Čo by sme mali vedieť pri nastavení paraboly.

  • RAMSES
  • RAMSES-ov Avatar Autor témy
  • Offline
  • Som tu nový
  • Som tu nový
Viac
09 sep 2012 10:10 - 09 sep 2012 10:18 #1225 od RAMSES
Pre tých, ktorý sa rozhodli pustiť samostatne do montáže a inštalácie paraboly, pripravil som jednoduchý návod, ako na to .

Najprv si musíme vysvetliť niektoré pojmy:

Elevácia, azimut a LNB skew

Elevácia - výškové nastavenie paraboly. Každá parabola má ociachovaný držiak so stupnicou v stupňoch pre správne nastavenie.
Azimut - klasický azimut podľa kompasu.
LNB skew - natočenie LNB v držiaku. Ak stojíš pred parabolou, v smere hodinových ručičiek sa nastavuje záporná rotácia, a v protismere hodinových ručičiek sa nastavuje kladná rotácia.



Nastavenie paraboly/vyhľadanie miesta bydliska pre určenie presných súradníc


TU klikni

Ovládanie mapy myškou:

Priblíženie mapy - dvojklik ľavým tlačítkom myšky Vzdialenie mapy - dvojklik pravým tlačítkom myšky Posúvanie mapy 1. - kliknite ľavým tlačítkom myšky na ikone paraboly a stálym držaním tlačítka presunte parabolu. Prehliadač mapy Vám automaticky vycenruje parabolu na stred a tyým posunie celú mapu (parabola symbolizuje umiestnenie satelitnej antény) Posúvanie mapy 2. - stlačte ľavé tlačíko myšky a posúvajte myšku podľa potreby (nezabudnite posúvať aj parabolu symbolizuje umiestnenie satelitnej antény)

V roletke vyberte jeden zo satelitov (je uvedená pozícia satelitu a jeho meno)
Do formulárového okienka napíšte svoju adresu vo formáte "ulica,mesto" a stisknite klávesu Enter
Dolaďte pozíciu paraboly posúvaním šípky s vyobrazením paraboly
Pod mapou nájdete údaje dôležité pre správne nastavenie paraboly



Nastavenie príjmu a signálu

Pri inštalácii novej paraboly je treba začať s jedným konvertorom a aspoň približne nastaviť orientáciu paraboly. Pri zachytení signálu z požadovanej družice potom doladiť orientáciu paraboly podľa sily signálu.

Nastavenie príjmu z jednej družice

Toto je najjednoduchšie použitie pre sledovanie programov z jednej družice a tiež vhodné pre nastavenie novej paraboly alebo zmenu smeru paraboly.

1. Parabolu namontujeme a približne zorientujeme smerom k požadovanej družici. Eleváciu je dobré nastaviť presne podľa zemepisnej polohy, uľahčí to prvé hľadanie. Konvertor prepojíme koaxiálnym káblom s prijímačom.

2. Na prijímači zvolíme "menu" a tam "nastavenie družíc". Vyberieme možnosť "len jedna družica" a vyberieme požadovanú zo zoznamu. Potvrdíme a prejdeme v menu na ukazovateľ sily signálu. Parabolou potom otáčame sprava do ľava a naspäť až kým ukazovateľ sily signálu nedosiahne maximum.

3. Na prijímači zvolíme "menu" a " vyhľadávať TV kanály " a počkáme kým prijímač neukončí hľadanie. Vizuálne skontrolujeme či medzi nájdenými kanálmi sú naše požadované a ak nie, pravdepodobne je parabola orientovaná na niektorú vedľajšiu družicu. Podľa nájdených programov ľahko zistíme porovnaním s web stránkou že o ktorú družicu sa jedná a podľa toho zopakujeme postup od bodu 2 ale parabolu otočíme mierne vpravo alebo vľavo oproti terajšej pozícii.

