť. Pri použivaní ovládača svieti na spodnej časti ovládača nápis Dreambox.

 

IMG 20141228 150352 1

 

 Hardware prijímača:

 Do prijímača je možné jednoduchou inštaláciou zabudovať interný SATA HDD veľkosti 2.5". Tuner je vymeniteľný Plug & Play  (DVB-S2, DVB-C alebo DVB-T).

 

IMG 20150110 131030 1 IMG 20150110 131242 1

Procesor má chladič doplnený o aktívne chladenie pomocou ventilátora.

 

 IMG 20150110 131041 1 IMG 20150110 131059

 

Postup flashovania Enigmy2:

1. Vypnite prijímač zadným vypínačom.

2. Stlačte a držte stlačené tlačidlo Power na prednom paneli prijímača a zapnite zadný vypínač prijímača.

3. Prijímač  "enter setup?" odráta 3,2,1 (stále držíme stlačené tlačidlo Power na prednom paneli) zobrazí sa "Loading setup..." a následne sa načíta tzv. Rescue Mode.

4. Otvorte webový prehliadač v PC a do neho zadajte adresu http://dm820.lan a potvrďte ju tlačidlom enter. Následne sa Vám načíta stránka určená pre flash cez LAN Dreamboxu. (PC a prijímač musia byť pripojené ku tej istej internetovej sieti). Na načítanej stránke kliknite navoľbu "firmware upload" a v ďaľšom okne kliknite na voľbu "prehľadávať"

5. Vyhľadáte a vyberiete uloženú enigmu v PC, ktorú chcete inštalovať a kliknete na tlačidlo "otvoriť". V ďalšom okne kliknite na voľbu "Go!" a inštalácia sa spustí.

6. Inštalácia trvá 1-2 minúty. Po dokončení flashovania sa Vám na spodu okna zobrazí tlačidlo "Click here to reboot" na ktoré kliknite tým sa Vám prijímač reštartuje a nabootuje s novou enigmou.  Týmto je flashovanie ukončené webový prehliadač v PC môžete zavrieť

Postup inštalácie enigmy do DM820HD je takmer totožný ako inštalácia E2 do DM7080HD zmenaje akurát v adrese, ktorá sa zadáva do webrozhrania inštalácie Dreamboxov:

DM820HD:  http://dm820.lan

DM7080HD: http://dm7080.lan

 

Verzie FW:

Prijímač Dreambox má výbornú softvérovú podporu Enigmy 2:

OE 2.0 - OpenATV4.2

OE 2.2 - Merlin4, Newnigma2, Gemini, Dream Elite, Oozoon

E2 ELLANO.SK

Prijímač som testoval s nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK. Pre konfiguráciu enigmy sme zvolili E2 s OE 2.0 hlavne kôli kompatibilite s pluginmi Archívy CZ/SK, CSFD, Mediaplayer2 a pod. Síce E2 s OE2.2 je o niečo rýchlejšia a má možnosť graficky efektnejších prechodov menu, ale nemá k dispozícií potrebné inštalačné balíčky nami používaných pluginov. Pre oba typy prijímačov je nakonfigurovaná takmer rovnaká enigma.

Ako základ je použitá enigma OpenATV4.2  a do nej sú nainštalované tie najlepšie pluginy, skiny, softcamy pre spoluprácu čítačky s dekódovacími kartami a aktuálnym zoznamom programov Skylink aj UPC Freesat. Samozrejme v cene prijímača.

V enigme je defaultný skin MyMetrix, ktorý má už tiež množstvo rôzných nastavení. Môžete si nastaviť zobrazovanie počasia pre Vaše mesto v infobare. Ale taktiež je doinštalovaný do enigmy aj obľúbený skin HDGlass 16, ktorý má taktiež množstvo rôznych nastavení ako vzhľad menu, infobaru a pod.

EPG:

Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu na 7 dní, pomocou ktorého si môžete zobraziť TV program na 7 dní dopredu. Je nastavený na automatické načítavanie EPG. Pomocou EPG si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie.

epg1 epg2 epg

V prijímači je naladený zoznam programov  aj s piconami Skylink aj Freesat UPC. Vytvorených je niekoľko favoritných skupín pre sprehľadnenie celého zoznamu staníc. V najnovšom HDGlasse, ktorý je v enigme nainštalovaný je aj nová funkcia zobrazovania zoznamu programov, ktorý je veľmi dobre využiteľný hlavne u viactunerových prijímačoch. Zobrazovanie spočiva v tom, že po navolení zoznamu programov sa Vám zobrazia dve okná s náhľadom na vysielanie aktuálnej relácie. Vo vrchnom okne je práve sledovaná relácia a v spodnom okne sa pohybom v zozname programov zobrazuje iný program bez nutnosti prepínania.

