1899: Mysteriózna novinka od tvorcov seriálu Dark

Napísal Waerwulf 1 dňa 06 január 2023 do kategórie Filmy a seriály, Magazín

Kde sa začína a končí realita? Majú ľudia slobodnú vôľu?

Malomestská tragédia Dark sa stala hitom a druhá séria 1899 z produkcie Jantje Friese a Baran bo Odar sa teraz objavuje na streamovacej službe Netflix. Opäť záhada. Tentoraz na mori a v 19. storočí.

1899 fb ikona 44445

Kerberos a jeho tajomstvá

Tí, ktorí v roku 1899 cestujú zo Southamptonu do New Yorku, často nechávajú svoju minulosť navždy za sebou: to je aj prípad cestujúcich transatlantického krížnika "Kerberos".

Zbožná dánska rodina v tretej triede dúfa v nový začiatok. Podobne na tom sú aj Maura Franklinová, lekárka z Anglicka, ktorá cestuje sama, a Ying Li, údajná gejša z Japonska, ktorá však hovorí kantonsky. Ying Li nie je jediným cestovateľom, ktorý je zahalený rúškom tajomstva.

1899 55544

foto: netflix.com

Zápletka a spojivo s Dark

A to nie je všetko. Štyri mesiace predtým zmizol v Atlantiku krížnik tej istej lodnej spoločnosti - "Prometheus". S 2 000 ľuďmi na palube. Keď loď "Kerberos" náhle dostane signál od nezvestnej lode, kapitán sa odchýli od kurzu a spustí napínavú záhadnú zápletku. Sen o lepšom živote sa pre väčšinu cestujúcich končí krutým prebudením.

Kde sa začína a končí realita? Majú ľudia slobodnú vôľu?

Tieto otázky sprevádzajú duo tvorcov seriálu Jantje Friese a Baran bo Odar aj v 1899. Už vo svojom prvom mysterióznom seriáli, vysoko oceňovanej malomestskej tragédii Dark od Netflixu, hľadali odpovede v náboženstve, psychológii a gréckej mytológii.

Mystické symboly ako trojuholník sa tak stávajú nositeľmi významu. Jantje Friese k tomu hovorí: "Ukáže sa vám symbol a vy máte so symbolom vlastnú asociáciu. A príbeh, ktorý rozprávame, potom mení spôsob, akým interpretujeme symbol. Snažíme sa o to na mnohých úrovniach."


Na čom si užiješ skvelý filmový a seriálový zážitok so super obrazom?
Kúp si kvalitný QLED televízor, v našej ponuke máme super modely od Nokia. Pozri celú ponuku >


Producenti seriálu

​​Jantje Friese je nemecký spisovateľ a scenárista, známy najmä ako spolutvorca a producent seriálu Dark, ktorý sa stal hitom na streamingovej platforme Netflix. Friese tiež spolupracoval na scenári k filmom a televíznym seriálom ako je Winden, The Same Sky a Winter Sleepers.

Baran bo Odar je nemecký režisér a scenárista, známy najmä ako spolutvorca a režisér seriálu Dark. Odar tiež režíroval a napísal scenár k filmom ako je The Silence, Who Am I a Sleepless. Obaja Friese a Odar spolu pracovali na mnohých projektoch a sú považovaní za významné osobnosti v nemeckom filmovom a televíznom priemysle.

Polyglóti, sem sa

1899 je logická hra s dvojsečnými indíciami. Podobne ako pri hľadaní mrchožrúta sa to tu hemží skrytými stopami a falošnými vodítkami, ktoré sa v rýchlom tempe príbehu rýchlo prehliadnu. 1899 je preto rovnako nevhodný ako "Dark" ako ľahká večerná zábava. Série Frieseho a Odara si vyžadujú aktívne sledovanie.

Herecký súbor seriálu je rovnako medzinárodný ako cestujúci na lodi Kerberos. Všetci herci vystupujú vo svojom rodnom jazyku. Manželský pár na lodi hovorí francúzsky, lodní kúrenári hovoria poľsky a anglicky - kapitán a jeho posádka hovoria nemecky. Dialógy sú titulkované, ale nie dabované. Na palube sa používa angličtina.

1899 55544

foto: netflix.com


Na čom si užiješ skvelý filmový a seriálový zážitok so super obrazom?
Kúp si kvalitný Android TV box s nastavením v cene, v našej ponuke máme na výber desiatky modelov. Pozri celú ponuku >


Pozadie natáčania

Ak chýbajú slová, komunikácia často prebieha medzi riadkami. To pôsobí reálne a živo a vytvára silné obrazy a scény intuitívneho medziľudského zblíženia. Láska (ale aj nenávisť) nepotrebuje slová.

Loď ako globálny mikrokozmos - seriál 1899 vznikol aj ako reakcia na rastúci nacionalizmus v Európe, vysvetľuje scenáristka Jantje Friese. Hnala ju otázka, ako je vlastne možné "spojiť rôznych ľudí s rôznym zázemím, rôznymi kultúrami v jednej miestnosti bez toho, aby sa všetci navzájom pobili k smrti".

Je pravda, že dej seriálu sa odohráva v dávnej minulosti. Seriál 1899 však zároveň vyvoláva dojem budúcnosti: transatlantické krížniky ako "Kerberos" už v skutočnosti neexistujú.

Impozantná, drevom obložená prvotriedna jedáleň alebo miesta natáčania sú priam filmovým kúzlom. Namiesto cestovania po Európe sa seriál 1899 natáčal v novom high-tech štúdiu v Babelsberg na úplne virtuálnom pozadí. Výsledok je úžasný - a vyzerá úplne realisticky.

1899 1

foto: netflix.com

Záver

Friese a Odar po troch sezónach šikovne ukončili svoj seriál Dark a v emotívnom finále uspokojivo vyriešili všetky záhady. Táto predvídavosť je zrejmá aj v prvých šiestich epizódach seriálu 1899. Tí, ktorí sa do nej zapoja, môžu veriť, že táto dvojica nás po divokej a náročnej ceste bezpečne privedie do prístavu.

Hodnotenie článku

5.0/5 hodnotení (2 volieb)

Zdieľajte článok

Autor textu

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Nemáte ešte účet ? Zaregistrujte sa!

Prihláste sa do svojho účtu