4. Ak sme už našli vybranú družicu s našou programovou ponukou, môžme doladiť orientáciu paraboly. Vyberieme jeden kanál so slabým signálom a z "menu" vyberieme "informácie" a nájdeme ukazovateľ sily signálu. Potom s parabolou jemne otáčame najprv horizontálne a pri najsilnejšom signále dotiahneme uchytenie. Potom povolíme vertikálne uchytenie a hýbaním hore a dole nájdeme najsilnejší signál a dotiahneme uchytenie. Potom na prijímači dáme znovu vyhľadať televízne stanice, už by ich malo nájsť oveľa viac. Potom vyberieme jeden z najslabších a znovu zobrazíme ukazovateľ sily signálu. Teraz na konvertore povolíme úchyt a pootáčaním konvertora nájdeme najsilnejší signál. Prepneme inú slabú stanicu ktorá je vysielaná na druhej polarizácii (H,V) a skontrolujeme silu signálu pootáčaíim konvertora. Na záver všetky úchyty dotiahneme.

5. Teraz je už parabola presne orientovaná a môžme dať znovu a definitívne vyhľadať všetky televízne stanice a uložiť si poradie obľúbených staníc.


Nastavenie príjmu z viacerých družíc na jednu parabolu

Toto nastavenie je najpoužívanejšie, pretože umožňuje jednoducho a finančne nenáročne sledovať stanice až z troch družíc Astra (19.2E, 23.5E, 28.2E).

1.Základné nastavenie paraboly je treba urobiť s namontovaným držiakom pre viac konvertorov a zapojeným len stredným konvertorom (alebo jedným z dvoch) ako nastavenie jednej družice. Potom ako je parabola presne zorientovaná pripojíme všetky konvertory cez DiSEqC prepínač do prijímača.

2. Na prijímači zvolíme "menu" a vyberieme "nastavenie družíc". Tu vyberieme voľbu 2 družice alebo 4 družice ak máme viac ako 2 konvertory. Na jednotlivé pozície vyberieme zvolené družice, v prípade 3 konvertorov necháme na poslednej pozícii nejakú družicu na pozícii mimo obzor alebo zvolíme nastavenie "užívateľské" a postup popísaný na konci strany.

3. Necháme vyhľadávať televízne stanice pre jednotlivé družice a ak stanice nezodpovedajú zvolenej družici zmeníme poradie v nastavení družíc podľa bodu 2 a hľadanie zopakujeme. Takto postupne nájdeme všetky stanice na všetkých zvolených družiciach.

Desať dôležitých zásad pri naladení satelitu:
1) Smerom na juh pripevnite satelitní držiak.
2) Parabolu zostavte podľa priloženého návodu a upevníte ju na satelitný držiak.
3) Na parabolu pripevnite LNB konvertor.
4) Pretiahnite koaxiálny kábel od paraboly k satelitnému prijímaču. Na jeho konce pripevnite f-konektory.
5) Kábel pripojte k konvertoru a k satelitnému prijímaču.
6) Satelitný prijímač prepojte s televízorom pomocou SCART kabelu.
7) Nastavte sklon paraboly 31°-34° vzhľadom ku kolmici k zemskému
povrchu - podľa stupnice
8 Otáčajte parabolou vo vodorovnom smere a sledujte ukazovateľ kvality signálu v menu prístroja.
9) Až dosiahnete najvyšších hodnôt signálu, parabolu na držiaku poriadne utiahnite.
10) Pokiaľ není prijímač predradený urobte vyhľadanie a zoradenie programov.
Prílohy:
Posledný krát upravené:09 sep 2012 10:18 RAMSES
Nasledujúci užívateľ(ia) povedali ďakujem: foter52, palatin, karolko1

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

 
Čas vytvorenia stránky: 0.193 sekúnd
Funguje na Kunena fórum
Nemáte ešte účet ? Zaregistrujte sa!

Prihláste sa do svojho účtu