IMG 20141228 180427

 

Infobar v enigme zobrazuje veľa rôznych informácii vrátane picon programov, providerov, a pod. V infobare skinu HD Glass16 si môžete zobraziť dvojitým stlačením tlačidla OK na diaľkovom ovládači aj predpoveď počasia. 

menu infobar1infobar2

Menu prijímača je prehľadné. Stlačením modrého tlačidla na diaľkovom ovládači si zobrazíte Quick launch panel (menu rýchleho nastavenia), v ktorom môžete previesť množstvo nastavení prijímača.

bluepanel

Pripojenie prijímača ku internetovej sieti:

Prijímač môžete pripojiť ku internetovej sieti nielen LAN káblom a ethernetom, ale aj za pomoci wifi USB adaptéra ku wifi sieti. Prijímač Dreambox 7080 HD som testoval s wifi USB adaptérom Dreambox (ktorý je súčasťou balenia) s ktorým pracoval bezproblémovo. Prijímač Dreambox 820 HD som testoval s wifi USB adaptérom Golden Media s ktorým spolupracoval bezproblémovo a nakoľko má toto wifi USB aj anténku, tak má aj väčší dosah.

PIP:

Oba prijímače disponujú aj funkciou obrazu v obraze. Plynulo zobrazujú súčasne aj dva HD programy. Veľkosť a menšieho okna PIPU si môžete zmeniť podľa seba. Okna môžete medzi sebou prepínať.

IMG 20141228 180919 IMG 20141228 180952

Nahrávanie:

Nahrávanie oboch prijímačov som testoval s pripojeným interným 500GB SATA HDD formátu ext4.  Dreamboxom 7080 HD  sa mi podarilo nahrať 8HD kódovaných programov za pomoci oboch satelitných tunerov a u Dreamboxu 820 HD 5HD programov v rámci toho istého transpondéru (nakoľko sa jedná o jednotunerový prijímač) . Prijímače nejavili známky spomalenia. Všetky nahrávky išli bezproblémovo prehrávať. Načasované  nahrávanie zo standby režimu je taktiež bezproblémové.

Nahrávky sú vo formáte TS, nekódované tzn. že idú prehrať aj v PC. Nahrávanie je signalizované v infobare blikaním ikony REC, pomocou pluginu Infobartunerstate v ľavom hornom rohu obrazovky TV a blikaním modrej LED diódy pri tlačitle Power na prednom paneli prijímača. Pokial sa nahráva v standby režime, tak sa na OLED displeji zobrazuje nápis Nahrávanie.

rec1 rec2

Do zoznamu nahrávok sa dostanete tlačidlom PVR na diaľkovom ovládači. Nahrávky môžete posúvať dopredu i dozadu číslami 3,6,9 a 1,4,7.

rec3 rec4

Thimeshift:

Thimeshift (nahrávanie s časovým posunom) je plne funkčné. Thimeshift sa aktivuje stlačením tlačidla pauza na diaľkovom ovládaní, čím sa Vám práve vysielaná relácia pozastaví a začne sa nahávať na interný, alebo pripojený USB HDD. Opätovným spustením tlačidla pauza sa relácia spustí od miesta pozastavenia.

V nahratom časovom úseku sa môžete pohybovať dopredu i dozadu a môžete ho znovu pozastaviť. Thimeshift deaktivujete stlačením tlačidla stop na diaľkovom ovládači.

thimesh1 thimesh2thimesh3

Prehrávanie:

Prostredníctvom prijímačov prehráte nielen nahrávky, ale aj filmy rôznych formátov, hudbu, alebo fotografie. Nerobí im problém ani prehrávanie full HD videa po sieti.

Z video formátov si prijímač hravo poradíj s FULL HD MKV s vysokým bitrate 40Mbps, DIVX, XVID,TS,3GP,MP4 a aj MOV. Zvukové stopy filmových súborov prehral vo formáte MP3, AC3 aj AAC. Neprehral však zvuk formátu DTS.

divx mkv

Prijímač bezproblémovo prehrá diakriticky správne aj filmy so SRT titulkami. Prehrávanie MP3 hudobných súborov je taktiež bezproblémové.

titruzlky mp3

 

Pluginy:

Do prijímača sme nainštalovali najpoužívanejšie a najobľúbenejšie pluginy enigmy2 ako CSFD, Archívy CZ/SK, Mytube, Mediaplayer2, EPG Refresh a pod.

Archívy CZ/SK - prehrávanie streamov z archívov televíziíí, alebo internetových portálov.

CSFD - zobrazenie podrobných informácií o vysielanom programe z česko-slovenskej filmovej databázy. Nájdete tam hodnotenie aj komentáre divákov ku jednotlivým reláciam.

InfoBar TunerState - zobrazuje pri nahrávaní informačnú lištu v ľavom hornom rohu TV s informáciami o nahrávani.

Media Player2 - je vylepšený madiaplayer na prehrávanie hudby a filmov. Hlavné vylepšenie spočíva v správnom zobrazovaní tituliek vo filme.

My Tube - slúži na prehrávanie videí z portálu Youtube.

plg1 plg2

Webové rozhranie prijímača:

Prostredníctvom webového rozhrania je možné prijímač ovládať cez internetovú sieť. Môžete ho ovládať virtuálnym diaľkovým ovládaním. Cez webové rozhranie môžete meniť rôzne nastavenia prijímača a aj nastaviť nahrávanie cez zobrazené EPG.

webrozh1 webrozh2

Bezproblémovo funguje aj stream TV vysielania cez VLC player. Vzhľadom na to, že je to viactunerový prijímač, môžete jeden program sledovať na TV a druhý stremovať do PC, alebo smartfónu/tabletu. Plynulo mi išiel aj stream HD programov.

webrozh3 webrozh4

Webbrovser:

V enigme je nainštalovaný aj plne funkčný webbrovser OpenOpera, pomocou ktorého si môžete prezerať internetové stránky. Internetové adresy môžete zadávať pomocou uložených záložiek, alebo pomocou virtuálnej klávesnice manuálne zadať adresu požadovanej stránky.

webbr1 webbr2webbr4

Prehliadanie je na pomerne dobrej úrovni no stále to nie je také rýchle prezeranie ako sme zvyknutý u PC. Cez webbrovser nie je možné pozerať videa napr. z portálu Youtube neobsahuje flash player.

webr5 webbr6

HbbTV:

V prijímači je plne funkčná aj Hybridná televízia HbbTV pomocou ktorej si môžete zobrazovať rôzne informácie, streamy, alebo prehrávať archívy relácií napr. z programov ČT. Hybridná televízia využíva kombináciu informácii zo satelitného vysielania a internetu.

hbbtv1 hbbtv2hbbtv3

 

Spolupráca s CI modulom:

Prijímač Dreambox 7080 HD som testoval s CI modulom Irdeto Neotion Dual crypt  a bez problémovo dekódoval karty Skylink Irdeto, Skylink ICE aj Freesat UPC ICE.

S použitím tohto CI modulu môžete  jeden program nahrávať a pozerať druhý kódovaný v rámci toho istého transpondéru ako je nahrávany program, alebo ktorýkoľvek nekódovaný program vzhľadom na to, že sa jedná o viactunerový prijímač. Nahrávky sú taktiež nekódované a môžete ich prehrávať aj v PC.

V Skylink ready CI module Irdeto Neotion Dual Crypt môžete prevádzkovať aj dekódovaciu kartu Skylink Irdeto Standart M7 ktorú nie je možné prevádzkovať v UNI čítačkach dekódovacích kariet.

Teletext:

Prijímač disponuje aj teletextom ktorý sa zobrazuje správne.

txt

Radio:

Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádia v digitálnej kvalite.

radio 

Rýchlosti prijímačov Dreambox 7080 HD aj Dreambox 820 HD sú rovnaké:

Rýchlosti som testoval s nakonfigurovanou enigmou ELLANO.SK a so skinom MyMetrix:

nábeh prístroja z vypnutého stavu po načítanie karty skylink ice cez softcam až po nábeh obrazu :  43 sek (rýchlosť záleží od použitého softcamu)

nábeh prístroja z pohotovostného režimu :  1- 1,5 sek

rýchlosť prepínania kódovaných SD programov: cca 1,5-2 sek

rýchlosť prepínania kódovaných HD programov: cca  2-2,5 sek

reštart E2: 21 sek

rýchlosť prepínania nekódovaných programov: cca 1,5 sek

Tieto časy platia pre enigmu OE2.0 u enigmy OE2.2 sú časy o pár ms kratšie.

 

Plusy prijímača Dreambox 7080 HD:

+výkonný hardware

+gigabitový ethernet

+ rýchlosť prijímača

+kvalita obrazu

+softvérová podpora

+Enigma OE2.2

+wifi pripojenie prijímača

+možnosť zabudovania 2.5" alebo 3.5" interného HDD

+výhody linuxového prijímača (stream, ovládanie prijímača po sieti, inštalácia pluginov skinov a pod.)

+PIP aj HD programov

+možnosť doplnenia ďalšich dvoch tunerov (príjem DVB T aj DVB C)

+podpora prehrávania množstva multimediálnych súborov

+čítačka pamäťových SD kariet

+USB porty 3.0

Mínusy prijímača Dreambox 7080 HD:

- cena prijímača je dosť vysoká 

- prijímač je dosť veľkých rozmerov

- monochromatický OLED displej, za tú cenu už mohol byť aj farebný

 

 

Plusy prijímača Dreambox 820 HD:

+výkonný hardware

 +gigabitový ethernet

+ rýchlosť prijímača

+kvalita obrazu

+softvérová podpora

+Enigma OE2.2

+wifi pripojenie prijímača

+možnosť zabudovania 2.5" interného HDD

+výhody linuxového prijímača (stream, ovládanie prijímača po sieti, inštalácia pluginov skinov a pod.)

+PIP aj HD programov

+možnosť doplnenia ďalšich dvoch tunerov (príjem DVB T aj DVB C)

+podpora prehrávania množstva multimediálnych súborov

+čítačka pamäťových SD kariet

 

Mínusy prijímača Dreambox 820 HD:

- malý displej

- cena prijímača je dosť vysoká 

- nemá slot pre vloženie CI modulu

- nemá USB 3.0

 

 Záver:

Firma Dreambox je už dlhoročným lídrom na trhu s linuxovými satelitnými prijímačmi. Jej prijímače patrili vždy výkonovo aj obrazovo medzi špičku a to platí aj u týchto modelov. 

Dlhú dobu však používala staré typy procesorov mipsel o frekvencii 400Mhz a pre dnešnú dobu už nepostačujúce malé flash pamäte.  Po upgrade posledných prijímačov Dreambox V2, na ktorých bolo výraznou zmenou iba väčšia veľkosť flash pamäti, konečne prišla firma Dreambox na trh s ozaj nadupanými prijímačmi a to  Dreambox 7080 HD  a Dreambox 820 HD . O ich multimediálnosti a kvalite hardware niet pochýb. Pokiaľ sa Vám prijímač Dreambox7080HD , alebo Dreambox 820 HD zapáčil môžete si ho zakúpiť v eshope ELLANO.SK a to v plne nakonfigurovanom stave.

Firma ELLANO.SK oznamuje , že pluginy v enigme sú dielom tretích strán a nezodpovedá za ich funkčnosť! Taktiež sa nevzťahuje záruka na prípadnú nefunkčnosť niektorého pluginu. Záruka sa vzťahuje iba na hardware prijímača!

 

Verím že sa Vám recenzia páčila a zostanete naďalej verný nášmu portálu a firme ELLANO.SK.

 

Hodnotenie článku

4.9/5 hodnotení (9 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Komentáre (1)

  • Peter

    Peter

    23 marec 2015 v 16:19 |
    Problém z DTS zvukom môžte z mínusov škrtnúť už ide aj v OpenATV stačilo napísať na ich fórum a problém odstránili v OE 2.2 zvuk DTS ide stačí inštalovať plugin DreamDTS.

Napísať komentár

Komentujete ako hosť. Môžete sa prihlásiť.


Poskladajte prosím správne obrázok

Facebook Ellano.sk

Facebook Satelitná technika

Twitter Ellano.sk

Please enable the PHP curl extension to use the Twitter widget